Türkiye dünya gıda haritasında yok!
TABADER Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, dünyada gıdanın haritasını belirleyen 3 yerin bulunduğunu, bunların Dubai, Almanya ve Fransa olduğunu belirterek, “Aslında Türkiye gıda lojistiğinde rol üstlenen önemli ülkelerden birisi. Biz bu ülkelerin yanına dördüncü sacayağı olarak Türkiye’yi de koymak istiyoruz” dedi.
14.05.2022 14:59:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Birleşik Fuar Yapım AŞ (BİFAŞ) organizasyonuyla 30 Kasım-3 Aralık 2022'de İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek 'YES Food Expo & Forum'un tanıtım toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi. YES Food Forum ile Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, organizasyonun uluslararası bir forum şeklinde gerçekleştirileceğini dile getirdi. Dünyada gıdanın haritasını belirleyen 3 mekanın bulunduğunu, bunların Dubai, Almanya ve Fransa olduğunu belirten Bayram, "Aslında Türkiye gıda lojistiğinde rol üstlenen önemli ülkelerden birisi. Biz bu ülkelerin yanına dördüncü sacayağı olarak Türkiye'yi de koymak istiyoruz. Gıda güvenliğinin sağlanması için çalışacağız" dedi. Bayram, doymanın yerini beslenmenin aldığına işaret ederek, marketlere bugün yer alan gıda ürünlerinin yüzde 50'sinin 10 yıl sonra görülmeyeceğini ifade ederek, "Forum ve Expo'da yenilikçi gıdalar da ele alınacak. Takribi 100 ülkeden katılım ve 20 bin ziyaretçi bekliyoruz" dedi.
Tarımın önemi giderek artıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de etkinlikte yaptığı konuşmada gıda konusunun öneminin her geçen gün arttığına işaret ederek, şunları söyledi: "Pandemide tarım zorluk içinde yapıldı. Şimdi tarımın çok daha önemli olduğu bir döneme giriyoruz. Medikalde pandemiye hazırlıksız yakalandık. Maske ihtiyacımızı karşılayacak durumda değildik. Ancak engelleri kısa sürede aştık. Pandemiyle birlikte iki başlık öne çıktı: sürdürülebilirlik ve dijitalleşme… Sürdürülebilirlik ilk sırada... Ham maddeyi yeniden kullanma anlamına geliyor. Gıdada ve birçok alanda kendi kendimize yetebilmeliyiz. Öte yandan pandemide ihracatımızı artırdık. Geçen yıl bazı ürünlerde gözetim uygulanmasına, bazı ürünlerin ihracatının yasaklanmasına rağmen 30 milyar dolarlık gıda ihracatı yaptık. Ülkelerin birinci önceliği gıda güvenliğini sağlamak... Bunu ABD Başkanı da söylüyor, diğerleri de… Kuraklık, aşırı yağış gibi sorunları şimdiden konuşmalıyız. Türkiye olarak ürettiğimiz 55 milyon yaş sebze meyvenin 4 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Ülkemizde 13 milyon ton domates üretiliyor, 1 milyon ton ihraç ediliyor. Emtianın çok önemli olduğu bir döneme girdik. Ürünlerimizi asla ucuza satmamamız gerekiyor." Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise "Bu yaptığımız forum ve fuar önemli. Dünya tüketim odaklı toplum olmaktan çıkmak zorunda... Sınırsız ve sorumsuz tüketmekten vazgeçmeliyiz. Üretimi artırmak için kaynakları kafanıza göre kullanamazsınız" dedi. Kileci, bir soru üzerine, coğrafi işaret olayının raydan çıktığını, coğrafi işaretin satış aracı olmaktan çıkması gerektiğini söyledi.
8.5 trilyon dolarlık sektör
BİFAŞ AŞ Yönetim kurulu Başkanı Ümit Vural da "Gıda endüstrisinin yenilikçi kapasitesini artıracak olan fuar, sektöre milyonlarca dolarlık hareket kazandıracak. Gıda sektörü 8.5 trilyon dolarlık hacmiyle tüm dünyada stratejik anlamda önemli sektörlerin başında geliyor'' diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.