'Temel besin kaynağımız' ekmeğin önemli bir bölümünü israf ediyoruz. Rakamsal olarak ifade edersek, üretilen 15 ekmekten biri maalesef çöpe atılıyor.
-2.6 milyon ekmek çöpe
Türk halkının en az gelir elde eden yüzde 5'lik kesimi 'bir dilim ekmeğe' muhtaç iken, Türkiye genelinde kısa sürede bayatlaması, uygunsuz şartlarda saklanması gibi nedenlerden dolayı yılda 2.6 milyar ekmek tüketilmeyerek israf ediliyor. Bunun maddi bedeli ise 780 milyon YTL yani 780 trilyon lira! Bu parayla 130 bin ailenin bir yıllık ihtiyacını mütevazi şartlarda karşılamak mümkün.
-Çarpıcı gerçekler
Konya'da Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan bir araştırma, ülkemizdeki ekmek israfının ne boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Ülkemizde vatandaşın aldığı günlük enerjinin (kalorinin) yüzde 66'sı tahıldan, yüzde 56'sı da yalnızca ekmekten karşılanıyor.
-Bilinçlenmek şart
Ülkemizde üretilen 45 milyon ekmekten 2.6 milyonu israf ediliyor. Bu da ekmeğin yüzde 5.82'sinin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Bu israfın nedeni ise tüketilebileceğinden fazla ekmek satın alınması, ekmeğin kısa sürede bayatlaması, uygun şartlarda saklanmaması ve kalitesinin düşüklüğünden kaynaklanıyor. Uzmanlar, israfın en aza indirilmesi için tüketicilerin ekmeğin muhafazası ve bayatlayan ekmeğin değerlendirilmesi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
-2.6 milyon ekmek çöpe
Türk halkının en az gelir elde eden yüzde 5'lik kesimi 'bir dilim ekmeğe' muhtaç iken, Türkiye genelinde kısa sürede bayatlaması, uygunsuz şartlarda saklanması gibi nedenlerden dolayı yılda 2.6 milyar ekmek tüketilmeyerek israf ediliyor. Bunun maddi bedeli ise 780 milyon YTL yani 780 trilyon lira! Bu parayla 130 bin ailenin bir yıllık ihtiyacını mütevazi şartlarda karşılamak mümkün.
-Çarpıcı gerçekler
Konya'da Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan bir araştırma, ülkemizdeki ekmek israfının ne boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Ülkemizde vatandaşın aldığı günlük enerjinin (kalorinin) yüzde 66'sı tahıldan, yüzde 56'sı da yalnızca ekmekten karşılanıyor.
-Bilinçlenmek şart
Ülkemizde üretilen 45 milyon ekmekten 2.6 milyonu israf ediliyor. Bu da ekmeğin yüzde 5.82'sinin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Bu israfın nedeni ise tüketilebileceğinden fazla ekmek satın alınması, ekmeğin kısa sürede bayatlaması, uygun şartlarda saklanmaması ve kalitesinin düşüklüğünden kaynaklanıyor. Uzmanlar, israfın en aza indirilmesi için tüketicilerin ekmeğin muhafazası ve bayatlayan ekmeğin değerlendirilmesi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.