Isparta İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, mevsimsel değişiklikler nedeniyle vatandaşları su ve besinlerle bulaşan hastalıklara karşı uyardı. İl Sağlık Müdürü Levent Yılmazer, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafik yapı ve mevsime ait özellikler nedeniyle enfeksiyon hastalıklarının çeşitli dağılımlar gösterdiğini belirtti. Yılmazer, su ve besinlerle bulaşan hastalıkların başında tifo, salmonella türleri, basilli dizanteri olarak bilinen şigellozis, akut sulu ve kanlı ishallerle koleranın geldiğini hatırlattı. Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların genellikle ağız ve dışkı yoluyla bulaştığının altını çizen Yılmazer, "Kirlenmiş su ve besinler aracılığıyla sağlam kişiyi ağızdan enfekte ederler. Sıklıkla salgınlara neden olurlar. Özellikle suya geçtiyse, patlama şeklinde salgınlar oluşur. Kötü ekonomik ve toplumsal şartların göstergesidir. Kirli suların, açık helaların, açıkta satılan yiyeceklerin, sinek/hamamböceği gibi taşıyıcıların bulunduğu; kişilerin temizlenme alışkanlıkları ya da imkanlarının az olduğu toplumlarda sık görülür. Sosyo-ekonomik düzey yükseldikçe görülme sıklıkları azalır" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.