logo
03 HAZİRAN 2025

Sofra kurmak bir sanattır

07.07.2004 00:00:00
Uzmanlar, yemeklerin, hazmı kolay yiyeceklerle yapılmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Davetinizde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek bulunmamalı" diye uyarıyor. Her yemeğin kendi takımıyla yendiğini ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değiştirildiğini vurgulayan uzmanlar, soğuk yemeğin soğuk tabakta, sıcak yemeğin ısıtılmış tabakta verilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Kuver dizilişini bilin

Uzmanlar, çatalların kullanılış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Sadece tatlı çatalı, tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde konulur. Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilmelidir. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır. Bardaklar her zaman sağda dururlar. Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir" diyor. Çiçek, şamdan gibi aksesuarların, misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmaması gerektiğini kaydeden uzmanlar, yemek masası için en uygun çiçek şeklinin basık çiçek şekli olduğunu, onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konması gerektiğini bildiriyor.

El tası ve el bezi verilmeli

Uzmanlar, tuzluk ve biberliğin, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konması gerektiğini belirterek, "Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. Kullanılacakları yemekle beraber sofraya getirilir. Elle yenmesi gereken yemeklerde el tası eklenmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol taraf çatalın önüne koyulur. Meyve için el tası eklenecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir" önerisinde bulunuyor.

Servis şekilleri

Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şunları kaydediyor: "İki kişinin omuz arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur. Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır. Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir. Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur. Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir. Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler ve sarımsaklı yemekler verilmez."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Kuzey Marmara'da feci kaza
4'ü çocuk 12 yaralı
CHP'nin kurultayına ilişkin iddianame hazırlandı
12 kişiye 3'er yıla kadar hapis istemi
Muğla açıklarında 5.8'lik deprem
Muğla Valisi açıklama yaptı
İyi kâr ediyorlar ancak...
Ekonomideki tökezleme bankaları da vurabilir
Ancak bu işte bir terslik var!
Mayısta ihracat otomotivle rekor kırdı
Rusya 'barış' için şartlarını açıkladı
'Ukrayna'dan 4 bölgeyi verin ve tanıyın'
Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası konuştu
'Gayemiz ülkemizi kalkındırmak'
İstanbul'da 3. esir takası anlaşması
25 yaş altı genç esirler takas edilecek
Türkiye-Rusya-Ukrayna toplantısı başladı
Fidan: 'Somut adım bekliyoruz'
Dervişoğlu'ndan komisyon itirazı
'İtirazımızı Meclis Başkanımıza ifade ettim'
41 milyar 56 milyon dolar
İşte yılın ilk 5 ayındaki açık
Türkiye-Rusya-Ukrayna
Üçlü toplantı saat 13.00'te başlayacak
Zelenskiy Rusya'ya yapılan saldırıyı değerlendirdi
'En uzun menzilli operasyonumuz'
İşte kurban piyasası
Kurbanlık fiyatları ne kadar?
Sinop'ta acil serviste patlama
1 hemşire yaralandı
Kuzey Marmara'da feci kaza
4'ü çocuk 12 yaralı
CHP'nin kurultayına ilişkin iddianame hazırlandı
12 kişiye 3'er yıla kadar hapis istemi
Muğla açıklarında 5.8'lik deprem
Muğla Valisi açıklama yaptı
İyi kâr ediyorlar ancak...
Ekonomideki tökezleme bankaları da vurabilir
Ancak bu işte bir terslik var!
Mayısta ihracat otomotivle rekor kırdı
Rusya 'barış' için şartlarını açıkladı
'Ukrayna'dan 4 bölgeyi verin ve tanıyın'
Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası konuştu
'Gayemiz ülkemizi kalkındırmak'
İstanbul'da 3. esir takası anlaşması
25 yaş altı genç esirler takas edilecek
Türkiye-Rusya-Ukrayna toplantısı başladı
Fidan: 'Somut adım bekliyoruz'
Dervişoğlu'ndan komisyon itirazı
'İtirazımızı Meclis Başkanımıza ifade ettim'
41 milyar 56 milyon dolar
İşte yılın ilk 5 ayındaki açık
Türkiye-Rusya-Ukrayna
Üçlü toplantı saat 13.00'te başlayacak
Zelenskiy Rusya'ya yapılan saldırıyı değerlendirdi
'En uzun menzilli operasyonumuz'
İşte kurban piyasası
Kurbanlık fiyatları ne kadar?
Sinop'ta acil serviste patlama
1 hemşire yaralandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.