'Küçük kırmızı ikizler'in zamanı geldi
Kanser, şeker hastalığı, obezite ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelen "küçük kırmızı ikizler", sıcak havalarda serinlik hissi oluşturarak vücudu rahatlatıyor
15.07.2017 00:00:00
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, vişnenin çok güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu belirterek, bu ürünün taze tüketildiğinde birçok rahatsızlığa iyi geldiğini, vücudu rahatlattığını söyledi. Yıllık 200 bin tona yakın üretimiyle dünya vişne üretiminde ilk 3 içinde yer alan Türkiye'de bu ürünün yoğun olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı iç kesimlerde hasadına başlandı. Genellikle dalında ikili yetiştiği için "küçük kırmızı ikizler" olarak isimlendirilen vişne, yaz aylarında taze, kışın da farklı ürünleri olarak tüketildiğinde sağlığa iyi geliyor. Antioksidan zengini vişnenin meyvesi ve sapının insan sağlığı için çok faydalı olduğunu dile getirdi. Taze olarak tüketilen vişnenin aşırı sıcaklarda serinlik hissi vererek, vücudu rahatlattığını belirten Çopur, ''İshal kesici, ateş düşürücü ve idrar söktürücü özellikleri olan vişne aynı zamanda hem A vitamini hem de potasyum açısından çok zengin bir besin kaynağıdır.'' dedi.
Kalbin dostu
Vişnenin içerdiği maddelerin onu güçlü bir antioksidan kaynağı yaptığını dile getiren Çopur, "Meyvelerin toplam antosiyanin miktarı ile antioksidan gücü arasında doğru orantı var. Vişne içeriğindeki yoğun antosiyanin nedeniyle canlı vücudunda oksidasyon gibi kimyasal süreçler sonunda oluşan serbest radikalleri nötralize ederek kişinin vücut sağlığını koruyor." ifadesini kullandı. Çopur, vişnenin içindeki maddelerin, serbest radikallerle reaksiyona girerek onların hücrelere zarar vermesini önlediğini belirterek, "Kalbi koruyor, kolesterol seviyesini düşürüyor, hücre yaşlanmasını geciktiriyor ve görme kalitesini arttırıyor.'' diye konuştu. AA
Kalbin dostu
Vişnenin içerdiği maddelerin onu güçlü bir antioksidan kaynağı yaptığını dile getiren Çopur, "Meyvelerin toplam antosiyanin miktarı ile antioksidan gücü arasında doğru orantı var. Vişne içeriğindeki yoğun antosiyanin nedeniyle canlı vücudunda oksidasyon gibi kimyasal süreçler sonunda oluşan serbest radikalleri nötralize ederek kişinin vücut sağlığını koruyor." ifadesini kullandı. Çopur, vişnenin içindeki maddelerin, serbest radikallerle reaksiyona girerek onların hücrelere zarar vermesini önlediğini belirterek, "Kalbi koruyor, kolesterol seviyesini düşürüyor, hücre yaşlanmasını geciktiriyor ve görme kalitesini arttırıyor.'' diye konuştu. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.