logo
29 KASIM 2025


Yöresel lezzet geri dönüyor: Muşmula Turşusu

Sonbaharın sonlarına doğru tezgâhlarda yerini alan, buruk ve mayhoş tadıyla bilinen muşmula, sadece taze olarak değil, özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan turşu formuyla da sofralara konuk oluyor

29.11.2025 00:07:00
Abdülkadir Gündoğdu
Yöresel lezzet geri dönüyor: Muşmula Turşusu
Yöresel lezzet geri dönüyor: Muşmula Turşusu
Sonbaharın sonlarına doğru tezgâhlarda yerini alan, buruk ve mayhoş tadıyla bilinen muşmula, sadece taze olarak değil, özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan turşu formuyla da sofralara konuk oluyor.

Özellikle Anadolu mutfağının bazı yörelerinde "ekşili turşu" veya tatlımsı-mayhoş bir komposto gibi hazırlanan muşmula turşusu, faydaları ve hazırlanışının basitliği ile dikkat çekiyor.

Yapımı: Tuzlu mu, Tatlı mı?

Muşmula turşusunun hazırlanışı, yöreye ve damak zevkine göre iki farklı şekilde yapılabilmektedir:

1. Geleneksel (Tuzlu Su) Turşusu



Malzemeler: Çürüksüz, orta yumuşaklıktaki muşmulalar, turşuluk tuzlu su (yaklaşık 1 litre suya 35-40 gram tuz) ve bazen fermantasyonu hızlandırmak için bir dilim ekmek içi.

Hazırlanış: Yıkanıp temizlenen muşmulalar kavanoza yerleştirilir. Üzerine tuzlu su eklenir ve kavanoz kapatılır.

Tüketim Süresi: Serin bir yerde 1.5 ila 2 ay kadar bekletildikten sonra tüketime hazır hale gelir.

2. Tatlı (Şekerli Su) Turşusu (Komposto Benzeri)

Malzemeler: Muşmula, toz şeker (genellikle muşmulanın dörtte biri kadar), su ve bir miktar limon suyu veya limon tuzu.

Hazırlanış: Şeker, su ve limon kaynatılıp soğutulur. Temizlenmiş muşmulalar kavanoza konulur ve üzerine bu soğuk şerbet dökülür.

Tüketim Süresi: Oda sıcaklığında veya kapalı bir balkonda 15-20 gün bekletildikten sonra tüketilebilir. Bu versiyonun suyu hoşaf gibi içilirken, meyvesi mayhoş bir tat alır.


Tüketimi ve Tüketim Zamanı



Muşmula turşusu, fermantasyon süresi tamamlandıktan sonra, genellikle kış aylarında tüketilir.

Tuzlu versiyon: Diğer turşular gibi ana yemeklerin, özellikle et ve pilav yemeklerinin yanında iştah açıcı olarak tüketilebilir.

Tatlı versiyon: Daha çok komposto veya hoşaf yerine, soğuk olarak içilen suyuyla birlikte tatlı/mayhoş bir ara öğün veya yemek sonrası hafif bir lezzet olarak tercih edilir.

Muşmulanın Kanıtlanmış Faydaları

Muşmulanın kendisi ve fermantasyon yoluyla hazırlanan turşusu, sağlık açısından birçok olumlu etkiye sahiptir:

Sindirim Dostu: Muşmula, yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık sorununu hafifletir ve genel sindirim sağlığını destekler.

Bağışıklık Güçlendirici: C vitamini ve zengin mineral (potasyum, demir, kalsiyum) içeriği ile özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır.

Antioksidan Kaynağı: İçerdiği antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilir.

Kalp Sağlığını Destekler: Yüksek potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye destek olur.

Kolesterol Kontrolü: Lifli yapısı ve pektin içeriği sayesinde kolesterol seviyelerinin düşürülmesine katkıda bulunabilir.

Önemli Not: Turşu formatında, fermantasyon süreci sayesinde probiyotik özellikler de kazanabileceği düşünülebilir, ancak tuz veya şeker içeriği nedeniyle tüketim miktarına dikkat etmek önemlidir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Çok vahim hatalar yapıldı'
Erdoğan'dan terörle mücadele mesajı
BTP'de kongre hazırlığı
9. Olağan Kongre 7 Aralık'ta
CHP'de yine kurultay var
39. Olağan Kurultay başladı
Esenyurt’ta korku dolu anlar
Otele el bombası atıldı
Gökdelendeki yangın faciasında bilanço ağırlaşıyor
Can kaybı 83'e yükseldi, kayıp sayısı 300
TÜİK işsizlik oranını açıkladı
Ekim ayında yüzde 8,5 oldu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
İlk 8 yolunda kayıp
Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde 2. beraberliğini aldı
Papa'nın tartışmalı gezisi başladı
Erdoğan Beştepe'de karşıladı
Bazı emekli askerlere orduevi yasağı!
Milli Savunma Bakanlığından açıklama
Dış ticaret açığı büyüyor
Ekim ayında yüzde 27,6 arttı
Uzaklaştırma kararı kurtaramadı
Mersin'de koca vahşeti
Eskişehir merkezli 4 ilde DEAŞ operasyonu
16 tutuklama
Beyaz Saray yakınlarında iki ulusal muhafız vuruldu
Trump: Terör saldırısı
İsrail ordusu Kuneytra'daki ihlallerini sürdürüyor
Bölgeye aynı gün ikinci kez girdi
'Çok vahim hatalar yapıldı'
Erdoğan'dan terörle mücadele mesajı
BTP'de kongre hazırlığı
9. Olağan Kongre 7 Aralık'ta
CHP'de yine kurultay var
39. Olağan Kurultay başladı
Esenyurt’ta korku dolu anlar
Otele el bombası atıldı
Gökdelendeki yangın faciasında bilanço ağırlaşıyor
Can kaybı 83'e yükseldi, kayıp sayısı 300
TÜİK işsizlik oranını açıkladı
Ekim ayında yüzde 8,5 oldu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Nifak ve haset
İlk 8 yolunda kayıp
Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde 2. beraberliğini aldı
Papa'nın tartışmalı gezisi başladı
Erdoğan Beştepe'de karşıladı
Bazı emekli askerlere orduevi yasağı!
Milli Savunma Bakanlığından açıklama
Dış ticaret açığı büyüyor
Ekim ayında yüzde 27,6 arttı
Uzaklaştırma kararı kurtaramadı
Mersin'de koca vahşeti
Eskişehir merkezli 4 ilde DEAŞ operasyonu
16 tutuklama
Beyaz Saray yakınlarında iki ulusal muhafız vuruldu
Trump: Terör saldırısı
İsrail ordusu Kuneytra'daki ihlallerini sürdürüyor
Bölgeye aynı gün ikinci kez girdi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.