116 yıldır zamana meydan okuyan efsane "Kuzguncuk Eczanesi"
Renkli evleriyle bilinen semtteki tarihi eczane, yapma ilaçların şişeleri ile eskiden kullanılan tıbbi aletlerinin de yer aldığı nostaljik atmosferiyle yoğun ilgi görüyor






Kentin en eski dükkanlarından olan eczaneyi yaklaşık 40 yıldır 71 yaşındaki Ali Cengiz Tepe işletiyor. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olan Tepe, kuzeninin 1910 yılında kurulan Üsküdar'daki eczanesinde staja başladı. Burada bir süre tecrübe kazanan Tepe, 1980'de Kuzguncuk Eczanesi'ni devraldı.
Tepe yaptığı açıklamada, eczanesinin 2015 yılında bir süre tadilattan geçirildiğini, sadece bu dönemde 6 ay kapalı kaldığını, onun dışında vatandaşlara kesintisiz şifa dağıttığını söyledi.

"Dünyadaki en şanslı eczacılardan bir tanesi olduğumu düşünüyorum. Kuzguncuk'ta yaşamak, eczane sahibi olmak çok güzel bir duygu. Ben her zaman söylüyorum. Kuzguncuk'ta yaşanır. Burası her bakımdan çok güzel ve özel bir semt. Eczanemize gelen müşterilerimiz, semtimizi ve eczanemizi görünce, 'Buralarda kiralık ev var mı? diye hemen soruyorlar. Tarihi atmosferinden o kadar etkileniyorlar ki burada yaşama hayalleri kuruyorlar." dedi.
Tarihi bir ortamda insanlara fayda sağlamak için elinden geleni yapmaya çalıştığını anlatan Tepe, şöyle devam etti:
"Eczanemizin vitrininde bulunan ilaçlar tarihi eser niteliğinde. Eski dönemlere ait yapma ilaçlar ve şişeleri, şu an sadece eczanenin tarihiyle yaşıt olan 116 yıllık ahşap dolapların içerisinde sergiliyoruz. Müşterilerimizin buranın tarihi dokusunu, vitrinlerimizde yer alan ilaçlarımızın ve şişelerin hepsinin antika değerinde olduğunu hissetmeleri için bunu yapıyoruz."
Tepe, müşterilerin dükkana yoğun ilgi gösterdiğini ve eczanenin tarihini merak ettiklerini söyledi

"Özellikle ahşap dolaplarda sergilediğimiz ilaç şişelerimizi satıp satmadığımızı soran çok müşterimiz oluyor. Para teklif edenler bile var ama bu eczanede olan her şey, özellikle ilaç şişelerimiz paha biçilemez değerde. Ben eskiyi çok özlediğim için eczanemde sergiliyorum. Eczacılık tarihiyle ilgili eşyaları insanlar da görsün, öğrensin, eskiden nasılmış, bilsinler istiyorum." ifadelerini kullandı.
Eczanede ilaç yapılan dönemlere ait anılarını aktaran Tepe, şunları kaydetti:


"Mesleğe yeni atmış bir eczacı olarak böylesine tarihi bir geçmişi olan bir eczanede göreve başlamak çok özel bir his." diyen Kılıç, müşterilerinin de çok değerli insanlardan oluştuğunu söyledi.
Kılıç, 8 aya yakın zamandır eczanede çalıştığını ifade ederek, "Biz burada iki eczacı ile bir eczacı stajyeri olarak çalışıyoruz." dedi.





















































































