logo
08 AĞUSTOS 2026

Kozmik çarpışmanın beklenmedik sonuçları

Gezegen savunmasında yeni bir dönüm noktasına ulaşıldı. NASA'nın 2022'de gerçekleştirdiği tarihi DART (Çift Asteroit Yönlendirme Testi) misyonunun ardından yapılan son hassas ölçümler, hedeflenen asteroit Dimorphos’un sadece yörüngesinin değişmekle kalmadığını, fiziksel yapısının da tamamen başkalaştığını ortaya koydu

09.02.2026 00:10:00
Abdülkadir Gündoğdu
 
Kozmik çarpışmanın beklenmedik sonuçları
Kozmik çarpışmanın beklenmedik sonuçları
Gezegen savunmasında yeni bir dönüm noktasına ulaşıldı. NASA'nın 2022'de gerçekleştirdiği tarihi DART (Çift Asteroit Yönlendirme Testi) misyonunun ardından yapılan son hassas ölçümler, hedeflenen asteroit Dimorphos'un sadece yörüngesinin değişmekle kalmadığını, fiziksel yapısının da tamamen başkalaştığını ortaya koydu.


DART uzay aracı, saatte yaklaşık 22.500 kilometre hızla Dimorphos'a çarptığında, temel hedef bu "aycık"ın ana asteroit Didymos etrafındaki 11 saat 55 dakikalık yörünge süresini en az 73 saniye kısaltmaktı.







Ancak son veriler, bu değişimin 33 dakika 15 saniyeye ulaştığını doğruladı. Bu, hedeflenen başarının 25 katından fazla bir sapma anlamına geliyor.






Yeni Ölçümler Ne Diyor?

Bilim insanları, yer tabanlı teleskoplar ve radar verilerini kullanarak Dimorphos'un yeni profilini çıkardı:

Yörünge Kısalması: Dimorphos artık Didymos'a yaklaşık 37 metre daha yakın bir yörüngede dönüyor.







Şekil Değişikliği: Çarpışma öncesi "basık bir küre" (oblate spheroid) şeklinde olan asteroit, darbenin etkisiyle "elipsoit" (bir karpuz gibi uzamış) bir yapıya büründü.

Kütle Kaybı: Çarpışma sırasında uzaya savrulan binlerce ton kaya ve toz (ejekta), bir roket motoru gibi itki oluşturarak yörüngedeki sapmanın beklenenden çok daha büyük olmasını sağladı.







Gezegen Savunması İçin Ne Anlama Geliyor?

Bu ölçümler, Dünya'yı gelecekteki olası tehditlerden korumak için geliştirilen "Kinetik Çarpma" yönteminin işe yaradığını kesin olarak kanıtladı.

Ancak sonuçların bu kadar dramatik olması, bir asteroidin iç yapısının (ne kadar gevşek veya katı olduğu) saptırma miktarını doğrudan etkilediğini gösteriyor.







Özellikle 2025 ve 2026 yıllarında yayınlanan derinlemesine analizler, çarpmadan sonraki aylarda yörüngenin 30 saniye daha ek olarak kısaldığını fark etti. Araştırmacılar, bu durumun yüzeydeki gevşek kayaların yer değiştirmesinden kaynaklanan sürtünme ve enerji kaybıyla ilgili olabileceğini düşünüyor.






"İnsanlık ilk kez bir gök cisminin dinamiklerini ve şeklini kalıcı olarak değiştirdi. Artık kozmik bilardoda sadece oyuncu değil, kural koyucuyuz."






Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2026 sonunda bölgeye ulaşacak olan Hera misyonu ile çarpışma kraterini ve asteroidin iç yapısını yakından inceleyerek gezegen savunma stratejimizi mükemmelleştirecek.

Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı

Büyükçekmece'de meydana gelen göçükte 2 kişinin toprak altında kaldığı ihtimali üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmaları, göçük altında kimsenin bulunmadığının tespit edilmesinin ardından sona erdi

04.08.2026 00:30:00 / Güncelleme: 04.08.2026 06:17:18
İHA
 
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Mimar Sinan Sahili'nde meydana gelen toprak kaymasının ardından göçük altında 2 kişinin bulunduğu iddiasına ilişkin yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin iş makineleri desteğiyle yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir kişiye rastlanmadı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ekipler bölgeden ayrıldı.








Akşam saatlerinde olay yerinde inceleme yaparak bilgi alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Nuri Arslan, "Saat 18.00 civarı, Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesi'nde bir toprak kayması oldu. Olay duyulunca itfaiye, AFAD ekiplerimiz, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekilimiz, Kaymakamımız, Valiliğimizle berabere olay yerine geldik. Şu an itibariyle toprak kayması olduğu yerde, toprak kaldırıldı. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Hiçbir can kaybı ile karşı karşıya değiliz, şu an itibariyle de olay yeri temizlenmiş durumda. Burası, kum kaya dediğimiz bir sistem üzerine oturtulmuş ama yukarıda anladığım kadarıyla, tarım yapmış veya yoğun bahçe sulama nedeniyle oluşan bir toprak kayması. İlk ihbar, bir anne ve bir çocuk kaldığı, sonra üç kişi diye bir ihbar geldi ama tüm yetkililerle birlikte bir çalışma yaptık ve olumsuz bir şeye rastlamadık" dedi.








Toprak kayması anında bölgede olduğunu belirten Metin Küçük isimli bir vatandaş, "Buradan geçip sahile giderken bir patırtı koptu. Orada bir aile gördüm. Toprak gelince aile kalktı, oradan çıktılar" diye konuştu.

Olay hakkında konuşan görgü tanığı Çağlayan İşgören ise, "Yıkım anını görmedim ama ambulanslarla itfaiyeyi görünce yangın vardır diye tahmin ettim. Merak edip aşağı indim. Bir anne ile çocuğunun toprak altında kaldığını söylediler ama tam belli değildi. Allah'tan pazar günü olmadı. Yoksa çok insan altında kalırdı. Çünkü pazar günü iğne atsan yere düşmüyor buralarda" şeklinde konuştu.
 

Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi, son yılların en büyük orman yangınlarıyla mücadele ederken, Balıkesir Valiliği'nin 5 Mayıs 2026 tarih ve 2026/1 sayılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Kararı kapsamında, 15 Haziran-30 Eylül 2026 tarihleri arasında belirlenen mesire alanları ve izin verilen noktalar dışında ormanlara giriş yasaklanmasına rağmen özellikle Ayvalık'taki bazı koy ve ormanlık alanlarda vatandaşların denetimsiz şekilde ormana girmeye devam ettiği gözleniyor

01.08.2026 11:41:00 / Güncelleme: 01.08.2026 11:45:00
İHA
 
Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz
Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz
Balıkesir Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda, yangın sezonu boyunca yalnızca belirlenen orman parkları ve mesire alanlarında belirli kurallar çerçevesinde piknik yapılmasına izin verilirken, bunun dışındaki tüm ormanlık alanlara giriş 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında yasak bulunuyor.






Geçtiğimiz yıl söz konusu yasaklar Jandarma ekipleri tarafından sıkı şekilde denetlenirken, bu yıl denetim görevinin Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine bırakıldığı öğrenildi. Ancak sahadaki görüntüler, denetimlerin yeterli düzeyde yapılmadığı yönünde eleştirilere neden oluyor.








Objektiflere yansıyan fotoğraflarda, çok sayıda vatandaşın ormanlık alan içerisindeki sahillere rahatlıkla girerek gün boyu vakit geçirdiği görülüyor. Özellikle yoğun sıcakların ve kuvvetli rüzgârın etkili olduğu günlerde bu durumun, oluşabilecek bir ihmal veya dikkatsizlik sonucu yeni orman yangınlarına zemin hazırlayabileceği değerlendiriliyor.








Son günlerde Ayvalık, Gömeç ve çevresinde binlerce hektarlık alanın kül olduğu büyük orman yangınlarının ardından, vatandaşlar denetimlerin artırılmasını ve yasakların sadece kâğıt üzerinde kalmayıp sahada da etkin şekilde uygulanmasını istiyor.

Uzmanlar ise orman yangınlarıyla mücadelede en etkili yöntemin, yangın çıkmadan önce riskleri ortadan kaldıracak önleyici tedbirlerin eksiksiz uygulanması olduğuna dikkat çekiyor.

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.