Kuraklık kısmen endişelendiriyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 424 barajda şu anda 124 milyar metreküp su bulunduğuna işaret ederek, "Önümüzdeki haftadan itibaren o beklediğimiz yağış gelmezse tarımsal üretimle ilgili verim hususunda kısmi olarak bir endişe taşır durumdayız" dedi.
25.01.2023 20:28:00





Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana'da yağış azlığı ve kuraklıkla ilgili olarak, 2002'de Türkiye'de depolanabilir alanlarda tutulan su miktarının 133 milyar metreküpken şu anda 183 milyar metreküpe çıktığını söyledi. Kirişci, şöyle konuştu: "101 yeraltı su deposu yaptık, inşaatı devam edenler de var. 424 barajımızda şu anda 124 milyar metreküp su bulunmaktadır. Geçen sene yağış vardı. O yağışta aslında bizim barajlarımız, o depolama alanlarımız suyu aldı. Fakat biz bu yıl kurak geçecek diye endişe ediyoruz ama bizim şu an mevcut olan sularımızı sadece depolanan sulara bakmayacağız, yerin altındaki kuyulardan da yeraltı sularını çekiyoruz. Yeraltı sularını da dikkate aldığımızda suyla ilgili bir problemimiz yok. Önümüzdeki haftadan itibaren o beklediğimiz yağış gelmezse tarımsal üretimle ilgili verim hususunda kısmi olarak bir endişe taşır durumdayız. Evet, bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Ayın 24'ü olmuş hala yağış almamışız. Batı Akdeniz hariç doğru dürüst yağış alan bir bölge yok. Dolayısıyla da bizim mutlak suretle önümüzdeki haftayı takip etmemiz, bu hafta sonunu görmemiz gerekiyor." Bakan Kirişci, çıkan suyun yüzde 75.77'sinin tarımsal sulamada, geri kalan yüzde 23.25'lik kısmının da içme ve kullanma suyu olarak kullanıldığını belirtti.
Gelecekte sıkıntı büyük
Bakan Kirişci, su varlığının önemine dikkati çekerek şunları aktardı: "Şu anda kişi başı su tüketimimiz yıllık 1323 litre. Bizim için bugün bir problem yokmuş gibi durabilir ama nüfusumuzun artması, sanayimizin gelişmesi ve tarımsal üretimimizin artmasıyla bizim bu konuda gelecekte su fakiri ülkeler statüsüne düşmemize de sebebiyet verebilir. Dünyada önümüzdeki 100 yıl için yapılan projeksiyonlarda 2050'ye gelindiğinde Türkiye olarak bugünkü su kaynaklarımızın yüzde 25 azalacağı görülüyor. Yani bizim 112 milyar metreküp suyumuz var, bu suyumuzun 89 milyar metreküpe düşecek. Diğer taraftan kullanmış olduğumuz su 58 milyar metreküp, bunun da nüfus ve diğer artışlar nedeniyle yüzde 55'lik artışla 90 milyar metreküpe çıkacağı ifade ediliyor. Tedbirleri almadığımızda, suda israf konusuna dikkat kesilmediğimiz zaman bizi bekleyen büyük tehlikeler var." HABER MERKEZİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.