Siirt maden kaynıyor
Zengin yeraltı yataklarıyla "Türkiye'nin maden kenti" olarak gösterilen Siirt, ürettiği katma değer ve istihdamla bölgesel gelişmişliğin ötesinde Türkiye ekonomisinin gelişimine önemli katkı sağlıyor. Maalesef kentteki milli serveti devlet değil özel şirket işletiyor. Haliyle elde edilen kaynak da onların kasalarına akıyor.
23.03.2021 17:28:00





İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER
Yatırım teşvik sisteminde Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl ile birlikte 6'ıncı bölgede yer alan Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi istihdamında domino etkisi yarattı. Dev yatırımlarla yaratılan istihdam, Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan nitelikli iş gücü açığının kapatılmasında büyük bir mesafe alınmasını sağladı. 2019 yılında yüzde 12.8 ile Türkiye'nin GSYH büyümesine en büyük katkılardan birini sunan kent, altın ve gümüşten sonra en değerli maden olan bakır yataklarıyla madencilik sektörünün yükselişine hizmet ediyor. Türkiye'nin önemli bakır sahalarından biri, Şirvan Madenköy'de yer alıyor. Sahadan çıkarılan bakır, yüzde 20 konsantre seviyesine getirilerek Türkiye'ye ve dünyaya kazandırılıyor. Maalesef Ak Parti hükümeti, bu zengin madenleri 2017 yılında 'yandaş' bir şirkete teslim etti. Böylece millet kazanacağına, milli servet devletin hazinesine akacağına, malum şirketin kasası dolduruluyor.
1150 kişi çalışıyor
Siirt Madenköy Bakır İşletmesi Konsantratör Tesisi, bölgenin en büyük tesisi olarak doğrudan 1150 kişiye iş imkânı sağladı. Tesis tek başına ildeki toplam 18 bin civarındaki sigortalı çalışan sayısına en büyük katkılardan birini sundu. Tesiste çalışanların yüzde 80'ini Siirt ve Batman yöresindekiler oluşturuyor. Aktif ve dinamik nüfusun şehirde tutunmasına öncülük eden tesis, bölgede nitelikli iş gücünün ortaya çıkarılmasına liderlik ediyor. Tesis, Türkiye'nin yıllık bakır ihtiyacı olan 450 bin tonun 20 bin tonunu tek başına karşılıyor. Tesisin ömrü ise 25 yıl...
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.