(dünden devam…)
"Yahudiler ve Hıristiyanlar "Biz Allah'ın oğulları ve sevgilileriyiz" dediler. De ki: "Öyleyse günahlarınızdan dolayı (Allah) size niçin azap ediyor? Doğrusu siz de O'nun yarattığı insanlardansınız. O, dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder. Göklerde, yerde ve ikisinin arasında ne varsa mülkiyeti Allah'a aittir. Sonunda dönüş de ancak O'nadır." (Mâide: 18).
Yukarıdaki ayette geçen "hahamlarını ve rahiplerini Allah'tan ayrı Râbler edindiler" ifadesini müfessirler haham ve papazların Allah'ın haram kıldığını helal, helal kıldığını haram kabul etmeleri şeklinde tefsir etmişlerdir.
Bu ayetlerin tefsirinde Hatem-i Tai'nin oğlu Adiy şöyle demiştir: "Henüz Hıristiyan idim. Resûlullah (sav) Tevbe Suresini okuyordu: "Ya Adiy şu boynundaki putu at" dedi. Ben de attım. "Hahamlarını ve Rahiplerini Allah'tan ayrı Râbler edindiler" ayetine gelince "Ya Resûlallah onlara ibadet etmezlerdi" dedim. Salat ve selam üzerine olsun buyurdu ki: "Allah'ın helal kıldığını haram ederler, siz de haram tanımaz mıydınız?" Ben de "evet" dedim. "İşte o, onlara ibadet demektir" buyurdu.
Yahudi ve Hıristiyanların bir arada bulunduğu sırada Hz. Resûl onları İslâm'a çağırdı: "Ya Muhammed! Sen, Hıristiyanlar nasıl İsa'ya tapıyorsa bizim de sana öyle tapmamızı mı istiyorsun?" dediler. Bunun üzerine şu ayet geldi: "Hiçbir insanın,-Allah'ın kendisine kitap, hikmet ve peygamberlik vermesinden sonra (kalkıp) insanlara, 'Allah'ı bırakıp bana kul olun' demesi mümkün değildir. Bilakis (şöyle demesi gerekir): Okutmakta ve öğretmekte olduğunuz Kitap uyarınca Rabbe halis kullar olunuz." (Âl-i İmran: 79).
c- "Allah Fakirdir" Demeleri:
Peygamberimiz (sav), Benî Kaynuka Yahudilerine bir mektup yazdı, Hz. Ebubekir'le gönderdi. Mektubunda onları İslâm'a, namaz kılmaya, zekât vermeye ve Allah için güzel borç vermeye davet ediyordu. Finhas İbnu Azura: "Allah herhalde fakirdir ki, bizden borç istiyor" deyince; Hz. Ebubekir (ra) onu tokatladı: "Aramızda anlaşma olmasaydı, boynunu vururdum" dedi. Finhas, Ebubekir'i Hz. Peygamber (sav)'e şikâyet etti. Bunun üzerine şu âyet-i kerîme indi: "Allah onların 'Allah fakirdir biz ise zenginiz' demelerini işitmiştir. Dediklerini ve peygamberleri haksız yere öldürmelerini yazacağız. Onlara 'ateş azabını tadın' diyeceğiz." (ÂI-i İmrân: 181). (devam edecek…)
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020