Türkiye'nin ilk kahvaltı festivali Balıkesir'den
İstanbul'da tanıtımı yapılan 'Balıkesir Kahvaltısı ve Uluslararası Balıkesir Kahvaltı Festivali' 2-5 Haziran'da Balıkesir'de gerçekleştirilecek.
20.05.2022 14:42:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, şehrin kahvaltı kültürünü tanıtmak için İstanbul'a çıkarma yaptı. İstanbul'da ulusal basınla ve gastronomi (yeme içme) dünyasının öne çıkan isimleriyle buluşan Vali Şıldak, yaptığı konuşmada, ilin önemli bir gastronomi şehri olduğunu belirterek özellikle diğer ürünlerin yanı sıra kahvaltı konseptini ön plana çıkarmak istediklerini söyledi.
Kentte üretilen kahvaltılık ürünlerin doğal ve kaliteli olduğunu, bahçeden direkt sofraya geldiğini, sıcak ve soğuk tüketilecek çok zengin bir kahvaltı içeriğini oluşturduğunu dile getiren Şıldak, bunu Türkiye ve dünyaya tanıtmak istediklerini vurguladı. Şıldak, şunları söyledi: "Balıkesir, her şeyin bol ve bereketli olduğu bir şehir. Tarım ve hayvancılık güçlü. Eksik olan turizm kapasitesinin ortaya çıkarılması. O kadar çok ürün var ki, seçmekte zorlanıyoruz. Gastronomi şehri olarak UNESCO'ya başvurduk. Kahvaltıyı oluşturan tüm ürünler Balıkesir'de iddialı olarak üretiliyor" şeklinde konuştu.
Türk Mutfağı Haftası'nın startı da Balıkesir'de veriliyor
Yarın (21 Mayıs) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Balıkesir Edremit'te "Türk Mutfağı Haftası"nın açılışının yapılacağını ifade eden Şıldak, "Bu da bizim için çok değerli, kıymetlidir. Balıkesir'i bu dönemde gastronomi alanında hızlı bir atılım ve tanıtım atraksiyonu yaptığı dönemeçte kendilerinin, Cumhurbaşkanı'mızın, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle bizim için özel bir tanıtım fırsatı oluşturacak" dedi.
Yerel üretim çok güçlü
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da Balıkesirde yeme-içme sektöründe çiftlikten mutfağa anlayışının hakim olduğuna işaret ederek, "Balıkesir'de restoranlar ihtiyaçlarını direkt üreticiden alır. Balıkesir'in pazarları büyüktür. Burada 20 pazarcı halden ürün alıp satarsa, 300-400'ü yerel üreticidir. Şehrimizde herkes ihtiyacını 20 kilometrelik alandan karşılar. O kadar zengin bir yerel üretim var" dedi. Gastronominin gerçek bir turizm alanı olduğunu ifade eden Yılmaz şunları söyledi: "İnsanlar mutfaklarıyla kültür transfer ediyor, ticaret yapıyorlar. Ciddi manada bundan gelir elde ediyorlar. Bundan üç yıl önce güzel bir ekip kurularak Emine Erdoğan himayesinde Türk mutfağı çalışması başlatıldı. Türk Mutfağı kitabı çıktı. Fakat pandemiden dolayı etkin bir tanıtımı yapılamadı. 21-27 Mayıs Dünya Türk Mutfağı haftası ilan edildi."
Turizmi 12 aya yaymak istiyoruz
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula da, kentte üretilen ürünlerin aynı sofrada, aynı konseptte buluştuğu bir festival düşündüklerini belirtti. Bölgedeki kahvaltı ürünlerinin yeniden üretimi, tanıtımı, tüketimi ve bunun sürdürülebilirliğini artırmayı amaçladıklarını dile getiren Kula, "İlimizde yaz aylarıyla sınırlı olan turizm kapsamında Balıkesir'i marka şehir yapmakla birlikte destinasyonu 12 aya yaymak, bunu gastronomiyle desteklemek istiyoruz. Çünkü artık gastronomi turizmin önemli bir parçasıdır" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.