Kutsal kavramların insan tarafından suiistimal edilmesi ve çıkar sağlamak için kalkan yapılması, herhalde insanlık tarihi kadar eski bir problemdir.
Tarihin her döneminde, hangi inanç gurubundan olursa olsun insanlar, kutsal kavramların arkasına saklanarak, hem hasımlarını alt etmeyi denemişler hem de haksız kazanç sağlamanın peşine düşmüşler.
Kutsal kavramların kalkan yapılmasına çok açık bir örneği biz Kur'an'dan okuyoruz.
Tanrılık iddiasındaki Firavun, Allah'ın elçisi Musa peygamberle mücadelesine gerekçe olarak, Musa peygamberin, o toplumun dinini değiştireceğinden ve o diyarda fesat çıkaracağından korktuğunu gösteriyor:
"Firavun: "Beni bırakın da Musa'yı öldüreyim, o, Rabbine yalvaradursun. Onun, sizin dininizi değiştireceğinden veya yeryüzünde bozgun çıkaracağından korkuyorum" dedi." (Mü'min: 26)
Delinin derdine bak.
Neden korkuyormuş?
İçinde yaşadığı toplumu karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için Allah tarafından gönderilen elçinin, o toplumun dinini değiştireceğinden korkuyormuş.
"And olsun ki Musa'yı ayetlerimizle, "Milletini karanlıklardan aydınlığa çıkar ve Allah'ın günlerini onlara hatırlat" diye göndermiştik. Bunlarda, çokça sabreden ve şükreden herkes için dersler vardır." (İbrahim: 5)
Firavun'un o güne kadar yaptıkları ve söyledikleri şahittir ki, onun din diye, dinin bozulması diye bir derdi yok, onun derdi, Musa peygamberle mücadelesinde halkı arkasına almak ve bilhassa dini istismar etmekten ibaret.
14 Mayıs seçimlerine çok az bir zaman kaldığı günümüzde, hemen her partiden adayların, kimileri sahip oldukları makamları yitirmemek için, kimi de hedefledikleri makamları elde etmek için, fütursuzca ve insafsızca kutsal kavramları kullandıklarına şahit oluyoruz.
Bu toplumun ortak değerleri olan kutsal kavramları, hiç bir siyasinin, babasının malı gibi, keyfince kullanmaya hakkı da yoktur, haddi de olmamalıdır.
Din gibi, Ezan gibi ve Bayrak gibi ortak değerlerimizin, kutsal kavramlarımızın arkasına saklanarak oy toplama yarışına giren ve kitleleri kandıran herkesi en ağır bir şekilde kınıyoruz.
- Emeklinin emeklemesi bile hayal oldu / 04.06.2025
- Olmuyor hacım olmuyor / 03.06.2025
- Mutlu musunuz? / 23.05.2025
- Bir gram güven bir kilo altından pahalı / 22.05.2025
- Gençlik Bayramında gençliğin hali / 20.05.2025
- Dünya yansa bir bağ otu yanmayan tipler / 19.05.2025
- “Ey basiret ehli ibret alınız” / 11.05.2025
- Kavmi de Karun’a nasihat etmiş / 10.05.2025
- Ekmekten aştan bîhaber iktidar / 07.05.2025