logo
26 MAYIS 2026

Rusyaya yönelme vakti

11.05.2013 00:00:00
İslam âlemi içinde Türkiye’nin özel bir yeri olduğu malum.
Osmanlı döneminden kalan manevi mirasla, Sünni dünyanın başı olarak kabul edilen Türkiye, yüzde 99’u Müslüman olan bir ülke idi.
Yüzünü batıya dönen siyaseti onun İslam coğrafyası ile arasında umulan yakınlığın kurulmasına mani olsa da, Türkiye yakın zamana kadar bu vasfını fiilen ve gönüllerde korumuştu.
Arap Baharı sürecinde Libya’yı bombalayan uçakların, İzmir’den kalkması ve Suriye konusunda muhalif güçlere verdiği açık destek, maalesef güven sarsıcı olmuştur.
“Kardeş Esad”ın, “diktatör Esed”e dönüşmesi ve ardı ardına savrulan tehditler, Türkiye’nin İslam coğrafyasındaki konumunu bitirme noktasına getirdi.
Suriye Devlet Başkanı Esad ve İranlı yetkililer, Türkiye’nin İslam coğrafyasına yönelik batıcı yaklaşımını ve yanlışlarını açıkça dillendirmekteler.
Bu beyanlar, ülkemizdeki siyasi iradenin tavrını, Hıristiyan batıdan yana koymasına bir karşılıktır ve bizce haklıdır.
Öyle ki, Filistin meselesinde, Filistin’in arka bulduğu ülke görülen Türkiye’nin, son İsrail müzakerelerine katılmasına gerek olmadığı bildirilmişti.
Yine, Gazze’den, “Erdoğan Gazze’ye gelmesin” sesleri yükselmiştir.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry dahi, Erdoğan’ın bu sıra Gazze’ye gitmesinin doğru olmayacağını belirtti.
Kısaca, Türkiye, izlediği dış siyasetle bugün İslam coğrafyasındaki kan ve gözyaşının müsebbibi görülmekte; hâmisi kabul edildiği bu dünyanın halkı tarafından da dışlanmaktadır.
Bizim Müslüman dünyadaki boşluğumuz ise enteresan bir şekilde Rusya ile dolmaya başladı.
Rusya, Müslümanlar ile temaslara yabancı da değil aslında.
Malum, Rusya’da Müslüman nüfus, II. Ekatarina döneminde devletle problemsiz yaşamıştır.
1917’deki Bolşevik İhtilalinde, “Rusya’nın ve doğunun Müslüman işçilerine çağrı” adıyla yayımlanan beyanname sonrasında; Müslümanların haklarının muhafazası şartı ile onların desteği alınmıştır.
Yani Rusya, tarihinde Müslüman dünyaya sahip çıkmış ve ona haklarını vermiştir.
Bugünkü yaklaşımı da dünden farklı değil…
Suriye’ye yapılan müdahaleye, “olaylar Moskova sokaklarına yayılsa da izin vermeyeceğini” açıklayan Putin, İsrail’in Suriye saldırısının ardından da Netanyahu’yu arayarak “bir daha bombalamayın” ikazını yaptı.
Ülkemizdeki siyasi irade, Suriye’yi işgale hazırlarken, Rusya, direkt olarak ABD ve İsrail’in karşısında, Suriye’ye sahip çıkıyor.
Bu tablo, İslam âlemi arasında da dikkat çekmeye başladı.
Rusya, Müslüman halkların güvenini tekrar kazanıyor.
Türkiye’nin bu süreçte yapması gereken, İslam âleminin ve son halka kabul edilen Türkiye’nin yeraltı kaynaklarına göz dikmiş batı ile sıcak ilişkileri bırakarak; inanç ayrımı yapmadan Müslüman dünyaya ve ezilen halklara sahip çıkan Rusya’yla görüş ve işbirliği içinde bulunmaktır.
 
Sinem Baş / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.