İç yangınları…
İçten yanmalar…
Yürek yangınları ve ciddi pişmanlıklar…
Bir toplumu ve bu toplumu, iyiye ve güzele doğru, doğruluğa ve istikamete doğru değiştirecek ve dönüştürecek olan, değeri dağları tartacak büyüklükte ve ağırlıkta hasletler bunlar…
İç yangınları, içten yanmalar, yürek yangınları ve ardından gelecek olan pişmanlıklar bir yerlerden sökün ederse, işte o zaman toplumsal değişimin yasaları devreye girer.
"Ardında ve önünde insanoğlunu takip edenler vardır; Allah'ın emriyle onu gözetirler. Bir millet kendini bozmadıkça Allah onların durumunu değiştirmez. Allah bir milletin fenalığını dileyince artık onun önüne geçilmez. Onlar için Allah'tan başka hami de bulunmaz."(R'ad:11)
Vicdanlar sızlamaya başlarsa, özellikle bazı vicdanlara bazı sızılar düşerse, ilkbaharda toprağa düşen cemre misali umutsuz gönüllerde umutların yeşermesi beklenebilir.
Bir toplumda adalet dağıtan konumda bulunanların vicdanlarına bir şekilde bir sızı düşmesi lazım.
Bir toplumda, kaynakları, serveti ve sermayeyi yönetenlerin vicdanlarına bilhassa bir şekilde bir sızı düşmesi lazım.
Kamuya ait olan kaynakları, yetimin-yoksulun, fakirin-fukaranın payına düşen kaynakları, kendi öz babasının çiftliğinden dağıtır gibi dağıtanların, çok acil olarak vicdan sızlamalarına tutulmaları lazım.
'Kamu kaynaklarının, millete ait olan sermayenin üzerinde bu kadar fütursuzca, bu kadar sorumsuzca tepinmek yetsin artık, yetmeli ve bitmeli, son bulmalı artık' diyerek vicdan sızısına yakalanması lazım.
Bir yolunu bularak, bir şekilde ulaşım ve iletişim hatlarını döşeyerek, kamu kaynaklarını yönetenler ile yakınlık kurmuş, dolayısıyla millete ait hazinenin de çok çok yakınlarına kadar yaklaşmış ve servetini büyüttükçe büyütmüş olanlar da; 'bu güne kadar yediklerimiz, bu ana kadar cem ettiklerimiz yetsin artık, hiç olmazsa bundan sonraki hayatımızda kazanacaklarımız arasına yetimin-yoksulun hakları karışmasın artık' diyerek derin bir pişmanlık ve derin bir vicdan sızısına düşmeleri elzemdir.
Vicdanlar sızlamaya başlarsa, iç yanmaları, içten yanmalar başlarsa, toplumda iyiye, güzele, hakkaniyete ve adalete doğru değişmeler ve dönüşmeler de başlar inşallah.
- Dünya yansa bir bağ otu yanmayan tipler / 19.05.2025
- “Ey basiret ehli ibret alınız” / 11.05.2025
- Kavmi de Karun’a nasihat etmiş / 10.05.2025
- Ekmekten aştan bîhaber iktidar / 07.05.2025
- Bozulmamış ne kaldı? / 05.05.2025
- Aç bırakanlar ağlamayı da yasaklıyorlar / 02.05.2025
- Gözenin başında kim var? / 01.05.2025
- Nasıl oluyor da oluyor? / 30.04.2025
- Kiminin başı döner açlıktan kiminin başı çıkmaz balçıktan / 29.04.2025