Tokat'ta yaprak hasadı başladı
Tokat'ta üretilen ve sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Tokat asma yaprağının hasadına başlandı. İlçeye bağlı 20 köyde üretilen yaprağın hasadı köylüler tarafından yapılıyor
29.06.2015 00:00:00
Tokat'ın Erbaa ilçesinde üretilen sofraların vazgeçilmezi, yaprağın hasadı başladı. İlçeye bağlı 20 köyde üretilen yaprağın hasadı köylüler tarafından yapılıyor. Toplanan yapraklar önce varillere konuluyor. Daha sonra yapraklar büyük poşetlere tuzla basılarak salamura olması için yaklaşık 25 gün bekletiliyor. Bekletilen yapraklar 25 gün sonra işletmelerde paketlenerek satışa sunuluyor. Asma yaprağı üreticisi Mustafa Karagöl, yaptığı açıklamada, 40 yıldır yaprak üretimi yaptıklarını söyledi. Erbaa'nın birçok köyünde yaprak üretiminin yapıldığını anlatan Karagöl, "Köylerimizin birinci geçim kaynağı yaprak. Köylülerimizin bazıları 10 dönümlük alanda üretim yapıyorlar. Bazıları ise 20 dönümlük alanda üretim yapıyorlar. Biz yaprağın dönümünde 20 bin lira kazanıyoruz" dedi. İlçede ürettikleri yaprağın tescili için çalışmalarının sürdüğünü aktaran Karagöl, "Yaprağımıza tescil alınması bizim için kolaylık olacak. İstanbul'da Manisa ve Ege yöresinin yapraklarını Tokat yaprağı diye satıyorlar. Yaprağın patentli olursa daha iyi olacak" dedi. Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal da Tokat yaprağının tescillenmesi için gerekli başvuruyu Türk Standartları Enstitüsü'ne yaptıklarını belirtti. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.