logo
08 AĞUSTOS 2026

Ramazan’da Bağışıklığı Güçlendiren 8 Besin

Kış aylarında Ramazan'a denk gelen dönemlerde, soğuk hava, kapalı alanlarda uzun süre kalma ve enfeksiyonların hızla yayılması gibi etkenler bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını gerektiriyor. Uzun süren açlık saatleri, değişen öğün ve uyku düzeni ile azalan su tüketimi vücudu daha hassas hale getirebiliyor. Bu nedenle doğru besin seçimi, Ramazan'ı hem sağlıklı hem de dirençli geçirmek için kritik önem taşıyor.

25.02.2026 11:50:00
Ahmet Turan Yiğit
 
Ramazan’da Bağışıklığı Güçlendiren 8 Besin
Ramazan’da Bağışıklığı Güçlendiren 8 Besin
1. Portakal
C vitamini açısından zengin olan portakal, bağışıklık hücrelerinin üretimini destekler. Antioksidan etkisiyle hücreleri korur, lif içeriğiyle kan şekerini dengeler. İftardan sonra tüketildiğinde tatlı ihtiyacını doğal yolla karşılayarak rafine şeker tüketimini azaltabilir.






2. Kırmızı Lahana
Mor pigmentleri sayesinde güçlü antioksidan etki gösterir. Sindirim sonrası oluşan toksinlere karşı hücreleri korur. Çiğ tüketildiğinde tokluk hissini artırır, salatalarda limon ve zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde besin değeri yükselir.






3. Mandalina
Zengin C vitamini ve lif içeriğiyle enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Antioksidan etkisiyle inflamasyonu dengeler, strese karşı bağışıklık fonksiyonlarını destekler. Hafif yapısıyla Ramazan'da vitamin ve sıvı ihtiyacına katkı sunar.






4. Kivi
C ve E vitamini kombinasyonu sayesinde hücresel savunmayı güçlendirir. Lifli yapısıyla bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığı önler. Doğal enzimleri sayesinde protein sindirimine yardımcı olur.






5. Ispanak
A ve C vitamini içeriğiyle mukozal bariyeri güçlendirir, folat sayesinde hücre yenilenmesini destekler. Düşük kalorili ama hacimli yapısıyla mide doluluğu sağlar. Sahurda yumurta ile birlikte tüketildiğinde tokluk süresini uzatır.






6. Brokoli
C ve K vitamini ile sülfürlü bileşikler açısından zengindir. Sulforafan içeriğiyle antioksidan ve detoks etkisi gösterir. Lif ve su içeriğiyle mide hacmini doldurur, ani acıkmaları önler. Buharda pişirildiğinde besin değeri korunur.






7. Havuç
Beta-karoten içeriğiyle A vitaminine dönüşerek bağışıklık ve solunum yollarını destekler. Lifli yapısıyla çiğ tüketildiğinde uzun süre tokluk sağlar. Salatalara eklendiğinde kan şekerinin dengeli yükselmesine katkı sunar.






8. Pırasa
Prebiyotik ve lif içeriğiyle bağırsak mikrobiyotasını besler. Güçlü bir bağırsak florası, güçlü bir bağışıklık sisteminin temelidir. Sindirim süresini uzatarak tokluk hissini artırır.

Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

Amasya'da vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

05.08.2026 10:48:00
İhlas Haber Ajansı
 
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'nın Taşova ilçesinde vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor. Yukarı Baraklı ve Özbaraklı köylüleri, yıllardır büyükşehirlere göç veren bölgedeki durumun baraj sayesinde tersine döneceğine inanıyor.






Baraklı Şelalesi'nin de bulunduğu bölgede inşa edilecek barajın 20 yıldır gündemde olduğunu hatırlatan Yukarı Baraklı Köyü Muhtarı Osman Yıldız, "Yetkililer bize 2006 yılında baraj yapılacağını söylemişti. Tüm aşamalar geçildi. ÇED raporu hazırlandı. Fakat henüz faaliyete geçip kazmayı vuramadık. Baraj olmadığından dolayı suyumuz boşa gitmektedir" dedi. Önceden belde olan iki komşu köyün toplam arazisinin 8 bin dönüm olduğunu anlatan Yıldız, "Çevremizde de su ihtiyacı olan komşu köyler var. Eğer baraj yapılsaydı komşu köylerin içme suyu ihtiyacı da karşılanabilir" diye konuştu.








"Baraj yapıldığı an köye geri dönüşler başlayacak"

Birçok arkadaşının büyükşehirlerden köye dönüş planı yaptığına değinen Özbaraklı köyünden Hasan Ünkan, "Büyük şehirlerde yaşamak çok sıkıntılı hale geldi. Nüfus yoğunluğu var. Köylerde ise hayvancılık artıyor. Sulama sıkıntısından dolayı köyümüze geri dönüş yapamıyoruz. Baraj yapıldığı an geri dönüşler başlayacak. Köyler canlanacak" dedi. Köylerinin etrafında geniş ormanlar bulunduğunu vurgulayan Ünkan, "Orman yangınlarının arttığı günümüzde burada baraj olması muhtemel yangın tedbirleri açısından çok önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.







Yıllardır barajın inşa edilmesini beklediklerini söyleyen Yukarı Baraklı Derneği Başkanı Ömer Evci ise, dereye yakın arazilerde elektrik pompaları kullanılarak sulama yapılan sebze ve meyve üretiminde barajın etkisiyle artış olacağına inandığını belirtti.








Ev hanımı Nevin Ünkan ile kahveci İsmail Kılıç da yetkililerden baraj konusunda destek beklediklerini söyledi.

Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi, son yılların en büyük orman yangınlarıyla mücadele ederken, Balıkesir Valiliği'nin 5 Mayıs 2026 tarih ve 2026/1 sayılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Kararı kapsamında, 15 Haziran-30 Eylül 2026 tarihleri arasında belirlenen mesire alanları ve izin verilen noktalar dışında ormanlara giriş yasaklanmasına rağmen özellikle Ayvalık'taki bazı koy ve ormanlık alanlarda vatandaşların denetimsiz şekilde ormana girmeye devam ettiği gözleniyor

01.08.2026 11:41:00 / Güncelleme: 01.08.2026 11:45:00
İHA
 
Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz
Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz
Balıkesir Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda, yangın sezonu boyunca yalnızca belirlenen orman parkları ve mesire alanlarında belirli kurallar çerçevesinde piknik yapılmasına izin verilirken, bunun dışındaki tüm ormanlık alanlara giriş 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında yasak bulunuyor.






Geçtiğimiz yıl söz konusu yasaklar Jandarma ekipleri tarafından sıkı şekilde denetlenirken, bu yıl denetim görevinin Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine bırakıldığı öğrenildi. Ancak sahadaki görüntüler, denetimlerin yeterli düzeyde yapılmadığı yönünde eleştirilere neden oluyor.








Objektiflere yansıyan fotoğraflarda, çok sayıda vatandaşın ormanlık alan içerisindeki sahillere rahatlıkla girerek gün boyu vakit geçirdiği görülüyor. Özellikle yoğun sıcakların ve kuvvetli rüzgârın etkili olduğu günlerde bu durumun, oluşabilecek bir ihmal veya dikkatsizlik sonucu yeni orman yangınlarına zemin hazırlayabileceği değerlendiriliyor.








Son günlerde Ayvalık, Gömeç ve çevresinde binlerce hektarlık alanın kül olduğu büyük orman yangınlarının ardından, vatandaşlar denetimlerin artırılmasını ve yasakların sadece kâğıt üzerinde kalmayıp sahada da etkin şekilde uygulanmasını istiyor.

Uzmanlar ise orman yangınlarıyla mücadelede en etkili yöntemin, yangın çıkmadan önce riskleri ortadan kaldıracak önleyici tedbirlerin eksiksiz uygulanması olduğuna dikkat çekiyor.

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.