logo
08 AĞUSTOS 2026

Toprak ile su arasında bir mücadele: Eğirdir’de tarım

Eğirdir, sadece bir doğa harikası değil, Anadolu'nun en stratejik meyve ambarlarından biri

13.05.2026 00:10:00
Abdülkadir Gündoğdu
 
Toprak ile su arasında bir mücadele: Eğirdir’de tarım
Toprak ile su arasında bir mücadele: Eğirdir’de tarım
Eğirdir, sadece bir doğa harikası değil, Anadolu'nun en stratejik meyve ambarlarından biri. Ancak bugünlerde ilçede tarım; geleneksel alışkanlıklar, iklim zorunlulukları ve ekonomik gerçeklerin tam kesişim noktasında duruyor.

Ürün Yelpazesi: "Kırmızı Altın" ve Yeni Arayışlar

Eğirdir denilince akla gelen ilk şey kuşkusuz elmadır. Ancak bölgedeki tarımsal çeşitlilik sanılandan daha katmanlı bir yapıya bürünüyor:







Elmanın Evrimi: Artık sadece klasik türler değil; raf ömrü uzun, ihracat değeri yüksek modern çeşitlere geçiş yapılıyor. Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün (MAREM) çalışmaları, bölgeyi sadece bir üretim merkezi değil, aynı zamanda bir "gen bankası" haline getiriyor.

Alternatif Gastronomi Tarımı: Son yıllarda özellikle su istemeyen veya kapalı alanda yetişen ürünlere yönelim var. Kültür mantarı, bölgedeki köylerde hane halkı ekonomisini sırtlayan gizli bir güç haline geldi.

Stratejik Ürünler: Kıraç arazilerde denenen aspir ve nohut gibi bitkiler, su krizine karşı bir "B planı" olarak tarlalarda daha fazla yer bulmaya başladı.







Çiftçinin Masasındaki 3 Büyük Sorun

Eğirdirli üreticinin bugünkü gündemi, hasat sevincinden ziyade hayatta kalma mücadelesi üzerine kurulu:

Gölün Çığlığı ve Sulama Çıkmazı: Eğirdir Gölü'ndeki çekilme, sadece bir çevre sorunu değil; doğrudan bir "ekmek" sorunu. Kapalı devre sulama sistemlerine geçişin yavaşlığı, suyun vahşi kullanımı ve göl seviyesinin düşmesi, meyve kalitesini ve miktarını tehdit ediyor.







Soğuk Hava Deposu Maliyetleri: Elmayı dalından koparmak yetmiyor; onu korumak gerekiyor. Artan enerji maliyetleri, soğuk hava depolarını işleten kooperatifleri ve dolayısıyla doğrudan üreticiyi vuruyor.

İşgücü ve Yaşlanan Nüfus: Gençlerin tarımdan uzaklaşmasıyla birlikte, hasat döneminde yaşanan mevsimlik işçi bulma zorluğu ve artan işçilik maliyetleri, üreticinin en büyük gider kalemlerinden biri haline geldi.







Gelecek Öngörüsü: Teknoloji mi, Gelenek mi?

Eğirdir tarımının geleceği, "Dijital Tarım" ile "Su Tasarrufu" arasındaki bağın ne kadar güçlü kurulacağına bağlı.

Dronla ilaçlama ve akıllı sulama sistemleri yavaş yavaş büyük bahçelere girmeye başladı.

Eğer devlet destekli modern sulama projeleri (KKYDP gibi) hızla hayata geçmezse, önümüzdeki 10 yıl içinde bölgede meyve deseninin tamamen değişmesi ve daha az su isteyen hububata dönüşün hızlanması kaçınılmaz görünüyor.

Eğirdir çiftçisi dirençli; ancak doğanın (su) ve ekonominin (girdi maliyetleri) baskısı arasında sıkışmış durumda. Bölgedeki üretim, bireysel çabadan ziyade kolektif bir su yönetimi politikasına muhtaç.

Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı

Büyükçekmece'de meydana gelen göçükte 2 kişinin toprak altında kaldığı ihtimali üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmaları, göçük altında kimsenin bulunmadığının tespit edilmesinin ardından sona erdi

04.08.2026 00:30:00 / Güncelleme: 04.08.2026 06:17:18
İHA
 
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Mimar Sinan Sahili'nde meydana gelen toprak kaymasının ardından göçük altında 2 kişinin bulunduğu iddiasına ilişkin yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin iş makineleri desteğiyle yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir kişiye rastlanmadı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ekipler bölgeden ayrıldı.








Akşam saatlerinde olay yerinde inceleme yaparak bilgi alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Nuri Arslan, "Saat 18.00 civarı, Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesi'nde bir toprak kayması oldu. Olay duyulunca itfaiye, AFAD ekiplerimiz, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekilimiz, Kaymakamımız, Valiliğimizle berabere olay yerine geldik. Şu an itibariyle toprak kayması olduğu yerde, toprak kaldırıldı. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Hiçbir can kaybı ile karşı karşıya değiliz, şu an itibariyle de olay yeri temizlenmiş durumda. Burası, kum kaya dediğimiz bir sistem üzerine oturtulmuş ama yukarıda anladığım kadarıyla, tarım yapmış veya yoğun bahçe sulama nedeniyle oluşan bir toprak kayması. İlk ihbar, bir anne ve bir çocuk kaldığı, sonra üç kişi diye bir ihbar geldi ama tüm yetkililerle birlikte bir çalışma yaptık ve olumsuz bir şeye rastlamadık" dedi.








Toprak kayması anında bölgede olduğunu belirten Metin Küçük isimli bir vatandaş, "Buradan geçip sahile giderken bir patırtı koptu. Orada bir aile gördüm. Toprak gelince aile kalktı, oradan çıktılar" diye konuştu.

Olay hakkında konuşan görgü tanığı Çağlayan İşgören ise, "Yıkım anını görmedim ama ambulanslarla itfaiyeyi görünce yangın vardır diye tahmin ettim. Merak edip aşağı indim. Bir anne ile çocuğunun toprak altında kaldığını söylediler ama tam belli değildi. Allah'tan pazar günü olmadı. Yoksa çok insan altında kalırdı. Çünkü pazar günü iğne atsan yere düşmüyor buralarda" şeklinde konuştu.
 

Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi, son yılların en büyük orman yangınlarıyla mücadele ederken, Balıkesir Valiliği'nin 5 Mayıs 2026 tarih ve 2026/1 sayılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Kararı kapsamında, 15 Haziran-30 Eylül 2026 tarihleri arasında belirlenen mesire alanları ve izin verilen noktalar dışında ormanlara giriş yasaklanmasına rağmen özellikle Ayvalık'taki bazı koy ve ormanlık alanlarda vatandaşların denetimsiz şekilde ormana girmeye devam ettiği gözleniyor

01.08.2026 11:41:00 / Güncelleme: 01.08.2026 11:45:00
İHA
 
Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz
Ayvalık'ta ormanlara giriş yasak ama denetim yetersiz
Balıkesir Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda, yangın sezonu boyunca yalnızca belirlenen orman parkları ve mesire alanlarında belirli kurallar çerçevesinde piknik yapılmasına izin verilirken, bunun dışındaki tüm ormanlık alanlara giriş 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında yasak bulunuyor.






Geçtiğimiz yıl söz konusu yasaklar Jandarma ekipleri tarafından sıkı şekilde denetlenirken, bu yıl denetim görevinin Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine bırakıldığı öğrenildi. Ancak sahadaki görüntüler, denetimlerin yeterli düzeyde yapılmadığı yönünde eleştirilere neden oluyor.








Objektiflere yansıyan fotoğraflarda, çok sayıda vatandaşın ormanlık alan içerisindeki sahillere rahatlıkla girerek gün boyu vakit geçirdiği görülüyor. Özellikle yoğun sıcakların ve kuvvetli rüzgârın etkili olduğu günlerde bu durumun, oluşabilecek bir ihmal veya dikkatsizlik sonucu yeni orman yangınlarına zemin hazırlayabileceği değerlendiriliyor.








Son günlerde Ayvalık, Gömeç ve çevresinde binlerce hektarlık alanın kül olduğu büyük orman yangınlarının ardından, vatandaşlar denetimlerin artırılmasını ve yasakların sadece kâğıt üzerinde kalmayıp sahada da etkin şekilde uygulanmasını istiyor.

Uzmanlar ise orman yangınlarıyla mücadelede en etkili yöntemin, yangın çıkmadan önce riskleri ortadan kaldıracak önleyici tedbirlerin eksiksiz uygulanması olduğuna dikkat çekiyor.

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.