logo
18 EYLÜL 2025


'Size söylediklerimi pek yakında anlayacaksınız'

12.01.2018 00:00:00
Çağın Firavun'una karşı Tevhid mücadelesini başlatan Hz. Musa, ilk zamanlar pek dikkate alınmadı, küçümsendi, Firavun tarafından, "Seni küçükken elimizde büyütmedik mi? Yanımızda yıllarca kalmadın mı? Oysa sen sonunda yapacağını yaptın. Sen nankörlerdensin" (Şuara: 18-19) şeklinde karşılandı.
Zaman ilerledikçe Hz. Musa ve kardeşi Harun'un Tevhid akidesi adına söyledikleri, tanrılık iddiasındaki Firavun'u ciddi ciddi rahatsız etmeye başlayınca, onlarla mücadeleyi daha bir ciddiye aldı ve günün birinde kavmini topladı ve onlara şöyle hitap etti:
"Firavun, kavmine seslenerek dedi ki: "Ey kavmim! Mısır hükümdarlığı benim değil mi? Şu nehirler de benim altımdan akıyor (değil mi?) Hâlâ görmüyor musunuz? Ben, şu zavallı, nerede ise maksadını anlatamayacak durumda olan adamdan daha hayırlı değil miyim? Eğer o dediği gibi ise, üstüne gökten altın bilezikler atılmalı yahut beraberinde melekler gelmeli değil miydi?" (Zuhruf: 51-53).
Hz. Musa Peygamberin vasıtasıyla ve Allah'ın dilemesiyle gerçekleşen mucizeleri birer sihirbazlık ürünü zanneden Firavun, etrafındaki dalkavukların da teşvikiyle o diyarda şöhret olmuş cümle sihirbazlarla Hz. Musa'yı yarıştırmaya karar verdi ve kalabalık kitlelerin huzurunda sihirbazlar mağlup olup "Musa ve Harun'un Rabbine secde edince" Firavun çılgına döndü ve sihirbazları idam etmekle tehdit etti.
Firavun, kendisine taptırdığı kalabalıkların önünde yaşadığı bu mağlubiyetten sonra:
"Firavun, 'Bırakın beni, Mûsâ'yı öldüreyim; Rabbine yalvarsın' dedi. Çünkü ben onun, dininizi değiştireceğinden, yahut yeryüzünde fesat çıkaracağından korkuyorum." (Mü'min: 26).
İnsanlık tarihinin en gülünç manzaralarından biridir; ilahlık iddiasındaki bir adam, Peygamber Musa'nın o toplumun dinlerini değiştireceğinden ya da o diyarda bozgunculuk çıkaracağından endişe duyması?
Hz. Musa ile kardeşi Harun'un Firavun'a karşı verdikleri mücadelede o ana kadar sahnede olmayan bir adam sahneye çıkıyor, hem de Firavun ailesinden bir adam ve Peygamberlerin yanında yer alıyor:
"Firavun hanedanından olup o zamana kadar iman ettiğini saklayan biri kalkıp şöyle dedi: 'Ne o, siz, bir insan Rabbim Allah'tır dedi diye kalkıp onu öldürecek misiniz? Halbuki o Rabbiniz tarafından açık belgeler ve mûcizeler de getirdi. Eğer yalan söylüyorsa, yalanı zaten kendi aleyhinedir. Ama şayet doğru söylemişse, en azından onun sizi tehdit ettiği şeylerin bir kısmı başınıza gelecektir. Şu bir gerçektir ki Allah haddi aşan, yalancı kimseleri iflah etmez. Ey (benim) sevgili milletim! Bugün hakimiyet sizindir, ülkede üstünlük sizdedir. Ama yarın Allah'ın azabı başımıza gelir çatarsa, söyler misiniz hangi kuvvet bizi kurtarabilir?' Buna karşılık Firavun, 'Ben size sadece kendimce uygun bulduğum görüşü bildiriyor ve size tutulması gereken doğru yolu gösteriyorum' dedi." (Mü'min: 28-29).
Firavun ailesinden olan o mü'min insan, Allah'ın peygamberlerine karşı şiddet kullanmayı düşünen Firavun ve avanesini eleştirirken, yanlışlarını gayet mantıklı cümlelerle ortaya koyarken diğer taraftan da evrensel ilkeler vaaz ediyor, yalancı ise yalanının kendi başına dolanacağını söylüyor ama söylediklerinin doğru olması durumunda başa geleceklerin düşünülmesi gereğine dikkat çekiyor.
Firavun'un şahsında hemşehrilerine nasihat eden o mü'min insan, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Ey benim (sevgili) milletim, nedir bu başıma gelen? Ben sizi kurtuluşa dâvet ederken, siz tutup beni ateşe çağırıyorsunuz! "
"Siz beni Allah'ı inkar etmeye, bilmediğim bir şeyi O'na ortak koşmaya çağırıyorsunuz; ben ise sizi, güçlü olan, çok bağışlayan Allah'a çağırıyorum."
"Gerçek şu ki, sizin beni çağırdığınız şeyin dünya ve âhirette çağrıya değer bir tarafı yoktur. Dönüşümüz Allah'adır; aşırı gidenler de ateş ehlinin kendileridir."
"Siz benim söylediklerimi sonra anlayacaksınız. Ben işimi Allah'a havale ediyorum. Şüphesiz Allah, kullarını görür, gözetir."
"Allah o adamı, kurmak istedikleri tuzaktan korudu. Kötü azap Firavun'un adamlarını sardı." (Mü'min:41-45).
Bu ayetlerden almamız gereken yüzlerce mesajdan biri de; her Mü'min yaşadığı çağın firavunlarına karşı hakkı ve hakikati haykırmalı ki onların tuzaklarından ve şerlerinden emin olmayı hak edebilsin.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Aziz Karaca / diğer yazıları
Kemal Can dosyası gündem oldu
Berhan Şimşek 19 yıl önce sormuştu
Eski eşini boğazından bıçaklamıştı
Yazar Funda Demirci hakkında karar
Gündem kritik
Suriye ve Kıbrıs açıklaması
Emekli Albay Orkun Özeller tutuklandı
Tehdit edenlere işlem yapılmadı
170,9 milyar ABD dolar!!
İşte Türkiye'nin kısa vadeli borcu
Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılıyor
Komisyon'un 11. toplantısı başladı
Terör örgütü DEAŞ'a operasyon
Yerlikaya: 51 DEAŞ şüphelisini yakaladık
Küresel piyasalar karışık seyrediyor
Fed'in enflasyon ve istihdamda risk açıklaması kafaları karıştırdı
Kadıköy'de şok
Fenerbahçe: 2 - Corendon Alanyaspor: 2
Soykırım, sürgün, işgal
Gazze'de can kaybı 65 bini geçti
'Kurultay iptali' talebi reddedildi
YSK'dan karar
'La ilahe illallah, İbrahim Halilullah!'
Netanyahu'ya böyle cevap verdi
'Siyasetin önünü açın'
Kurtulmuş'tan terör örgütü PKK'ya çağrı
Adana’dan Silivri’ye 'Özgürlük Yürüyüşü'
Özgür Özel gençlerle buluştu
Bayrampaşa Belediye Başkanı da tutuklandı
İstanbul'da CHP'li 12 başkan tutuklu
Kemal Can dosyası gündem oldu
Berhan Şimşek 19 yıl önce sormuştu
Eski eşini boğazından bıçaklamıştı
Yazar Funda Demirci hakkında karar
Gündem kritik
Suriye ve Kıbrıs açıklaması
Emekli Albay Orkun Özeller tutuklandı
Tehdit edenlere işlem yapılmadı
170,9 milyar ABD dolar!!
İşte Türkiye'nin kısa vadeli borcu
Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılıyor
Komisyon'un 11. toplantısı başladı
Terör örgütü DEAŞ'a operasyon
Yerlikaya: 51 DEAŞ şüphelisini yakaladık
Küresel piyasalar karışık seyrediyor
Fed'in enflasyon ve istihdamda risk açıklaması kafaları karıştırdı
Kadıköy'de şok
Fenerbahçe: 2 - Corendon Alanyaspor: 2
Soykırım, sürgün, işgal
Gazze'de can kaybı 65 bini geçti
'Kurultay iptali' talebi reddedildi
YSK'dan karar
'La ilahe illallah, İbrahim Halilullah!'
Netanyahu'ya böyle cevap verdi
'Siyasetin önünü açın'
Kurtulmuş'tan terör örgütü PKK'ya çağrı
Adana’dan Silivri’ye 'Özgürlük Yürüyüşü'
Özgür Özel gençlerle buluştu
Bayrampaşa Belediye Başkanı da tutuklandı
İstanbul'da CHP'li 12 başkan tutuklu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.