Dr. Mehmet Ünal, kan bağışı yapmanın mevsimi olmadığını, sağlıklı her insanın uygun ortamlarda her zaman kan verebileceğini söyledi. Kan merkezlerinin amacının fazla kan toplamaktan çok, sağlıklı ve ihtiyaçla dengeli miktarda kan toplamak olduğunu ifade eden Ünal, toplandıktan sonra soğuk hava depolarında beklettikleri kanın 30 gün saklama süresi bulunduğunu; bu nedenle ihtiyaç fazlası kan toplamadıklarını bildirdi.
Yanlış inanışlar var
Havaların ısınmasıyla kan bağışlarının azalması nedeniyle taze kan bulmakta sıkıntı çektiklerini vurgulayan Ünal, şunları söyledi: "Sıcak havalarda kan vermenin zararlı olduğu zannediliyor. Bu nedenle bu mevsimde kan bağışı oranları düşüyor. Kana ihtiyaç duymanın nasıl mevsimi olmazsa, kan bağışı yapmanın da mevsimi olmaz. Özellikle kalp hastaları, sıcak kan diye tabir edilen trombosit oranı yüksek taze kana ihtiyaç duyuyor. Bu hastalara, sağlıklı insandan alınan kanın hemen nakledilmesi gerekiyor. Kan stoklarımızda bir eksiklik yok, ama sıcak havalarda kan bağışlarının azalması nedeniyle taze kan ihtiyacını karşılamakta zorlanıyoruz. Biz zaten kan vermek isteyenleregerekli tahlilleri yaptıktan ve sağlık kontrolünden geçirdikten sonra kan alıyoruz. Zararlı sonuçlar doğurabilecek kişilerden kan almıyoruz."
Kan vermenin yararları
Ünal, kan bağışı yapmanın faydalarını da şöyle özetledi: "Kan vermek, kemik iliğinin yağlanmasını önler, kan yapımını canlı tutar ve kandaki yağ oranını düşürür. Kişinin kendisini daha canlı ve dinç hissetmesini sağlayan kan bağışı, baş ağrısı, stres, kaşıntı, yüksek tansiyon, alerji ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların tedavisinde de etkili olmaktadır. Ayrıca, kan merkezlerinde kan bağışıyapanlara sarılık, AIDS ve frengi testleri yapılmaktadır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.