logo
01 AĞUSTOS 2025

Selçuklulardan günümüze uzanan lezzet

Selçuklulardan günümüze uzanan tarihi ile Konya'nın geleneksel düğün tiridi lezzetiyle ilgi görüyor

15.09.2024 10:45:00
İhlas Haber Ajansı
Selçuklulardan günümüze uzanan lezzet
Selçuklulardan günümüze uzanan lezzet
Selçuklulardan günümüze uzanan tarihi ile Konya'nın geleneksel düğün tiridi lezzetiyle ilgi görüyor.

Asırlar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya'da, Selçuklulardan günümüze kadar ulaşan lezzetlerden biri olan tirit, düğünlerden önce düğün sahibinin yakın çevresine yaptığı bir yemek olarak biliniyor. Bayat ekmeğin değerlendirilmesi için de yapılan tirit, geleneksel olarak soğan, yoğurt, kavurma ve üstüne tereyağı dökülerek servis ediliyor.

'Türk mutfağının en önemli yemeklerinden bir tanesidir'

Konya'da geleneksel düğün yemekleri yapan restoran işletmecisi Tayyar Sami Atiker, tiridin Selçuklular döneminden geldiğini anlattı. Tayyar Sami Atiker, 'Geleneksel Konya düğün tiridimiz bize Selçuklu zamanından kalma. Şu anda düğünlerde, ticarethanelerde, işletmelerde ve birçok yerde uygulamasını, hatta evlerimizde dahi bayat ekmekten yapılan Türk mutfağının en önemli yemeklerinden bir tanesidir. Buradaki amaç bayatlamış ekmeklerin aslında değerlendirilmesi, tirit kültürü aslında geçmişe dair buradan geliyor. Bu yemeği günümüz şartlarında değerlendirip onu yapabilmek, onu güzel lezzetlerle bütünleştirip tam haliyle bir yemek haline getirebilmek, tiridin Konya ve Türk mutfağındaki asıl amacı budur' dedi.

'Tiridimiz, düğün sahibinin, yakın misafirlerine ikram ettiği şeklinde'

Tiridin, Konya'da düğünlerden bir gün önce yapıldığını ifade eden Atiker, 'Bizim burada yaptığımız usulde, Konya düğünlerinden hemen bir gün öncesinde düğün sahibinin yakın misafirlerine yedirmiş olduğu bir konseptte. Biz burada Konya dışından gelen insanlara tattırmaktayız. Burada bir gün önce kurutulmuş tandır ekmeğimizle başlayıp, onu doğrayarak hazırlığımıza başlıyoruz. Bunun içerisinde soğanımız, domatesimiz, biberimiz, maydanozumuzla beraber sebzeyle, daha sonra dana kavurmasından ve tereyağı sos ve yoğurtla oluşturduğumuz bir içerikle Konya düğün tiridini yapmaktayız.

Başlangıç itibarıyla kurutulmuş ekmekleri, et suyundan geçirdikten sonra tabağımızla yerleştiriyoruz. Et suyundan sonrasında üzerine sumakladığımız soğanları, sumaklı soğanın üzerine süzme yoğurdumuzu, etrafında kalan boşluklara da sosumuzu ilave ettikten sonra üzerine kavurma etini döküyoruz. En son maydanoz ve domatesleriyle dekor yaptıktan sonrasında kızarmış olan tereyağımızı da son olarak üzerine döküp bu lezzetin tamamıyla oturmuş olmasını sağlıyoruz' şeklinde konuştu.

Konya'da tiridin farklı şekillerde yorumlandığını belirten Atiker, 'Tirit, Konya'mızda çeşitli şekillerde yorumlanmakta. Kimi kuşbaşı etinden, kimi köfte etinden, kimi kavurma etinden yapmaktadır. Asıl tirit bayat ekmekten oluşan ve üzerine hangisini seviyorsanız onu tercih ettiğiniz bir menüdür.

Yani bir nevi tost gibidir. İçerik ekmeğin arasında ne yapıyorsanız o gidiyorsa, tirit de bayat ekmeğin üzerine ne veriyorsanız odur. Daha yokluk zamanlarında Konya'mızda bu et yokken, patlıcandan, küflü peynirimizden ve sebzeli olarak yapılıyordu. Dana etinden yani kavurma etinden yaptığımızda insanlar daha çok beğeniyor. Bilhassa kavurmada yapmış olduğumuz tiritte memnuniyet daha fazla. Tirit zaten Konya'mızın geleneksel yemeği' diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İstanbul'un temmuz enflasyonu belli oldu
İTO'ya göre enflasyon yüzde 42
Trump gümrük vergisi oranlarında değişikliğe gitti
Çin ve Meksika listede yok, Türkiye'ye orta boylu tarife
HEKİMSEN Başkanı Adil Kurban: 'Enflasyon farkı zam değildir'
'Emekçinin sırtından değil, emeğin hakkından yanayız'
TBMM Başkanı duyurdu
Komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
Elazığ'da maden ocağında göçük
3 işçi kendi imkanları ile kurtuldu, 1 işçi kurtarılmayı bekliyor
600 bini aşkın çocuk olaylara karıştı
Suça sürüklenen çocuk sayısı arttı
Düzenlemeye BTP’den tepki
Katar ürünlerine sıfır vergi
Polis, karısı ve 2 çocuğunu öldürdü
Denizli'de dehşet
'Son teklif olumluya yakın'
TÜRK-İŞ'ten yumuşama sinyali
Erdoğan'dan YÖK bakanlığına atama
Eski başkanla yola devam kararı
Ekonomi politikaları hep onlara kazandırıyor!
Tüm sektörler zorda, onlar keyiflerde
İhracat da, iç satışlar da yerlerde sürünüyor
Beyaz eşyada durum iç karartıyor
Yüksek faizler reel sektörü vuruyor
Sanayiciden 'batıyoruz' feryatları yükseliyor
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Kötü huylardan sakındırma
Açlıktan ölenlerin sayısı artıyor
Gazze kıtlığın pençesinde
İstanbul'un temmuz enflasyonu belli oldu
İTO'ya göre enflasyon yüzde 42
Trump gümrük vergisi oranlarında değişikliğe gitti
Çin ve Meksika listede yok, Türkiye'ye orta boylu tarife
HEKİMSEN Başkanı Adil Kurban: 'Enflasyon farkı zam değildir'
'Emekçinin sırtından değil, emeğin hakkından yanayız'
TBMM Başkanı duyurdu
Komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
Elazığ'da maden ocağında göçük
3 işçi kendi imkanları ile kurtuldu, 1 işçi kurtarılmayı bekliyor
600 bini aşkın çocuk olaylara karıştı
Suça sürüklenen çocuk sayısı arttı
Düzenlemeye BTP’den tepki
Katar ürünlerine sıfır vergi
Polis, karısı ve 2 çocuğunu öldürdü
Denizli'de dehşet
'Son teklif olumluya yakın'
TÜRK-İŞ'ten yumuşama sinyali
Erdoğan'dan YÖK bakanlığına atama
Eski başkanla yola devam kararı
Ekonomi politikaları hep onlara kazandırıyor!
Tüm sektörler zorda, onlar keyiflerde
İhracat da, iç satışlar da yerlerde sürünüyor
Beyaz eşyada durum iç karartıyor
Yüksek faizler reel sektörü vuruyor
Sanayiciden 'batıyoruz' feryatları yükseliyor
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Kötü huylardan sakındırma
Açlıktan ölenlerin sayısı artıyor
Gazze kıtlığın pençesinde
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.