logo
21 EYLÜL 2026

"Mutlu olacak zaman bile bulamıyorum yorgunluktan"

Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, istediği şeyin cesaret olduğunu, yenilmeleri ve gol yemeleri halinde bile mücadeleye devam etmeleri gerektiğini belirtti. Tekke, Trabzonspor Dergisi'ne verdiği röportajda, hayatında her şeyde mükemmeliyetçilik olmasına rağmen bunun futbolun gerçekliğine çok uygun olmadığını anlattı.

25.04.2025 11:51:00 / Güncelleme: 25.04.2025 11:58:11
Anadolu Ajansı
 
"Mutlu olacak zaman bile bulamıyorum yorgunluktan"
"Mutlu olacak zaman bile bulamıyorum yorgunluktan"
Futbolculuk kariyerinde çok değerli insanlarla çalıştığını aktaran Tekke, kendi döneminde oynanan futbol sistemi ile şu anda ciddi farkların bulunduğuna işaret etti. Tekke, futbolculuk kariyerinde çok yetenekli oyuncuların olduğuna değinerek, şunları ifade etti:
"Türkiye ölçeğinde evet ama dünya ölçeğinde çok aşağılarda sonuçlandı kariyerleri. Belki bizim de hatalarımız oldu ama sistem gelişmeyi önledi. Öfkeliydim ama gençtim. 17 yaşımdan beri hatırlıyorum. İnsanlara karşı saygısızlık yapmadım, isteyerek kimseyi kırdığımı hatırlamıyorum. Şehrin sosyolojik yapısı, o günkü değerler, o günün oyun anlayışı, o günkü teknik direktörler. Sadece ben değil dönemin birçok yetenekli ismi, olması gerektiğinin çok altında bir kariyerle futbolu bıraktı. Yani futbolcu Fatih Tekke'yi iyi yönlendirerek dünyanın önemli oyuncuları arasına sokabilirdim."

Futbolculuk kariyerinde çok fazla milli takım forması giyemediği hatırlatılan Tekke, "Benim eksiklerim de oldu tabii ki ama bana çok haksızlık yaptılar. Buna 'Türk futbolu.' deyin, 'sistem' deyin, 'birileri' deyin. Toplumun mevcut yapısına baktığınızda, şimdi bile bazen gittiğim yerlerde haksızlığa uğradığımı düşündüğüm anlar oluyor ama buna da alıştım açıkçası. Benim için bir sorun değil. Bu tarif ettiğim ortamın içerisinde, futbolculuk dönemimde de aynı şeyi yaşadım, şu an teknik adamlığımda da aynı." değerlendirmesinde bulundu.

"Ben herkese hakkımı helal etmişimdir"

Fatih Tekke, futbolculuğuyla ilgili eleştirilebilecek anların olduğunu belirterek, "En azından teknik adamlık yönüyle şu ana kadar doğru yolda olduğumu düşünüyorum. Türk futbolu bana az değil, çok haksızlık yaptı. Ama bir alacağım var mı' Yok. Beni tanıyanlar çok iyi bilir, ben herkese hakkımı helal etmişimdir. Hiç sorun değil." ifadelerini kullandı.
Trabzonspor'un önce normalleşmesi gerektiğine işaret eden Tekke, şöyle devam etti:
"Seneye Trabzonspor'a uygun, Türkiye'nin şartlarına, cebimize uygun bir kulüp yapısı. Doğru dinamikler, doğru temel attınız, sonra bu seneden başlayıp herkesin hoşuna giden, deneyen bir oyun kimliği. Bu arada oyuncunun gücünü, kendisinin yeteneğini ön plana çıkartan, bu arada altyapıdaki oyuncularına destek veren, buradan oyuncu üretmeye çalışan bir yapı, bu bir iki yıl için belki."

"İnsanlara hayal satmaya gerek yok ama gerçeklikler üzerinden hayalimiz var." değerlendirmesinde bulunan Fatih Tekke, "Bu yapılabilir mi' Kesinlikle yapılabilir ama aşama aşama, doğru hamlelerle. Süreye ihtiyaç var yani." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Dünya genelinde teknik direktörlerin neler yaptığını incelediğini ve antrenmanlarını takip ettiğini aktaran Tekke, şöyle devam etti:
"Öncelikle Guardiola'yı dahi olarak görürüm. Her ne kadar şu an geldiği noktada biraz duraklamış gibi gözükse de o oradan bir çıkış yolu rahatlıkla bulacaktır. Farklı gördüğüm Gian Piero Gasperini var, çok enteresan bir adam. Genç olarak Julian Nagelsmann var, çok değişik. Girona'nın teknik direktörü Michel Sanchez, 2-3 yıldır çok iyi. Almanya'da 4-5 takım var, her maçını takip etmeye çalışıyoruz. Antrenmanlarında farklı şeyler varsa bakıyoruz ama genel olarak çok fark yok."



"Mutlu olacak zaman bile bulamıyorum yorgunluktan"

Tekke, teknik direktörlük ve futbolculuk arasında çok ciddi farklar olduğuna değinerek, "Futbolcuyken daha mutluydum, çok doğru. O zaman da sorumluluklarım vardı. Tabi ki onu yerine getirmek için çok çalışırdım. Şimdi teknik adam olarak mutlu olacak zaman bile bulamıyorum yorgunluktan. Evi unuttuk, tesisteyim devamlı. Burada yatıp kalkıyoruz. Fakat yürekten söylüyorum, bu yorulmayı seviyorum. Futbolcu olmak çok daha kolay. Özel bir oyuncu olduğumu söyleyebilirim ama bunu kullanamadım ama buna belki ben direnç gösterdim, hepimizde hata vardı. Pişmanlıklar tabii ki var ama geçmişe bakmaya, yani değiştiremeyeceğimiz şeylere bakmaya zamanım olmuyor, daha doğrusu ilgilenmiyorum." ifadelerini kullandı.

"İstediğim şey cesaret"

Kendisi için başarısızlığı 'pes etmek' olarak değerlendiren Tekke, şunları kaydetti:
"Benim hayatım tırmalamayla geçti, öyle de devam edecek. Hele öğrenilmiş çaresizlik benim için kabul edilecek şey değil. Benim oyuncularıma da söylediğim bu. İstediğim şey cesaret. Düştün, hemen kalk. Yenileceksin, kalk. Gol kaçıracaksın, hatalı gol yiyeceksin, kalk. Kalkarsan kazanacaksın, asıl kalkmazsan kaybedeceksin. Düşeceğiz, ama inadına, pes etmeyeceğiz, kalkıp kazanacağız. Kendi adıma da bu duygularla yarına hazırlanırım."
Tekke, hakem ve VAR kararlarına ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:
"Çok da girmek istemiyorum ama hakemlerle ilgili şöyle durumlar var. Bir tanesi iyi hakem, kötü yönetti. Bir tanesi iyi insan, kötü yönetti. Diğeri kötü insan. Bu üç ayrım önemli. Türkiye'de ambiyansa göre bu üç şekil var. Yerlisi, yabancısı fark etmez. Bir de VAR olmadığını düşünün. Yaşadığım çok şeyler var, güvensizliğim o nedenle. Yenip yenilme meselesi değil, insani bir durum. Onu şöyle tarif ediyorlardı. Hakem, hakim, hekim hepsi aynı kökten geliyor. Yani hakemlerin baktığında ne kadar değerli bir şeye sahip olduğunu bilmesi gerekiyor."



"Bisiklet olur mu derken, 5 yıl sonra araba aldım"

Futbolculuk döneminde en büyük mutluluğunun kazandığı parayla ailesine yaşattığı duygular olduğunu belirterek, şunları aktardı:
"Gol atmak, kupalar kazanmak, bunlar tabi ki önemli ama beni en çok mutlu eden, ilk kazandığım paralarla aileme yaşattığım duygulardı. Memur çocuğuyum, 8 kardeşiz, biri rahmetli oldu. Durumumuz belli, memur çocuğuyuz. Hep hayalim bisiklet almaktı mesela, başkalarının vardı, biz alamazdık. Bisiklet olur mu derken, 5 yıl sonra araba aldım. Genç yaşta, benim getirdiğim bir şeyle ailemin mutlu olması, en değerlisi bu. Bunlar tabi ki bana Trabzonspor'un kazandırdıkları."
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük 5 futbolcusu sıralamasında birinciliği Messi'ye veren Fatih Tekke, sıralamasını Maradona, Brezilyalı Ronaldo, Ronaldinho ve Zidane olarak yaptı.

8 gol atılan maçta kazanan Manchester City

Premier Lig'in 5. haftasında Manchester City sahasında karşılaştığı Sunderland'ı 5-3'lük skorla mağlup etti ve 5'te 5 yaptı

20.09.2026 18:10:00
İhlas Haber Ajansı
 
8 gol atılan maçta kazanan Manchester City
8 gol atılan maçta kazanan Manchester City
Premier Lig'in 5. haftasında Manchester City sahasında karşılaştığı Sunderland'ı 5-3'lük skorla mağlup etti ve 5'te 5 yaptı.

Premier Lig'in 5. haftasında Manchester City evinde Sunderland ile mücadele etti. Manchester ekibi, ilk yarısını 3-2 önde tamamladığı karşılaşmadan 5-3'lük skorla galip ayrıldı.

Ev sahibi takımda golleri 9. dakikada Enzo Fernandez, 29. dakikada Rayan Cherki, 43 ve 57. dakikada Antoine Semenyo ve 81. dakikada da Erling Haaland kaydetti. Konuk ekipte ise 12, 33 ve 59. dakikada attığı gollerle Brian Brobbey hat-trick yaptı.

Bu sonuçla Manchester City, ligde 5'te 5 yaptı. Sunderland ise 3. yenilgisini aldı ve 4 puanda kaldı.

Thomas Reis: 'Bütün oyuncularımızın en iyi haline ihtiyacımız var'

Trabzonspor Teknik Direktörü Thomas Reis, Galatasaray maçının ardından yaptığı açıklamada, iki günlük süreçte beklenenden çok daha iyi bir performans sergilediklerini söyledi

20.09.2026 11:05:00
İhlas Haber Ajansı
 
Thomas Reis: 'Bütün oyuncularımızın en iyi haline ihtiyacımız var'
Thomas Reis: 'Bütün oyuncularımızın en iyi haline ihtiyacımız var'
Trabzonspor Teknik Direktörü Thomas Reis, Galatasaray maçının ardından yaptığı açıklamada, iki günlük süreçte beklenenden çok daha iyi bir performans sergilediklerini söyledi
Trendyol Süper Lig'in 6. haftasında Trabzonspor, sahasında Galatasaray'ı 4-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Teknik Direktörü Thomas Reis, değerlendirmelerde bulundu.

"İki günün ardından çok önemli bir performans"

Galatasaray karşısında takımının savunma ve hücumdaki performansına dikkat çeken Reis, "Çok mutlu olduğumu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Sadece, sizin de bildiğiniz gibi, iki günlük bir süreç sonrasında takımla beraber bu maça çıkma fırsatı bulduk. Aslında belki de bizden beklenmeyen derecede çok yüksek, çok iyi bir performans gösterdiğimizi söyleyebilirim bugün. İyi savunma vardı, iyi hücum vardı. Çok önemli bir galibiyet oldu bizim adımıza" ifadelerini kullandı.

"Taraftarlarımızın benim yanımda olması çok önemliydi"

Karşılaşmada taraftarların verdiği desteğin kendisi açısından özel olduğunu belirten Reis, "Gerçekten çok önemli bir performans gösterdiğimizi düşünüyorum takım olarak. Taraftarlarımız için de ayrıca çok mutluyum. Onların buraya gelişi, destekleyişi çok önemliydi bizim adımıza. İlk kez ben de taraftarlarımızın bana karşı değil, benim yanımda olduğu bir durum yaşadım burada. Dolayısıyla benim adıma da önemli bir galibiyet oldu. Çok özel bir galibiyet olduğunu ifade edebilirim" diye konuştu.

"Geçmiş geçmişte kaldı"

Göreve gelmeden önceki süreç hakkında fazla konuşmak istemediğini vurgulayan Reis, bundan sonraki döneme odaklandığını söyledi. Reis, "Öncelikle burada olmadığım dönem hakkında aslında çok fazla konuşmak istemiyorum. Geçmiş geçmişte kaldı. Şu an ben takımın geleceği için buradayım. Oyuncularımızı daha iyi hale getirebilmek, daha iyi bir oyun ortaya koyabilmek için buradayım. Geçmişle ilgili çok fazla konuşmak istemiyorum" dedi.

"60-70. dakikalardan sonra yorgunluk gördük"

Takımın fiziksel durumuna da değinen Reis, karşılaşmanın son bölümünde bazı oyuncuların yorulduğunu belirterek, "Bugün ilk izlenimlerim maç hakkında, harika bir maç oldu bizim adımıza. Gerçekten çok iyi bir maç çıkardığımızı söyleyebilirim. Ama çok iyi maç çıkardığımızı söylerken birkaç detayı da eklemek gerekir. 60-70. dakikalardan sonra bazı oyuncularımızın biraz yorulduğunu gördük. Bunun üzerine elbette çalışacağız" ifadelerini kullandı.

"Her şey üzerine çalışacağız"

Milli arayı takımın gelişimi açısından değerlendirmek istediklerini belirten Reis, milli takımlara gidecek oyuncular nedeniyle tam kadro çalışma fırsatı bulamayacaklarını söyledi. Reis, "Milli arada bu çalışma fırsatını bulacağız ama milli arada bu durum çok kolay olmayacak. Sizin de bildiğiniz gibi milli takımlarına gidecek çok fazla oyuncumuz var. Onlarla çalışma fırsatı bulamayacağız. Ama tabii ki burada olan arkadaşlarımızla birlikte, milli takıma giden arkadaşlarımızın dönmesiyle birlikte savunmayı çalışacağız, hücumu çalışacağız, fiziksel kondisyonu çalışacağız. Her şey üzerine çalışacağız" şeklinde konuştu.

"Bütün oyuncularımızın en iyi haline ihtiyacımız var"

Önlerinde yoğun bir fikstür bulunduğuna dikkat çeken Alman hoca, bütün oyuncularından maksimum verim almak istediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Milli ara sonunda sizin de bildiğiniz gibi birçok maç oynayacağız ve bütün oyunculara, oyuncuların en iyi haline ihtiyacımız var. Takımıma böyle bir başlangıç için teşekkür ediyorum."

"Yeni bir macera, yeni bir dönem başladı"

Trabzonspor Teknik Direktörü Thomas Reis, milli ara sonrasında karşılaşacakları Samsunspor maçına ilişkin ise, "Bu galibiyetten dolayı mutlu olan taraftarlara çok teşekkür ederim. Milli ara sonrası Samsunspor ile oynayacağız. İki takım arasındaki maçların derbi olduğunu ve iki takım arasında rekabet olduğunu biliyorum. Samsunspor'dan ayrılırken beni havaalanına uğurlamak için gelen taraftarlara çok teşekkür ediyorum. Beni o zaman çok mutlu etmişlerdi" dedi.

"Yeni bir macera, yeni bir dönem başladı"

Artık Trabzonspor'daki yeni görevine odaklandığını vurgulayan Reis, "Ama artık yeni bir macera, yeni bir dönem başladı. Aslında dinlenmem gerek. Kendimi çok da yorgun hissediyorum. Pazartesi bir maç oynadık, bugün de bir maç oynadık. Yorucu ama harika bir hafta oldu benim adıma" diye konuştu.

Dünya dört bir köşesinden 60 bin koşucu Kopenhag'da buluşuyor


 
Dünyanın en iyi yol koşucuları, bu hafta sonu Kopenhag'da binlerce amatör atletle birlikte sokakları paylaşacak. Dünya Atletizm Federasyonu Başkanı Sebastian Coe bu etkinliği 'koşuda insanlığın olağanüstü bir gösterisi' olarak tanımladı.

19.09.2026 01:10:00
Yaşar Cebesoy
 
Dünya dört bir köşesinden 60 bin koşucu Kopenhag'da buluşuyor
Dünya dört bir köşesinden 60 bin koşucu Kopenhag'da buluşuyor

Kopenhag'da düzenlenecek 26. Dünya Atletizm Yol Koşusu Şampiyonası'nda bir mil (1608 metre), 5 kilometre ve yarı maraton (21.1 kilometre) dallarında altı dünya şampiyonluğu belirlenecek. Elit yarışlar, Danimarka başkentinde iki gün sürecek bir koşu festivalinin parçası olacak.
18 Eylül'de düzenlenen etkinlik öncesi basın toplantısında konuşan Dünya Atletizm Federasyonu Başkanı Sebastian Coe, katılımın Dünya Atletizm Şampiyonası'nın temel direklerinden biri olduğunu vurguladı ve Kopenhag'ın her seviyeden koşucuyu bir araya getiren bir formatı benimsemesini övdü. Coe, "Bu hafta sonu, koşu sporunda insanlığın olağanüstü bir gösterisi oldu. Dünya Atletizm Federasyonu'ndaki temel prensiplerimizden biri olan katılımın, bu hafta Kopenhag sokaklarında bu kadar açık bir şekilde sergilenmesinden çok memnunum" dedi.

Bu, Kopenhag'ın zaten aşina olduğu bir kavram. Şehir, 2014 yılında Dünya Yarı Maraton Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştı; bu etkinlik, elit bir küresel şampiyonanın yanı sıra kitlesel katılımlı yarışların düzenlenmesi modelinin öncülerinden biriydi. Kopenhag Şehri Kültür, Eğlence ve Vatandaş Hizmetlerinden Sorumlu Belediye Başkanı Christopher Røhl, küresel yol koşusu şampiyonasının geri dönüşünün bu mirası geliştirmek için bir fırsat sağladığına inanıyor. Christopher Røhl, şunları söyledi: "Kopenhag, dünya standartlarında sporun ve kitlesel katılımın bir arada olabileceğini gösterdi. İster ilk milinizi, ister ilk 5 kilometrenizi koşuyor olun, ister dünya şampiyonluğu için yarışıyor olun, hepiniz aynı etkinliğin bir parçasısınız. Kopenhag'da güçlendirmek istediğimiz koşu topluluğu işte bu türden bir topluluk."

Koşu Danimarka'da da yaygınlaşıyor

2023 Kopenhag Yarı Maratonu'nun galibi Danimarkalı Jacob Sommer Simonsen, memleketi olan şehirde bu sporun popülaritesinin hızla arttığını dile getirerek, "Danimarka'da, özellikle de Kopenhag'da, koşunun ve özellikle de yol koşusunun nasıl geliştiğini ve patlama yaşadığını görmek inanılmaz. Koşunun bu kadar popüler olduğu bir dönemin parçası olmak harika, bu yüzden her anın tadını çıkarmaya çalışıyorum" dedi.

Şampiyonlar yarışacak

Binlerce kişi kişisel mücadeleleri için Kopenhag sokaklarına dökülürken, altı dünya şampiyonluğu için verilecek mücadele oldukça çetin geçecek gibi görünüyor. Olimpiyat 1500 metre bronz madalyası sahibi Yared Nuguse, Budapeşte'de düzenlenen ilk Dünya Ultimate Atletizm Şampiyonası'nda yarıştıktan sadece birkaç gün sonra yolda bir mil yarışına katılıyor. ABD'li orta mesafe yıldızı, sezonunu Kopenhag'da sonlandıracak ve yüksek bir başarıyla bitirmeye hazır olduğuna inanıyor. Nuguse, "Şu anda hayatımın en iyi formundayım. Gösterdiğim performansa bakılırsa, gerçekten iyi bir yarış çıkarmaya çok hazır olduğumu biliyorum" dedi.

Agnes Ngetich yarı maraton koşacak

Kenyalı rekortmen kadın atlet Agnes Ngetich için Kopenhag, üç farklı zeminde elde edeceği olağanüstü üç zaferden birini tamamlama fırsatı sunuyor.
Kenyalı atlet, yıla Tallahassee'deki Dünya Kros Şampiyonası'nda büyük kadınlar kategorisinde birincilik kazanarak başladı, ardından Monaco Diamond League'de 3000 metrede dünya lideri konumunda ezici bir zafer elde etti. Şimdi ise 10 km dünya rekorunun sahibi, dikkatini yarı maratona çeviriyor. Ngetich. "Güçlü bir kadromuz var ve elbette herkes şampiyonluğu istiyor ama burada kazanmak benim hayalim. Eğer bir madalya kazanırsam, sezonu güzel bir şekilde kapatmış olacağım" dedi.

Farklı şeyler devam edecek

Dünya Atletizm Federasyonu Coe ise basın toplantısının sonunda şunları söyledi: "Uluslararası bir federasyon olarak, her zaman farklı şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu bizim için gerçekten çok önemli. İnovasyon, daha önce kimsenin yapmadığı farklı bir şey yapmaya cesaret etme, yılmama azmi ve gerçekten uygulama odaklı olma yeteneği sayesinde ortaya çıkar. Ve bu hafta sonunun amacı da tam olarak bu."

Beşiktaş coştu, Marsilya dağıldı!

UEFA Avrupa Ligi’nin ilk haftasında Marsilya’yı Tüpraş Stadı’nda konuk eden Beşiktaş, rakibini 4-1 mağlup ederek lige 3 puanla başladı

18.09.2026 00:04:00
Haber Merkezi
 
Beşiktaş coştu, Marsilya dağıldı!
Beşiktaş coştu, Marsilya dağıldı!
UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftasında Marsilya'yı Tüpraş Stadı'nda konuk eden Beşiktaş, rakibini 4-1 mağlup ederek lige 3 puanla başladı. Siyah-beyazlıların gollerini İlhan Fakılı, Vaclav Cerny, Amir Murillo ve Ernest Poku kaydetti.

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi lig aşamasının ilk haftasında Fransız temsilcisi Marsilya ile karşılaştı. Tüpraş Stadı'nda oynanan mücadelede siyah-beyazlılar özellikle ikinci yarıdaki etkili futboluyla farklı galibiyete uzandı.

İLK YARIDA KARŞILIKLI GOLLER



Beşiktaş karşılaşmaya hızlı başladı. 15. dakikada İlhan Fakılı, Olaitan'ın savunma arkasına gönderdiği pası iyi değerlendirerek kaleciyi mağlup etti ve takımını 1-0 öne geçirdi.

Marsilya bu gole 29. dakikada Keyliane Abdallah ile karşılık verdi. Savunma arkasına atılan uzun pasta topla buluşan Abdallah, yerden vuruşuyla skoru 1-1'e getirdi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İKİNCİ YARIDA BEŞİKTAŞ FARKI AÇTI



İkinci yarıya baskılı başlayan Beşiktaş, 56. dakikada Vaclav Cerny ile yeniden öne geçti. Orkun Kökçü'nün taşıdığı hızlı atakta sağ tarafta topla buluşan Cerny'nin şutu uzak direğe çarparak ağlarla buluştu: 2-1.

Bu golden yalnızca üç dakika sonra sahneye Amir Murillo çıktı. Beşiktaş'ın baskısı sonucunda oluşan pozisyonda Murillo'nun golüyle fark ikiye yükseldi: 3-1.

POKU SON SÖZÜ SÖYLEDİ

Beşiktaş'ın genç oyuncusu Ernest Poku, 81. dakikada skoru belirleyen golü attı. Olaitan'ın sol kanattan arka direğe gönderdiği topu tamamlayan Poku, siyah-beyazlı formayla Avrupa'daki ilk golünü kaydetti ve skoru 4-1 yaptı.

Karşılaşmanın kalan bölümünde başka gol olmayınca Beşiktaş, Marsilya'yı 4-1 mağlup ederek UEFA Avrupa Ligi'ne 3 puanla başladı.

MAÇIN GOLLERİ

15' İlhan Fakılı: Beşiktaş 1-0 Marsilya

29' Keyliane Abdallah: Beşiktaş 1-1 Marsilya

56' Vaclav Cerny: Beşiktaş 2-1 Marsilya

59' Amir Murillo: Beşiktaş 3-1 Marsilya

81' Ernest Poku: Beşiktaş 4-1 Marsilya

Trabzonspor’da Thomas Reis dönemi

Trabzonspor, Fatih Tekke ile yolların ayrılmasının ardından teknik direktör arayışında kararını Thomas Reis isminden yana verdi

15.09.2026 23:00:00
Haber Merkezi
 
Trabzonspor’da Thomas Reis dönemi
Trabzonspor’da Thomas Reis dönemi
Trabzonspor, Fatih Tekke ile yolların ayrılmasının ardından teknik direktör arayışında kararını Thomas Reis isminden yana verdi. Bordo-mavililer, halen Bulgaristan ekibi Ludogorets'i çalıştıran 52 yaşındaki Alman teknik adam ve kulübüyle anlaşmaya vardı. Reis'in bugün Trabzon'a gelmesi bekleniyor.

Thomas Reis kimdir?

4 Ekim 1973 Almanya doğumlu olan Thomas Reis, eski profesyonel futbolcu. Futbolculuk döneminde ağırlıklı olarak savunma ve orta saha bölgelerinde görev yapan Reis, teknik direktörlük kariyerine Almanya'da başladı.

Bochum altyapısında çeşitli görevler üstlenen Reis; Bochum, Schalke 04 ve Wolfsburg altyapısı gibi takımlarda çalıştı. UEFA Pro lisansına sahip Alman teknik adamın tercih ettiği sistem ise ağırlıklı olarak 4-3-3.

Ancak Reis'in Türkiye'de adını duyurmasını sağlayan asıl dönem Samsunspor oldu.

Samsunspor'da tarihi başarı



Reis, 2024-2025 sezonunda Samsunspor'un başına geçti ve Karadeniz ekibini Süper Lig'de üçüncülüğe taşıyarak Avrupa kupalarına götürdü. Bu, Samsunspor açısından tarihi bir başarı olarak kayda geçti.

Reis'in Samsunspor'daki performansı 72 maçta 33 galibiyet, 21 mağlubiyet ve 1,63 puan ortalaması olarak veriliyor.

Üstelik ilginç bir ayrıntı daha var: Reis, Samsunspor'un başında Trabzonspor'a karşı oynadığı üç maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik aldı ve bordo-mavililere hiç kaybetmedi.

Peki, Trabzonspor neden Thomas Reis'i seçti?



Trabzonspor yönetiminin Reis tercihinde birkaç önemli neden öne çıkıyor:

1. Süper Lig'i biliyor.

Trabzonspor'un yabancı bir teknik direktörle çalışırken yaşayabileceği adaptasyon sorununu azaltacak en önemli unsur bu. Reis, Süper Lig'in futbol yapısını, hakem tartışmalarını, deplasman atmosferini ve Türk futbolunun günlük dinamiklerini yakından tanıyor.

2. Samsunspor'daki başarısı referans oldu.

Kısıtlı imkanlarla Samsunspor'u üçüncü sıraya taşıması, Trabzonspor yönetiminin dikkatini çekmiş durumda. Bu nedenle Reis, yalnızca teorik bir teknik adam değil, Türkiye'de sonuç almış bir hoca olarak değerlendiriliyor.

3. Büyük bütçeden ziyade takım organizasyonu ön plana çıkıyor.

Reis'in kariyerindeki önemli özelliği, oyuncu grubundan maksimum verim almaya çalışması. Trabzonspor'un mevcut kadrosunu daha disiplinli ve organize hale getirme beklentisi de tercih nedenlerinden biri.

4. Pioli görüşmelerinin sonuçlanmaması Reis'in önünü açtı.

Trabzonspor yönetimi bir süre Stefano Pioli ile görüştü. Ancak sözleşme ve maaş şartlarında anlaşma sağlanamayınca rota Reis'e çevrildi.

5. Yönetim hızlı çözüm istiyor.

Trabzonspor'un önünde kritik Galatasaray maçı bulunuyor. Dolayısıyla yönetim, Türkiye'yi ve ligi bilen bir teknik adamla hızlı şekilde yola devam etmeyi tercih etmiş görünüyor. Reis'in görevi resmileşirse ilk sınavının Galatasaray karşılaşması olması bekleniyor.

Ludogorets'te de iyi başladı

Reis, Samsunspor'dan ayrıldıktan sonra 2026 yazında Bulgaristan'ın güçlü ekiplerinden Ludogorets Razgrad ile anlaşmıştı.

Trabzonspor'un dikkatini çeken noktalardan biri de Reis'in Ludogorets'teki başlangıcı oldu. Mevcut verilere göre Alman teknik adam, Bulgaristan ekibinin başında çıktığı 11 maçın 7'sini kazandı ve yalnızca 1 kez kaybetti.

Trabzonspor için doğru tercih mi?

Reis'in en büyük avantajı Süper Lig'i tanıması ve Samsunspor'da kanıtlanmış bir başarıya sahip olması. Ancak Trabzonspor, Samsunspor'dan farklı olarak şampiyonluk ve Avrupa hedeflerinin çok daha yüksek olduğu, taraftar ve camia baskısının daha yoğun olduğu bir kulüp.

Dolayısıyla asıl soru şu: Samsunspor'u üçüncülüğe taşıyan Thomas Reis, Trabzonspor'da aynı başarıyı daha yüksek beklenti ve baskı altında gösterebilecek mi?

Bir başka dikkat çekici nokta ise şu: Trabzonspor, Fatih Tekke sonrası dünyaca tanınan bir teknik adam arayışından, Süper Lig'i bilen ve Türkiye'de başarı göstermiş Thomas Reis'e döndü. Pioli gibi daha yüksek profilli bir seçenekten vazgeçilmesinin ardından Reis tercihi, yönetimin artık isimden çok uyum ve sonuç aradığını gösteriyor.

Kısacası: Trabzonspor, yıldız bir teknik direktör yerine Türkiye'yi bilen, genç oyuncularla çalışabilen, sistemi olan ve kısa sürede sonuç üretebileceğine inandığı bir hocayı tercih etti. Reis'in ilk büyük sınavı ise daha koltuğa oturmadan karşısına çıkacak: Galatasaray.

Marsilya maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

UEFA Avrupa Ligi'nde 2026-2027 sezonundaki ilk maçına çıkacak Beşiktaş, sahasında Fransız temsilcisi Marsilya'yı konuk edecek

15.09.2026 19:31:00
Haber Merkezi
 
Marsilya maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?
Marsilya maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?
UEFA Avrupa Ligi'nde 2026-2027 sezonundaki ilk maçına çıkacak Beşiktaş, sahasında Fransız temsilcisi Marsilya'yı konuk edecek. Siyah-beyazlıların Avrupa kupalarındaki zorlu sınavı 17 Eylül Perşembe günü oynanacak.

KARTAL'IN AVRUPA SINAVI BAŞLIYOR

Süper Lig'de sezona iyi bir başlangıç yapan Beşiktaş, gözünü Avrupa'ya çevirdi. Siyah-beyazlılar, UEFA Avrupa Ligi lig aşamasındaki ilk maçında Marsilya'yı İstanbul'da ağırlayacak.

Beşiktaş'ın resmi sitesinde yer alan fikstüre göre mücadele 17 Eylül 2026 Perşembe günü saat 22.00'de oynanacak. Karşılaşmanın Tüpraş Stadı'nda yapılacağı açıklandı.

Karşılaşmanın Türkiye'de TRT 1 ekranlarından canlı ve şifresiz yayınlanacak.

MARSİLYA İLE AVRUPA'DA 3. RANDEVU



Beşiktaş ile Marsilya bugüne kadar Avrupa kupalarında iki kez karşı karşıya geldi. Bu maçlarda iki takımın da birer galibiyeti bulunuyor. Marsilya 3 gol atarken Beşiktaş rakip fileleri 2 kez havalandırdı.

Dolayısıyla Perşembe gecesi oynanacak mücadele, iki takım arasındaki rekabette 3. Avrupa randevusu olacak.

BEŞİKTAŞ'IN AVRUPA KARNESİ

Beşiktaş, Avrupa kupalarında uzun ve önemli bir geçmişe sahip. Siyah-beyazlı takım, 2026 yazındaki eleme maçlarıyla birlikte Avrupa kupalarında 264. maçına çıktı. Ağustos 2026'daki verilere göre Beşiktaş'ın Avrupa kupalarında 131 maçta 35 galibiyet, 24 beraberlik ve 72 mağlubiyeti bulunuyor; bu karşılaşmalarda 217 gol atıp 180 gol yedi.

Kara Kartal'ın Avrupa'daki en önemli başarıları arasında ise 1986-87 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası, 2002-03 UEFA Kupası ve 2016-17 UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek final oynaması bulunuyor.

AVRUPA LİGİ'NDE ZORLU FİKSTÜR



Beşiktaş'ın lig aşamasındaki rakipleri Marsilya ile sınırlı değil. Siyah-beyazlıların fikstüründe Hoffenheim, Crystal Palace, Celtic, Hapoel Beer-Sheva, Bayer Leverkusen, Union SG ve Omonia da bulunuyor.

Beşiktaş'ın Avrupa Ligi fikstürü:

17 Eylül: Beşiktaş – Marsilya | 22.00
15 Ekim: Hoffenheim – Beşiktaş | 22.00
22 Ekim: Beşiktaş – Crystal Palace | 22.00
5 Kasım: Celtic – Beşiktaş | 23.00
26 Kasım: Beşiktaş – Hapoel Beer-Sheva | 20.45
10 Aralık: Bayer Leverkusen – Beşiktaş | 23.00
21 Ocak 2027: Beşiktaş – Union SG | 20.45
28 Ocak 2027: Omonia – Beşiktaş | 23.00

KARTAL İÇİN AVRUPA'DA YENİ SAYFA

Beşiktaş, geçen sezon Avrupa Ligi'nde eleme aşamasında elenmiş, ardından Konferans Ligi'nde de play-off turunda Avrupa macerasına veda etmişti.

Şimdi ise yeni formatıyla UEFA Avrupa Ligi'nde doğrudan lig aşamasında mücadele edecek olan siyah-beyazlıların hedefi, Marsilya karşısında taraftarı önünde galibiyetle başlayarak Avrupa'da yeniden iddialı bir tablo ortaya koymak.

Dünya Atletizm Şampiyonası ilk kez Afrika'da düzenlenecek


 
 
Nairobi ve Münih, sırasıyla 2029 ve 2031 Dünya Atletizm Şampiyonalarına ev sahipliği yapacak. 21. şampiyona önümüzdeki yıl Pekin'de düzenlenecek. Son şampiyona ise geçen yıl Tokyo'da yapılmıştı. 
 

15.09.2026 14:50:00
Yaşar Cebesoy
 
 Dünya Atletizm Şampiyonası ilk kez Afrika'da düzenlenecek
 Dünya Atletizm Şampiyonası ilk kez Afrika'da düzenlenecek

Atletizmin en önemli etkinliği olan Dünya Atletizm Şampiyonası'na ev sahipliği yapma hakkı, 2029 yılı için Kenya'nın başkenti Nairobi'ye, 2031 yılı içinse Almanya'nın Münih lentine verildi. Budapeşte'de Pazartesi ve Salı (14-15) günleri düzenlenen 242. Dünya Atletizm Konseyi Toplantısı'nda alınan karar, Dünya Atletizm Şampiyonası'nın ilk kez Afrika'da, Kenya'nın başkentinde 2029 yılında düzenleneceği ve iki yıl sonra üçüncü kez Almanya'ya, bu kez Münih'in ikonik Olimpiyat Stadyumu'na döneceği anlamına geliyor. Almanya'da 1993'te Stutgart, 2009'da ise Berlin şampiyonaya ev sahipliği yapmıştı. Böylece Almanya etkinliğe en çok ev sahipliği yapan ülke olacak. Halen Japonya ve Finlandiya, etkinliği ikişer kez düzenlemiş bulunuyor.

4 aday yarıştı

Dünya Atletizm Federasyonu Başkanı Sebastian Coe, şunları söyledi: "2029 ve 2031 yılları için dört olağanüstü adayımız olduğu için şanslıydık ve bu Konsey için kolay bir karar değildi. Dört adayın da sergilediği kalite, hırs ve bağlılık, Dünya Atletizm Şampiyonalarının gücünü ve küresel çekiciliğini vurguluyor. Konseyin bugünkü kararıyla, önümüzdeki üç Dünya Atletizm Şampiyonası'nı Asya, Afrika ve Avrupa'da düzenleyerek atletizmi dünya çapında büyütme misyonumuzu yerine getirmeye devam ediyoruz. Nairobi ve Münih nihayetinde iki cazip teklif sundu. Sporumuz için çok farklı ama aynı derecede heyecan verici fırsatlar sunuyorlar ve iki dünya standartlarında şampiyonaya ev sahipliği yapmak için her iki şehirle de çalışmaya başlayabildiğimiz için çok mutluyum. Nairobi, etkileyici ve duygusal bir teklif sundu ve Dünya Atletizm Şampiyonası'nı ilk kez Afrika'ya getirmek tarihi bir olay olacak."

Dünya Atletizm Şampiyonası Nairobi 29

Nairobi'nin seçilmesi, atletizm için bir dönüm noktası niteliğinde zira en büyük küresel etkinlik ilk kez Afrika'ya taşınıyor.
Şampiyonalar, Afrika genelinde düzenlenen başarılı Dünya Atletizm etkinliklerinin giderek artan geçmişine katkıda bulunacak. Uganda'nın Kampala şehri 2017'de Dünya Kros Şampiyonası'na, Nairobi aynı yıl Dünya U18 Şampiyonası'na ve 2021'de Dünya U20 Şampiyonası'na ev sahipliği yaparken, Botsvana'nın Gaborone şehri 2026'da Dünya Atletizm Bayrak Yarışları'na ev sahipliği yaptı. Bu, Afrika'da düzenlenen ilk bayrak yarışı etkinliğiydi. Bu etkinlikler, kıta genelinde küresel atletizm yarışmalarının düzenlenmesinde önemli bir deneyim ve uzmanlık kazanılmasına yardımcı oldu.

Nairobi daha önce 2025 şampiyonasına ev sahipliği yapmak için teklif vermiş ancak bu hak o yıl Tokyo'ya verilmişti. Nairobi, uluslararası büyük atletizm etkinliklerine ev sahipliği yapma konusunda neredeyse on yıllık deneyiminden yararlanarak 2029 için daha da güçlü bir teklifle geri döndü.
2017 Dünya 18 Yaş Altı Şampiyonası, Kenya'da atletizme olan olağanüstü ilgiyi gösterdi ve yarışma boyunca Kasarani Stadyumu'nu dolduran büyük kalabalıklar dikkat çekti. Nairobi, o zamandan beri Kip Keino Classic'i Afrika'nın önde gelen tek günlük atletizm yarışmalarından biri olarak konumlandırdı ve etkinlik, 2020'de başlatılan Dünya Atletizm Kıta Turu Gold'un bir parçası haline geldi.
Bu deneyim, güçlü operasyonel planlama ve finansal garantileri, 2027 Afrika Uluslar Kupası'na (AFCON) ev sahipliği yapmadan iki yıl önce tüm tesislerinde kapsamlı bir yapısal yenileme geçiren yenilenmiş Kasarani Stadyumu ve Afrika'da ilk kez düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası için etkileyici bir vizyonla birleştiren 2029 adaylığı için sağlam temeller oluşturdu.

Kenyalılar koşmayı seviyor

Kenya'nın atletizmle olan güçlü bağı, Dünya Atletizm Federasyonu'nun taraftar araştırmasına da yansıyor. Ankete katılan Kenyalıların yüzde 68'i atletizme olan ilgilerini yüksek olarak değerlendirirken, bu oran küresel ortalama olan yüzde 39'a kıyasla Kenya'yı ankete katılan en çok atletizm ilgisi olan pazar haline getiriyor. Kenya, tüm pazarlar arasında en yüksek net tanıtım puanına sahip ve atletizm, futboldan sonra ülkenin en çok takip edilen ikinci sporu. Kenya, Dünya Atletizm Federasyonu'nun sosyal medya kanallarının takipçi sayısı bakımından dördüncü sırada yer alıyor.
Bu tutku, en üst düzeyde sürdürülen başarıyla da destekleniyor. Kenya, Dünya Atletizm Şampiyonası tarihinde en başarılı ikinci ülke... Tokyo 25 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 7'si altın madalya olmak üzere toplamda 11 madalya kazanarak madalya sıralamasında ikinci oldu.

Şölen önümüzdeki yıl Pekin'de 

Bir sonraki Dünya Atletizm Şampiyonası 10-19 Eylül 2027 tarihlerinde Pekin'de düzenlenecek. Nairobi 2029 ve Münih 2031 şampiyonaları da, küresel atletizm takviminin sezon sonunda büyük bir dünya şampiyonasıyla zirveye ulaşması hedefi doğrultusunda Eylül ayında gerçekleşecek.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.