Muz üretimi toprağı çoraklaştırıyor
Antalya'da düzenlenen muz çalıştayının sonuç raporunda Türkiye'de son 5 yılda muz üretiminin 2.5 kat artış gösterdiğine işaret edilerek, "Türkiye'de üretim maliyeti yüksek. Dolayısıyla yerli muz gümrük duvarlarıyla korunmaya devam edilmeli" denildi. Çalıştayda muz üretiminin toprağı çoraklaştırdığı da dile getirildi.
15.04.2021 13:38:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Antalya Tarım Konseyi'nin işbirliğinde düzenlenen ve 6 gün devam eden Muz E-Çalıştayı sona erdi. 10 oturumda yapılan, 5 yabancı uzmanın bildirisinin yer aldığı, 48 bildirinin sunulduğu Çalıştay'ın sonunda değerlendirme raporuyla sonuç bildirgesi açıklandı.
Bilinen en eski meyvelerden biri olan muzun dünyada 135 ülkede üretildiği belirtilen raporda, yaklaşık 117 milyon tonla üretim miktarı olarak buğday, mısır ve pirincin ardından 4'üncü sırada olduğu, meyveler arasında ise ilk sırada bulunduğu kaydedildi. Rapora göre, muz birçok ülkenin temel ihraç ürünü.
Raporda yer alan detaylar şu şekilde:
• Dünya muz üretimi 2019 yılında 116.8 milyon tona ulaştı. 2029 yılında 132.6 milyon tona ulaşacak.
• Hindistan 2019'da 30.5 milyon ton üretimle dünya üretiminde yüzde 26 payla ilk sırada yer alıyor.
• Muz ticaretinin ihracat değeri 13.5 milyar dolar. Muz ithalatı yapan ülkelerin başında ABD, Çin, Belçika ve Hollanda geliyor.
Türkiye'de üretim artıyor
Raporda Türkiye'de muz üretimi ve ticaretinin durumu da özetlendi. Türkiye'nin ekvatora en uzak muz üretilen ülke olduğu belirtilen raporda, Türkiye'de 111 bin 544 dekar alanda 728 bin ton muz üretildiği kaydedildi. Türkiye'de kişi başı muz tüketiminin 7 kilogram olduğu, kendine yeterlilik oranının ise yüzde 77 olduğu bildirildi. Rapora göre, muz üretim alanı son 5 yılda yaklaşık 2 kat artarken, verim 0.4 kat ve üretim miktarı ise 2.5 kat arttı. Örtü altı muz üretimi ise 3.5 kat artış gösterdi. Destekler ve krediler, bir yılda ürün alınabilmesi, yüksek verim, düşük işçilik muz üretimini teşvik eden unsurlar. Rapora göre, Hatay ile Manisa hattındaki tüm illerde muz üretimi yapılıyor. Mersin'de 2020 yılında 56 bin 500 dekar alanda 405 bin ton, Antalya'da ise 51 bin dekar alanda 297 bin ton muz üretildi.
Yerli muza gümrük koruması şart!
Çalıştayın sonuç bildirgesinde ise önemli saptamalara yer verildi. Bildirgede, Türkiye'de muz üretim maliyetinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu, muzun yüksek gümrük vergi oranları ile korunduğuna dikkat çekilirken, "Muzda koruma olmadığında muz üretimi ithal muz ile rekabet edemeyecektir" uyarısında bulunuldu.
Toprağı çoraklaştırıyor
Türkiye'de ticari muz yetiştiriciliğine uygun alanların belirlenmesi gerektiği kaydedilen Çalıştay sonuç bildirgesinde, "Muz üretiminde su tüketimi çok yüksektir. Yoğun muz üretilen bölgelerde çok sayıda kuyu vardır. Bölgede yeraltı su kaynaklarının azalması söz konusu olabilecektir. Kontrolsüz, plansız ve eksik bilgi ile yapılan muz üretimi birkaç yıl sonra ekili alanların çoraklaşmasına ve verimsiz alanlara dönüşmesine neden olacaktır. Örtü altı üretim iklim ve toprak açısından uygun değildir. Bölgedeki arazilerin doğal dengesinin bozulması olasıdır" ifadelerine yer verildi. Bildirgede, sermayenin muz yetiştiriciliğine ilgisinin arttığı ancak yatırımcının eksik bilgiye sahip olduğu vurgulandı. Açıkta muz yetiştiriciliğinin riskler barındırdığı belirtilen bildirgede, "Dolayısıyla örtü altı yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır. Ancak kontrolsüz örtü altı yetiştiriciliğinin büyümesi belirli bir süre sonra seraların terk edilmesine neden olabilecektir. Örtü altı üretim açıkta muz üretimine kıyasla daha fazla dikkat gerektirir" denildi.
Doğal ürünlerin üretimini baltalıyor
Muzun bölgenin doğal ürünleri olan turunçgiller gibi ürünlerin üretimini baltalayabileceği uyarısında bulunulan sonuç raporunda, "Bazı kesimler muz üretiminin korunmasına devam edilmesi gereğini belirtmekte, bazı kesimler doğal dengenin bozulacağını belirtmektedir. Bazı kesimler muz üretiminin bu hızla artırılmasını doğru bulmamaktadır" denildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.