3 liralık topçulara 100 lira veriyorlar, havaalanlarında omuzlarda karşılıyorlar, istedikleri verimi alamayınca da "bunu nasıl göndereceğiz" diye kara kara düşünüyorlar!
Galatasaray'ın Belhanda konusunda yaşadığı durum buna benziyor. Aslında onlarca örneği olan bu durum Türk futbolunun iflas bayrağını çekmesinin kötü yönetim nedenlerinden biri.
Artık deniz bitti, takımlar kılı kırk yararak hareket ediyorlar, zaten böyle yapmak zorundalar.
* * *
Harcanan para dikkate alındığında Avrupa'da büyük liglerden sonra biz geliyoruz ama sportif başarıya bakıldığında tel tel dökülüyoruz. Ortada koca bir fiyasko var. Beğenmediğimiz Ukrayna bile bizden önde, Avusturya'ya da geçilmek üzereyiz. Bu durum şampiyonumuzun bile Şampiyonlar Ligi'ne direkt gitmesini engelleyecek.
* * *
Ağır borç yükünü ötelemek isteyen takımlar kamu bankalarıyla borç yapılandırmasına gitti.
Yani bu takımların borcunu devlet ödedi ve bunları kendine borçlandırdı. Önümüzdeki yıl bu borçların faiz ödemesi başlıyor, faiz ödemesi bittiğinde sıra ana paraya gelecek. Yapılan değerlendirmelere göre kulüplerin mevcut mali yapıda bu parayı ödemeleri pek mümkün değil. Bildiğimiz kadarıyla Fenerbahçe hariç Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor bu anlaşmaya imza attı.
Bu durum ciddi bir tehlikeyi de beraberinde getirdi, o tehlikenin adı kayyum tehlikesi. Bugün taraftara büyük başarı gibi lanse edilen anlaşmalar yarın devletin kulüplere el koymasıyla sonuçlanabilir. Kayyum atanan takımlar belli bir süre sonra satışa çıkarılırsa ne olacak? Hangi Galatasaraylı, Beşiktaşlı, Trabzonlu takımlarının sahibinin Arap ya da Çinli olmasını ister. Zaten futbolda yabancılaşma yolu kısa bir süre içinde Başakşehir ve Göztepe ile açılacak gibi görünüyor.
* * *
Olmaz olmaz demeyin, Türkiye'de nelerin yabancıların eline geçtiğine şöyle bir bakın ve takımlara önce kayyum atanarak el konulması, ardından da satılması senaryosunu bir daha düşünün.
Madenlerimiz yabancılara geçmedi mi?
Topraklarımızın ciddi bir kısmı yabancılara geçmedi mi?
Devletin en temel gelir kalemlerinden olan KİT'ler yabancılara geçmedi mi?
Limanlar yabancılara geçmedi mi?
Tüm bunlar ve daha burada sayamayacağımız pek çok değerimiz yabancılara geçtiğine göre takımların geçmemesi için ortada bir neden olmasa gerek.
Zaten sahada Türk izi yok denecek kadar az. Futbolcular yabancı, statların ismi bilmem yabancı, yayıncı kuruluş yabancı.
* * *
Yerlilik ve millik edebiyatının zirve yaptığı, bunların dillerden düşürülmediği bir süreçte her yanımızı bir ur gibi saran yabancılaşma maalesef futbolumuzu da esir almış durumda. Türkiye'nin her alanda olduğu gibi futbolda da biran evvel kendine gelerek özüne dönmesi gerekiyor. Aksi takdirde yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi takımlarımız Şampiyonlar Ligi'ni bir daha rüyalarında görürler.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Bayram Çoşgun / diğer yazıları
- Teröriste kravat taktırınca! / 01.03.2025
- Sosyal medyada İslam’a alçak saldırılar / 22.02.2025
- Artık bu işin suyu çıktı! / 13.02.2025
- CHP, Erdoğan ne isterse veriyor! / 05.02.2025
- Futbol üzerine / 30.01.2025
- SMA hastası çocuklar ve aileleri / 24.01.2025
- Haklı çıkmaya devam ediyor / 16.01.2025
- Ne günlere kaldık! / 06.01.2025
- BOP ve Türkiye / 01.01.2025
- Suriye’de mezhep çatışması çıkarmak istiyorlar / 28.12.2024
- Sosyal medyada İslam’a alçak saldırılar / 22.02.2025
- Artık bu işin suyu çıktı! / 13.02.2025
- CHP, Erdoğan ne isterse veriyor! / 05.02.2025
- Futbol üzerine / 30.01.2025
- SMA hastası çocuklar ve aileleri / 24.01.2025
- Haklı çıkmaya devam ediyor / 16.01.2025
- Ne günlere kaldık! / 06.01.2025
- BOP ve Türkiye / 01.01.2025
- Suriye’de mezhep çatışması çıkarmak istiyorlar / 28.12.2024