Lojistikte dünya markası çıkaramıyoruz çünkü...
Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, Türkiye'den neden dünya çapında bir lojistik şirketi çıkmadığına ilişkin soru üzerine "Türkiye’nin dünya ekonomisindeki payı düşük. Lojistik sektörü mal üretmiyor. Üretilen malları depoluyor ve dağıtıyor" dedi.
29.05.2024 23:00:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Türkiye'nin 80 yıllık geçmişe sahip en eski lojistik şirketi olan Horoz Lojistik'in halka arzında talep toplama 29-30-31 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Halka arz kapsamında gerçekleşen basın bilgilendirme toplantısında konuşan Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, hesap verilebilirlik arttıkça halka arzların da çoğaldığına işaret ederek, şunları söyledi: "Globalleşen dünyada firmalarımız halka arz yoluyla sermaye yapılarını güçlendirebilir. Kurumsallaşmaya önem veriyoruz. İş yaptığımız firmaların iş süreçlerini doğrudan yönetiyoruz. Mesela elektronik sektörü komponentlerini Uzakdoğu'dan ithal ediyor. Üreticiler ürün stoku tutmak istemiyor. Bu hizmeti 551 bin metrekareye ulaşan depolarımızla biz sağlıyoruz. Müşterilerimizin çok büyük meblağ tutardaki malları depolarımızda kalıyor, bizlere emanet ediliyor. Mesela biz bir ürünü mağazaya zamanında yetiştiremezsek raf boş kalıyor ve ürün satılamıyor gibi şeyler oluyor. Dolayısıyla bizim işimizde güven son derece önemli. Halka arzda firmaların adeta sağlık muayenesi yapılıyor. Geniş bir teknoloji ekibiyle çalışıyoruz. 55 kişilik IT ekibimiz var!" Türkiye'den neden dünya çapında bir lojistik şirketi çıkmadığına ilişkin soru üzerine de Taner Horoz, şunları söyledi: "Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payı düşük. Lojistik sektörü mal üretmiyor. Üretilen malları depoluyor ve dağıtıyor." Elektrikli araçlar konusuna da değinen Taner Horoz, "Kamyon ve TIR kategorisinde elektrikli araçlar pahalı ve menzilleri kısa. Şehir içindeki dağıtımlarda elektrikli araçlara yöneliyoruz" şeklinde konuştu.
'Ağır ürünleri taşıyoruz'
Horoz Lojistik Mali İşler Grup Başkanı Murat Kaplan ise lojistik sektöründe sermayenin önemli olduğuna işaret ederek, "Varlıklar, depolar ve araçlardan oluşuyor. Depoların bir bölümü kiralanıyor. Finansal borcumuz 400 milyon lira seviyesinde. 1.1 milyar TL kiralama yükümlülüğümüz var! Dağıtım hizmeti verdiğimiz şirketlerin karbon ayak izi hedefi var, dolayısıyla kademe kademe araçlarımızı elektrikli hale getireceğiz" ifadelerini kullandı. Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı İlker Özkocacık ise e-ticaretin genel ticaret içindeki payı arttıkça lojistik faaliyetlerin genişlediğine işaret ederek, "Kargo firmalarının negatif ayrıcılık yaparak taşımaya yanaşmadıkları buzdolabı ve mobilya gibi ürünleri 81 ilde evlere kadar ulaştırıyoruz. Bunların montajını da Horoz Lojistik elemanları yapıyor" dedi. Horoz Lojistik İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gürkan Gürbüz de "Büyüme alanımız Avrupa ve ABD… Çatışma bölgeleri yeni pazar arayışlarına yol açıyor" diye konuştu. Horoz Lojistik, halka arzdan yaklaşık 1 milyar 350 milyon liralık satış bekliyor. Bunun yüzde 80'lik kısmı sermaye artışı olarak şirketin kasasına girecek. Dünyada lojistik sektörünün büyüklüğü yaklaşık 9 trilyon dolar. Türkiye'de ise milli gelirin yüzde 10'u nispetinde, bir başka ifadeyle yaklaşık 100 milyar dolar!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.