Rusya'da tarıma destek artıyor
2019’da 13 milyar dolarlık silaha karşılık, 24 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ederek, “kendi kendine yeten ve fazlasıyla dünyayı ürünleri ile besleyen ülke” olma yolunda dev bir adım atan Rusya, bu yolda hızını kesmeye niyetli değil
27.10.2020 19:42:00





Rusya'da tarım ürünleri ihracatı için devlet teşviklerinin artırılması gündemde. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, ihracat sübvansiyonlarından faydalanabilen tarım üreticilerinin sayısının artırılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamada, ürünlerini aracılar üzerinden yurt dışına satan tarım üreticilerinin de artık sübansiyonlardan yararlanabileceği belirtildi. Ülkede daha önce sadece kendileri ihracatçı olan üreteciler bu imkandan faydalanabiliyordu. Rusya'da 2030 yılına kadar uygulanması öngörülen "Ulusal İş Birliği ve İhracat" adlı programın başlıca hedeflerinden biri, ihracatta hammadde dışı ve katma değeri yüksek mallarının payını artırmak olarak gösteriliyor. Projenin hayata geçirilmesi için 950 milyar ruble (12.3 milyar dolar) tahsis edildiği açıklanmıştı. Petrol ve gazıyla "doğal kaynak ihracatçısı" diye bilinen Rusya, son dönemde ihracat kalemlerini arttırma yolunda büyük mesafe kaydetti. Rusya'nın bu yılın ilk 8 ayında tarım ürünleri ihracatı ile ithalatı da neredeyse eşitlendi. Yüzde 14 artış gösteren ihracat 20.3 milyar rubleye çıkarken, ithalat yüzde 1.6 azalarak 20.3 milyar ruble oldu.
Rusya dünyaya en fazla tahıl satıyor
Rusya'dan en fazla tarım ürünü satın alan ülkeler listesinin başında Çin (2.8 milyar dolar) bulunuyor. İkinci sırada Türkiye var (2.2 milyar dolar). Ardından Kore Cumhuriyeti (1.1 milyar dolar), Kazakistan (1.1 milyar dolar) ve Mısır (1.1 milyar dolar) sıralanıyor. Rusya'nın 88 ülkeye tarımsal ürün ihracatı ithalatından fazla. Bunun tersi tablo sadece 20 ülke için geçerli. Bu alandaki gelişmeler, 2014'te Batı'nın Rusya'ya Kırım 'ın ilhakı yüzünden uygulamaya başladığı ambargo dönemine kadar uzanıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.