Mutant virüs hızla yayılıyor
Koronavirüsün mutasyona uğramış hali dünyaya adım adım yayılıyor. Bir yeni koronavirüs varyantı haberi de pandemiyi dünya geneline nazaran daha düşük rakamlarla geçiren Japonya'dan geldi. Brezilya'dan gelen yolcularda görülen yeni varyantın daha bulaşıcı olup olmadığı henüz bilinmiyor
11.01.2021 16:56:00





Dünya genelinde 91 milyondan fazla insana bulaşarak, 1 milyon 950 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında mutasyona uğramış virüs de hızla yayılıyor. Britanya ve Güney Afrika'nın ardından Covid-19'un mutasyona uğramış bir varyantı daha ortaya çıktı. Japonya Sağlık Bakanlığı, Brezilya'nın Amazonas eyaletinden gelen 4 yolcuda yeni varyant tespit edildiğini açıkladı. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Takaji Wakita, "Şu anda Brezilya'dan gelen yolcularda tespit edilen varyantın daha bulaşıcı olduğuna dair bir kanıt yok" dedi. Öte yandan Brezilya Sağlık Bakanlığı, Japon yetkilileri yeni varyantta 12 mutasyon olduğu, bunlardan birinin de Britanya ve Güney Afrika'daki varyantlarda bulunan aynı mutasyon olduğu konusunda uyardı. Brezilya'ya göre bu sebeple bu yeni varyantın bulaşıcılığının daha fazla olması ihtimaller arasında.
Vakalardan birinde hiç semptom yok
Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Haneda Havalimanı'na inen söz konusu mutasyonlu virüsü taşıyan 4 yolcudan biri, solunum güçlüğü yaşayan 40'lı yaşlarında bir erkek. Diğerleri de baş ağrısından şikayetçi 30'lu yaşlarında bir kadın, hafif ateşi olan bir genç ve hiç semptom göstermeyen genç bir kadın olduğu ifade edildi. Tokyo'daki yeni koronavirüs vaka sayısı aylar sonra ilk kez 7 Ocak'ta 7000'i aşmıştı. Pandeminin başından bu yana ise ülkedeki vaka sayısı toplamda 282 bin 737, ölü sayısı da 3 bin 805. Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, 7 Ocak'ta Tokyo ve çevresinde olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına geçildiğini açıklamıştı.
Avrupa sağlık sistemi zorda
Öte yandan tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, gelişmiş birçok Avrupa ülkesinde sağlık sistemlerinin yetersiz olduğunu da gözler önüne serdi. Salgına "hazırlıksız" yakalanan birçok Avrupa ülkesinde hastanelerin yatak kapasitelerinin yetersiz olması, yoğun bakım ünitelerinin dolması, tıbbi malzemelerin olmaması sağlık sistemlerinin çökmesine neden oldu. İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İsviçre ve Belçika gibi ekonomik anlamda gelişmiş Avrupa ülkeleri de dahil salgın döneminde birçok ülke, vakaların hızla artması sonucu sağlık sistemlerinde ciddi sorunlar yaşadı. İsviçre'de federal hükümet ve kanton yönetimleri tarafından alınan tüm önlemler salgını durdurmakta yetersiz kalırken, ülkedeki hastanelerin yoğun bakım üniteleri tamamen doldu, ilave odalar açıldı, 2 bin 500 ordu mensubu salgınla mücadeleye katıldı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.