logo
29 MART 2024

Resûlullah’ın hicretinde Hz. Ali

03.11.2018 00:00:00

Prof. Dr. Haydar Baş, "İmam Ali" eserinde Resûlullah'ın hicreti esnasında Hz. Ali'nin ortaya koyduğu imanı hakkında şu bilgileri veriyor:


"Ebu Tâlib'in ölümünden sonra Kureyş'in Allah Resûlü'ne ve Müslümanlara yönelik baskı ve işkenceleri iyice artmıştı. Resûlullah bu şartlar altında on üç yıl mücadele etti. (Kâmil, İbn Esir, c.2, s.108).


Allah'ın bir lutfu olarak, bu sırada Medineli Evs ve Hazrec kabileleri İslam'ı kabul etmişlerdi. Medineli Müslümanlar Resûlullah'a biat ettiler ve kendi kadın ve çocuklarını korudukları gibi Hz. Peygamberi de koruma ve himaye etmeyi üstlendiler. Bu olaya İkinci Akabe Biatı denir. (İ'lamül-Vera, s.55-61).


Kureyşin ileri gelenleri Medine'nin bir İslam yurdu olacağını anlamışlardı. Bu duruma bir çözüm bulmak için Darü'n-Nedve'de toplandılar. Toplantıda bazıları Hz. Peygamberi sürgün veya hapsetmeyi teklif etseler de bu teklif kabul görmedi. Sonunda O'nu öldürmeye karar verdiler. Ancak Hz. Muhammed'i öldürmek kolay değildi. Kureyş'in ileri gelenleri, her kabileden bir kişinin seçilmesi ve seçilen kişilerin gece yarısı Resûlullah'ın evine saldırarak O'nu öldürmeye karar verdiler. Kabileler den bir kişi seçilmesinin maksadı Haşimoğulları'nın intikam almayı istemesini engellemekti. Zira bütün kabilelerle savaşmaya güçleri yetmeyeceğinden kan parasına razı olacaklardı. Böylece İslam'ın da kökünü kazımış olacaklardı. (Tarih-i Taberi, c.3, s.1229; İ'lamul-Vera, s.61-62).


Allah (c.c.) bu konuda şöyle buyuruyor: "Hani bir zamanlar kâfir olanlar Seni bağlayıp, hapsetmek yahut öldürmek yahut da yurdundan çıkarmak için düzenlere başvurmuşlardı. Bu düzeni kurarken Allah da düzenlerini bozuyordu. Allah hilekârları cezalandıranların en hayırlısıdır." (Enfal, 30). Yüce Allah müşriklerin bu komplosunu Hz. Peygamber'e bildirdi ve gece Mekke'den çıkmasını emretti. (Tarih-i Taberi, c.3, s.1231; Biharü'l Envar, c.19, s.60).


Bunun üzerine Resûlullah, Hz. Ali'yi çağırarak şöyle buyurdu: "Kureyş müşrikleri, geceyarısı kalabalık bir toplulukla evime saldırarak Beni yatağımdayken öldürme kararı aldılar. Bu yüzden Allah tarafından Mekke'yi terk etmekle görevlendirildim. Bu gece Benim yatağımda yat, yeşil örtümü üzerine ört. Böylece onlar evde olduğumu zanneder ve Beni takip etmezler."


İmam Ali, denileni yaptı. Kâfirler, Hz. Peygamberin evini akşamdan çembere aldılar. Kırk kişilik grup evi o derece denetim altında tutuyordu ki, bir sinek dahi uçmuyordu. Tarihçiler, Hz. Muhammed'in Yasin Sûresi'nin sekiz ve dokuzuncu ayetlerini okuyarak bir tanesine dahi fark ettirmeden katillerin arasından çıkıp gittiğini yazıyor. (Tarih-i Taberi, c.3, s.1234).


Katiller kılıçlarını kınından sıyırarak Hz. Peygamberin evine hücuma geçtiler. Ancak Hz. Muhammed'in yatağında Hz. Ali'yi görünce şaşkınlıkla sordular, "Muhammed nerede?" Hz. Ali şöyle cevap verdi: "Ben sizin bekçiniz miyim? Maksadınız O'nu çıkarmaktı, O da kendiliğinden şehirden çıktı gitti." (İlamu'l Vera, s.63).


Cenab-ı Hak, Hz. Ali'nin bu eşsiz fedakârlığını Kur'an'da şöyle ifade etmektedir: "İnsanlardan öyleleri vardır ki (Ali gibi hicret gecesi Peygamberin yatağında yatmak suretiyle) Allah rızasına nail olmak için kendini satar, Allah rızasını alır. Allah kullarını esirger." (Bakara, 207). Müfessirlerin hemen hepsi, bu ayetin Hz. Ali hakkında indiğini tasdik etmiştir.


Resûlullah, Hz. Ali'ye kendisine emanet edilen şeyleri sahiplerine ulaştırması ve gece yatağına yatmasını söyledikten sonra, "Sana söylediklerimi yerine getir, Allah ve Resûlü'ne hicret etmeye her an hazır ol. Sana göndereceğim yazı eline geçince derhal yola çık" buyurdu. (El-Fusûlü'l-Mühimme, İbn-i Sebbağ Maliki, s.45; Biharü'l Envar, c.19, s.59-60). Hz. Ali, Hz. Peygambere şu cevabı verdi: "Ya Resûlallah! Kendimi Sana feda edersem Sen kurtulacak mısın?" Resûlullah, "Evet Rabbim Bana bunu vaad etti" buyurdu. Bunun üzerine Hz. Ali Allah'a şükrünü eda etti. (Taberi, c.2, s.299; El-Müsned, Ahmed b. Hanbel, c.1, .331; Usdü'l-Gabe, c.4, s.45; Tarih-i Dimaşk, İbn Asakir, c.1, s.137; El-Müstedrek, Hakim Nişaburi, c.3, s.4; Biharü'l-Envar, c.19, s.60).


Resûlullah, Hz. Ali'yi kucakladı ve ikisi de ağlamaya başladı. Hz. Peygamber, Hz. Ali'nin tavrına olan sevincinden, Hz. Ali de Resûlullah'tan ayrılacağı için ağlıyordu. (Ayanü'ş-Şia, c.1, s.275).


Mekke'den ayrıldıktan sonra Sevr Mağarası'na giden ve orada 3 gün konaklayan Hz. Peygamber yola çıktı ve Rebiü'l-evvel ayının on ikinci günü Medine yakınlarındaki Kuba'ya vardı. Birkaç gün orda kaldı. (Kâmilü't-Tevarih, c.2, s.106; Tarih-i Taberi, c.3, s.1245). Hz. Ebu Bekir, ısrarla Hz. Peygamber'in Yesrib'e hareket etmesini istediği halde Hz. Peygamber bunu kabul etmedi ve Hz. Ebu Bekir'e şöyle buyurdu: "Ali, Beni canıyla korumuştur. O, Ehl-i Beyt'imin en hayırlısıdır. Amcamın oğlu ve kardeşimdir. Ali gelinceye kadar buradan ayrılmayacağım." (Biharü'l-Envar, c.19, s.116).


Hz. Ali, Mekke'de bütün emanetleri sahiplerine ulaştırdı. Ve Kâbe'de yüksek sesle şöyle dedi: "Ey İnsanlar! Emanetini almayan var mı? Vasiyeti olan biri var mı? Resûlullah'ın kendisine bir hususta söz verdiği kimse var mı?" Kimseden ses çıkmayınca, Hz. Ali Mekke'den ayrıldı. Hz. Ali, Hz. Peygamberin ayrılmasından sonra Mekke'de üç gün kaldı. (El-Menakıb, İbn Şehraşûb, c.2, s.58; Mürucu'z-Zeheb, Mesudi, c.2, s.285).


Hz. Ali'nin, Resûlullah'ın yatağına ölümü göze alarak yatması ve canını ortaya koyması eşi görülmemiş bir fazilettir. İmam Ali'nin bu tarihî hadise hakkında okuduğu bütün şiirler Suyûti'de geçmektedir. Hz. Ali şöyle diyor: "Ben canımı yeryüzünün en iyi insanına ve Allah'ın Evi'ni ve İsmail'in taşını tavaf eden büyük bir Zâta siper ettim. O büyük şahıs Muhammed'dir (s.a.v.). Kâfirler O'nu öldürmek istediklerinde Ben bu işe kalktım. Allah O'nu düşmanının şerrinden korudu. Ben yatağında sabahlayarak düşmanın Bana saldırmasını bekliyordum. Kendimi ölüm ve esaret için hazırlamıştım." (Ed-Durrü'l-Mensur, c.3, s.180).


Ehl-i Beyt ve Sünni âlimlerin nakillerine göre; Yüce Allah, o gece iki büyük meleği olan Cebrail ve Mikail'e hitap etti: "Ben ikinizden birine ölümü, diğerine ise hayatı vermeyi kararlaştırsam hanginiz yaşam hakkını diğerine verip ölüme razı olur?" İki melek de ölüme razı olup böyle bir fedakârlıkta bulunmadı. Bunun üzerine Yüce Allah bu iki meleğe hitap etti: "Yeryüzüne inin ve görün ki Ali nasıl ölümü satın almış kendisini Peygambere feda etmiş. O zaman Ali'yi düşmanın şerrinden mahfuz kılın." (Biharü'l Envar, c.19, s.39; İhya-u Ulumid'din, Gazali'den naklen).


Bu olayın faziletini Hz. Ali bizzat kendisi de ifade etmektedir. Hz. Ömer'in emriyle halife tayini için kurulan şûra'daki azalara hitaben şöyle demiştir: "Ben siz şûra üyelerine Allah'ı şahit tutuyorum ki, Benden başka kim Hz. Peygamber Hira Dağı'ndayken yemek götürdü? Benden başka kim O'nun yatağına yatarak kendini O'nun musibetine siper etti?" Oradakiler, "Senden başka kimse değildi" dediler. (Hisal-i Seduk, c.2, s.123; İhticac-ı Taberi, s.74; Seyyid İbn-i Tavus da Hz. Ali'nin bu fedakârlığının Hz. İsmail'in Babasına teslim olmasına benzetmiştir. İkbal, sy.593; Biharü'l-Envar, c.19, s.98)."

 
Gökhan Demir / diğer yazıları
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
'Gençler BTP’ye akın ediyor'
Zeytinburnu'nda BTP coşkusu
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
'Gençler BTP’ye akın ediyor'
Zeytinburnu'nda BTP coşkusu
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.