Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, ayranın yalnız geleneksel bir içecek değil, insan sağlığına birçok faydası olan, vücut direncini artıran en önemli gıdalardan biri olduğunu söyledi. Sıcak ve nemli havanın insan sağlığını olumsuz etkilediğini, sıcaklığın artması sonucu, vücutta damarların genişlediğini ve terlemeyle tuz kaybedildiği için tansiyonun düşebildiğini hatırlatan Tayar, kalbin, tansiyonun düşmesini engellemek için normalde pompaladığı kan miktarını artırmak zorunda kaldığını kaydetti. Sıcak havalarda, kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz geçirmek için herkesin alabileceği önlemler olduğunu anlatan Tayar, vücudun ter yoluyla kaybettiği su ve minerallerin, ancak ayran içilerek yerine konulabileceğini vurguladı. Tayar, kalsiyum ve fosfor kaynağı da olan ayranın özellikle kemik ve dişlerin oluşumunu desteklediğini ifade etti. Tayar, vitamin ve proteinden zengin olan ayranın, bağırsak florasını düzenlediğini ve sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olduğunu dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.