"Şeker hastaları bal yiyebilir"
Konferansa Bal Arıların doğadaki yeri ve tozlaşmadaki önemlerine değinen Öztürk, arıların tozlaşmada kullanıldığında ürün miktarında ve kalitesinde artış yaşandığını, bitkinin de sağlıklı bir şekilde neslini sürdürebildiğini belirtti. Tozlaşmanın besini, besinlerinde insan yaşamını oluşturduğunu kaydeden Öztürk, tozlaşmanın doğal dengenin var olması için vazgeçilmez unsur olduğunu dile getirdi.
Konferansın ardından piyasadaki sahte ballar ile ilgili bazı uyarılarda bulunan Öztürk, "Bal alırken, güven, sorgulama, tercih, etiket bilgileri ve Türk Gıda Kodeksi Bal Yönetmeliğine uygunluğuna dikkat edilmelidir. Güvenilmeyen, tanınmayan markalardan ve kişilerden bal alınmamalıdır. Reklamlar çoğu zaman tüketiciyi kandırmaya yöneliktir. Örneğin Karakovan balı diyerek bal satışı yapılmaktadır. Bu tamamıyla bir pazarlama stratejisidir. Karakovan günümüz modern kovanlarından önce geçmiş zamanlarda kullanılan ilkel, ilaç kullanılmayan bir kovan türünün adıdır. Modern arıcılık yapabilmek için modern kovanlara ve modern arıcılık tekniklerine ihtiyacımız vardır. Yöremizin ürünü olan Muğla Çam Balı da önemli bir baldır. Faydaları saymakla bitmez. Muğla çam balı üretiminde ülkenin lokomotifi gibidir" diye konuştu. (İHA)