logo
28 EYLÜL 2026

Para yok, transferde de yok

Türk futbolunun önde gelen kulüpleri Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor, transferde bir önceki sezona oranla hem bonservis hem de ücretlerde çok daha az ödeme yükümlülüklerine girdi

01.08.2018 00:00:00
 
UEFA'nın tavizsiz bir şekilde uygulamayı sürdürdüğü Finansal Fair Play (FFP) kriterleri, Türk futbolunun önde gelen kulüplerinin bu sezon transferde yavaşlamasına ve çok daha düşük maliyetli oyunculara yönelmesine neden oldu.

Türk futbolunda "Dört büyükler" olarak adlandırılan Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un, transferde bir önceki sezona oranla hem bonservis ile kiralamada hem de ücretlerde çok daha az ödeme yükümlülüklerine girmesi dikkati çekti. Geçmiş dönemlerde yıldız oyuncu transferi yapabilmek için ciddi mali yük altına giren bu kulüpler, bütçe gerçekleşmelerinin UEFA'nın koyduğu sınırlar içinde kalması için yoğun çaba harcıyor.

Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'da göreve gelen yeni yönetimler, mali yapıyı düzeltebilmek için yoğun bir çalışma içine girerken, Fikret Orman'ın başkanlığını üstlendiği Beşiktaş, son yıllarda yaptığı yüksek rakamlı oyuncu satışlarıyla ön plana çıktı. Yapılan anlaşmalar çerçevesinde UEFA, kulüplerin transferlerini, 'elde ettiği bonservis geliri kadar bonservis ödeyebilir', 'takım bütçesi belli bir rakamı aşamaz' veya 'yıllık gelirine göre belli bir oranda harcama yapabilir' şeklinde kıstaslarla sınırlama altına alıyor.

Galatasaray kemer sıkmak zorunda kaldı

Spor Toto Süper Lig'de 2017-2018 sezonunu şampiyon tamamlayan Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek olmasına karşın transferde yavaş davranmak durumunda kaldı. Geride kalan sezonun yaz transfer döneminde büyük kadro değişimine giderek 10 oyuncu kadrosuna katan sarı-kırmızılı ekip, 40 milyon avronun üzerinde bonservis ve kiralama ücreti ödemişti. Galatasaray'ın bu sezon öncesi yaptığı bonservis ödemesi ise 3,3 milyon avro oldu.

UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) ile yaptığı yeni anlaşmayla Avrupa kupalarına katılım hakkını kaybetmekten kurtulan Galatasaray, yeni transferlerinden Muğdat Çelik için bonservis ödemezken, Yuto Nagatomo'nun bonservisi için Inter'e 2,5 milyon avro, Henry Onyekuru'nun kiralanması için de Everton'a 800 bin avro ödeyecek. Bu sezon Nagatomo'ya 2 milyon avro, Onyekuru'ya 1 milyon 200 bin avro garanti ücret verecek olan sarı-kırmızılılar, Muğdat'a ise yıllık 2 milyon lira ödeyecek. Galatasaray, Muğdat Çelik transferiyle uzun bir aradan sonra yerel para birimi üzerinden A takıma oyuncu dahil etmiş oldu.

Hollandalı oyuncusu Ryan Donk'un sözleşmesini 1 milyon 895 bin avro karşılığı uzatan Galatasaray, bu sözleşmede menajerlik ücretini üstlenmedi. Galatasaray'ın 2,4 milyon avro karşılığında Belçika temsilcisi Standard Liege'e sattığı Luis Pedro Cavanda, gelir elde edilerek bırakılan tek oyuncu durumunda. Şampiyonlar Ligi'nde rekabet edebilecek bir kadro oluşturma çabası içinde olan sarı-kırmızılı takım, ya oyuncu satarak yeni transferler için kendisine imkan oluşturacak ya da kiralama yoluna giderek UEFA'nın çizdiği sınırlar içinde kalmaya çalışacak.

Beşiktaş, yüksek bedelli satışları sürdürdü

Yeni sezon öncesi genç oyunculara yönelerek Umut Nayir, Dorukhan Toköz, Güven Yalçın ve Enzo Roco'yu kadrosuna dahil eden Beşiktaş, şu ana kadar sadece 250 bin avro bonservis ödemesi yaparken, yüksek bedelli satışlarına ise devam etti. Son dönemde birçok oyuncusunu yüksek rakamlara satan Beşiktaş, yaz transfer döneminde kaleci Fabricio Ramirez'i 6 milyon avro, Dusko Tosic'i 4,5 milyon avro, Matej Mitrovic'i ise 3,5 milyon avro karşılığı başka takımlara gönderdi.

Geride kalan sezon başında Gary Medel, Jeremain Lens, Alvaro Negredo ve Atınç Nukan için 6,7 milyon avro bonservis ile kiralama ücreti veren siyah-beyazlı takım, devre arasında ise Lens'in satın alma opsiyonunu kullanarak 4,1 milyon avro daha ödemişti. Beşiktaş'ta Negredo 4,3 milyon avro, Pepe ise 4,8 milyon avroluk yıllık garanti ücretleri ile dikkati çekiyor.

Fenerbahçe, gençlere yatırım yaptı

Fenerbahçe, başkanlık koltuğuna Ali Koç'un oturmasının ardından futbolda yeni bir yapılanmaya gitti ve genç oyunculara yöneldi. Sportif direktörlük görevine Damien Comolli, teknik direktörlüğe Phillip Cocu'nun getirildiği sarı-lacivertli takım, Ganalı yıldız oyuncu Andre Ayew'in yanı sıra, gelecek vadeden genç oyuncular Barış Alıcı, Berke Özer ve Ferdi Kadıoğlu'nu kadrosuna kattı.

Fenerbahçe'nin, bu oyuncular için bonservis ile kiralama ücreti olarak 6 milyon avro civarında bir yükümlülük altına girdiği belirtildi. Geride kalan sezonun yaz transfer döneminde kadrosuna 10 oyuncu dahil eden Fenerbahçe'nin bonservis ve kiralama bedeli 18,5 milyon avro olarak gerçekleşmişti. Sarı-lacivertliler, bu dönemde oyuncu satışından ise 20 milyon avroya yakın bir gelir elde etti.

Trabzonspor maliyetleri düşürüyor

Trabzonspor'da başkanlığa seçilen Ahmet Ağaoğlu, içinde bulunulan mali sıkıntıların azaltılması kapsamında takım maliyetini düşürmek için çaba sarf ediyor. Bordo-mavili ekip, yeni sezon öncesi Senegalli oyuncu Zargo Toure ile İranlı futbolcular Majid Hosseini ve Vahid Amiri ile sözleşme imzaladı. Toure ve Hosseini için 350'şer bin avro bonservis veren Trabzonspor, şu ana kadar 700 bin avro harcadı. Amiri için ödenecek miktar ise henüz duyurulmadı.

Trabzonspor, yeni sezon öncesi Okay Yokuşlu'nun satışından 6 milyon avro, Fabian Castillo'nun satışından 2 milyon 650 bin avro ve Matus Bero'nun satışından da 940 bin avro gelir elde etti. Geçen sezonun yaz transfer döneminde Juraj Kucka için 5 milyon avro, Burak Yılmaz için 3,5 milyon avro, Jose Sosa için 1 milyon 350 bin avro, Tomas Hubocan için 250 bin avro ve Theo Bongonda için de 200 bin avro bonservis ile kiralama ücretleri ödeyen bordo-mavili takım, devre arasında Sosa'nın satın alma opsiyonunu 3 milyon 400 bin avro karşılığı kullandı.

Asya Oyunları'nda 100 metrede çifte rekor


 
Taylandlı atlet Puripol Boonson, erkekler 100 metre kategorisinde 9.90'lık derecesiyle Japonya'da düzenlenen şampiyonada Asya Oyunları rekoru kırdı.
 

26.09.2026 07:06:00 / Güncelleme: 26.09.2026 07:14:52
Yaşar Cebesoy
 
Asya Oyunları'nda 100 metrede çifte rekor
Asya Oyunları'nda 100 metrede çifte rekor

Japonya'nın Aiçi eyaleti ile Nagoya kentinin ev sahipliğinde düzenlenen 20. Asya Oyunları devam ediyor. Organizasyonun altıncı gününde Nagoya City Mizuho Park Atletizm Stadı'nda erkekler ve kadınlar 100 metre finalleri gerçekleştirildi. Final yarışında Taylandlı atlet Puripol Boonson ile Çinli atlet Yucie Çen, Asya Oyunları rekoru kırarak altın madalya kazandı. Boonson 9.90, en 11.06 koştu.

Asya'daki en iyi derece

Boonson, yarı finade de 9.91 koşmuştu. 9.90'lık derece aynı zamanda bir Asyalı tarafından elde edilen en hızlı ikinci 100 metre derecesi... Çinli Su Bingtian, 2021'de düzenlenen Tokyo Olimpiyatları'nda 9.83'lük dereceyle Asya rekoru kırmıştı. Aynı yarışta olimpiyat şampiyonu olan İtalyan atlet Marcell Jacobs da 9.80 ile Avrupa rekoru kırmıştı. Afrika rekoru ise 9.77 ile Kenyalı atlet Omanyala'ya ait... Kırılış tarihi yine 2021... Dünya rekoru ise 9.58 ile Usain Bolt'a ait... Bolt, bu efsanevi dereceyi 2009'da Berlin'de yapmıştı.

İkincilik ve üçüncülük Ummanlı kardeşlerin

Asya Oyunları'nda 100 metre erkeklerde Ummanlı kardeşler Ali El Beluşi ve Melham El Beluşi, sırasıyla ikinci ve üçüncü olarak kişisel en iyi derecelerini elde ederek dikkat çekici bir aile zaferine imza attı. Ali, 10.04; Melham, 10.11 koştu.

Pazartesi işimiz zor! İtalya da yenildi

A Milli Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki mücadelesi kötü başladı

26.09.2026 00:53:00 / Güncelleme: 26.09.2026 00:58:24
Haber Merkezi
 
Pazartesi işimiz zor! İtalya da yenildi
Pazartesi işimiz zor! İtalya da yenildi
A Milli Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki mücadelesi kötü başladı. Türkiye, ilk maçında Fransa'ya 1-0 mağlup olurken, grubun diğer karşılaşmasında İtalya da sahasında Belçika'ya 2-0 yenildi.

Bu sonuçla birlikte Türkiye ve İtalya ilk maçlarını puansız tamamladı. Fransa ile Belçika ise 3'er puan aldı.

Türkiye, 28 Eylül Pazartesi günü İtalya'yı konuk edecek. İki takım açısından da karşılaşma kritik hale gelirken, kaybeden tarafın gruptaki işi daha da zorlaşacak. UEFA'nın resmi fikstüründe de Türkiye-İtalya karşılaşması 28 Eylül olarak yer alıyor.

GRUPTA SON DURUM

Belçika – 3 puan
Fransa – 3 puan
Türkiye – 0 puan
İtalya – 0 puan

Türkiye'nin Fransa karşısındaki 1-0'lık yenilgisinin ardından şimdi gözler İtalya maçına çevrildi. İtalya da Belçika'ya 2-0 kaybederek Türkiye karşısına puansız çıkacak.

Pazartesi günü oynanacak mücadele, iki takım için de "ya tamam ya devam" niteliğinde erken bir kritik sınav olacak.

Beşiktaş, Euroleague'e mağlubiyetle başladı

Beşiktaş, Euroleague'in ilk haftasında sahasında İspanyol ekibi Valencia Basket'e 96-94 mağlup oldu.

26.09.2026 00:21:00
İhlas Haber Ajansı
 
Beşiktaş, Euroleague'e mağlubiyetle başladı
Beşiktaş, Euroleague'e mağlubiyetle başladı
Beşiktaş, Euroleague'in ilk haftasında sahasında İspanyol ekibi Valencia Basket'e 96-94 mağlup oldu.

Beşiktaş: Eugene Omoruyi 17, Jaylen Nowell 17, Ante Zizic 4, David DeJulius 4, DaQuan Jeffries, Anthony Brown 7, Scottie Wilbekin 12, Devon Dotson 9, Conor Morgan 15, Wenyen Gabriel 6, Berk Uğurlu 3



1. Periyot: 27-28

Devre: 51-54

3. Periyot: 71-81

Fenerbahçe, Euroleague'e galibiyetle başladı

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, Euroleague'in ilk haftasında sahasında İtalyan ekibi Virtus Bologna'yı 78-68 mağlup ederek, sezona galibiyetle başladı.

26.09.2026 00:20:00
İhlas Haber Ajansı
 
Fenerbahçe, Euroleague'e galibiyetle başladı
Fenerbahçe, Euroleague'e galibiyetle başladı
Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, Euroleague'in ilk haftasında sahasında İtalyan ekibi Virtus Bologna'yı 78-68 mağlup ederek, sezona galibiyetle başladı.

Fenerbahçe Tarfin: Forrest 4, Horton-Tucker 13, Shields 12, Key 11, Sertaç Şanlı 5, Baldwin 12, Melli 4, Silva 3, Clyburn 8, Sargiunas 6



1. Periyot: 23-17

Devre: 39-38

3. Periyot: 59-55


Yağlı Güreş Cumhurbaşkanlığı Kupası, yarın İstanbul'da düzenlenecek

Yağlı Güreş Cumhurbaşkanlığı Kupası organizasyonu, yarın İstanbul'da düzenlenecek

 

25.09.2026 10:40:00
Anadolu Ajansı
 
Yağlı Güreş Cumhurbaşkanlığı Kupası, yarın İstanbul'da düzenlenecek
Yağlı Güreş Cumhurbaşkanlığı Kupası, yarın İstanbul'da düzenlenecek

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu tarafından Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde düzenlenecek kupa, 57 yıl aradan sonra ilk kez yapılacak. Organizasyonda, 8 başpehlivan ve 84 pehlivan mücadele edecek. Saat 08.00'deki kura çekimiyle başlayacak organizasyon, saat 17.00'de yapılması planlanan başpehlivanlık final maçıyla sona erecek.

Yağlı Güreş Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı vatandaşlar yerinde ücretsiz şekilde izleyebilecek.

Organizasyona katılacak başpehlivanlar şöyle:

Erkan Taş, Feyzullah Aktürk, Seçkin Duman, Mustafa Taş, Ali Gürbüz, Orhan Okulu, Sinan Yıldız, Yusuf İslam Taş. 

Muhammed Salah’a 6 ay İcardi’ye 3 yıl men

Futbol dünyasının iki yıldız ismi Mauro Icardi ve Muhammed Salah, trafik ihlalleri nedeniyle uygulanan yaptırımlarla gündemde

22.09.2026 22:21:00
Haber Merkezi
 
Muhammed Salah’a 6 ay İcardi’ye 3 yıl men
Muhammed Salah’a 6 ay İcardi’ye 3 yıl men
Futbol dünyasının iki yıldız ismi Mauro Icardi ve Muhammed Salah, trafik ihlalleri nedeniyle uygulanan yaptırımlarla gündemde. Arjantin'de Icardi'nin ehliyetine el konulurken, İngiltere'de Trabzonspor'un yeni yıldızı Salah'a 6 ay araç kullanma yasağı ve para cezası verildi.

Icardi'ye 2029'a kadar trafikten men

Arjantin'de Mauro Icardi hakkında dikkat çeken bir trafik yaptırımı uygulandı.

Buenos Aires Eyalet Ulaştırma Bakanlığı, Icardi'nin araç kullanırken görüntülendiği bir videoyu yayımladı. Bakanlık açıklamasında, futbolcunun süresi dolmuş ehliyetle araç kullandığı, araçta bulunan China Suarez'in emniyet kemerini çıkardığı ve Icardi'nin seyir halindeyken pencereden dışarı sarktığı belirtildi.

Açıklamaya göre Icardi'nin ehliyetine tedbir amacıyla el konuldu. Futbolcunun yeniden ehliyet alabilmesi için araç kullanmaya uygun olup olmadığının değerlendirilmesi gerekiyor.

Arjantin basınında yer alan haberlere göre ise Icardi hakkında uygulanan trafikten men kararının 2029 yılına kadar geçerli olduğu öne sürüldü.

Salah'a 6 ay direksiyon yasağı

Sezon başında Süper Lig devi Trabzonspor'a transfer olan Mohamed Salah ise İngiltere'de hız sınırını aşması nedeniyle mahkeme tarafından cezalandırıldı.

Salah'a 6 ay araç kullanma yasağı verilirken, ayrıca 660 sterlin para cezası uygulandı.

Mahkeme kararında Salah'ın ayrıca 120 sterlin mahkeme masrafı ve 264 sterlin mağdur ek ücreti ödemesine hükmedildi.

Salah'ın daha önce de trafik ihlali nedeniyle ceza aldığı ortaya çıktı. Mısırlı yıldız, 2022 yılında Stockport'ta hız sınırını aşması nedeniyle 200 sterlin para cezasına çarptırılmış ve ehliyetine 3 ceza puanı işlenmişti.

İki yıldız, iki farklı yaptırım

Icardi hakkında açıklanan yaptırım, ehliyetin tedbiren alınması ve yeniden ehliyet için sürüş uygunluğunun değerlendirilmesini içerirken, Salah hakkında mahkeme tarafından 6 aylık araç kullanma yasağı uygulanması dikkat çekti.

Bir tarafta 2029'a kadar uzandığı bildirilen men kararı, diğer tarafta 6 aylık direksiyon yasağı...
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.