logo
09 MART 2026


20 yıl gecikmiş Miçotakis çıkışı

27.05.2022 00:00:00

Allah aşkına söyleyin: Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde Rumların 'Rum Pontus', Ermenilerin, 'Büyük Ermenistan', İngilizlerin, '4 ayaklı Büyük Kürdistan', İsrail'in, 'arz-ı Mevut', Yunanlıları, 'Megali idea ve Enosis' hedeflerinin olmadığını bilmeyen var mı? 

Peki, bütün bu hedeflerin 21. Yüz yılda BOP adı altında birleştirilip tek tek uygulanmaya başlandığını görmeyen, duymayan var mı?

Önceki hükümetler şunu yaptı, bunu yapmadı vs. bunları geçin. Karşımızda 20 yıllık tek parti iktidarı var ve daha yolun başında ilk adımlarını atarken Merhum Prof. Dr. Haydar Baş Hocamız dış politikada ciddi yanlışlar yapıldığını, ifade ederek, 'devleti yöneten iradenin bu coğrafya, bu millet üzerinde hedefi olmayan devletlerle iş birliği içerisine girmesi gerektiğini' vurgulayıp tek tek örnekler vermişti.

AKP ne yaptı? ABD ile kadim dost, müttefik, stratejik ortak olduğunu açıkladı.

AB'yi nihai hedef olarak ortaya koydu. NATO çatısı altında Avrupa'nın güvenliği bizden sorulur, bile dedi.

İsrail'e ihtiyacımız var, dedi. Ermenistan cumhurbaşkanına halı serdi. Yunan başbakanını TBMM'de alkışlattı. 

Barzani'ye devlet protokolü sundu. Kıbrıs'ta 'yes be Annan' bile dedi. 

Geldiğimiz noktada 15 Temmuz'un arkasında ABD var. AB karar versin. NATO'dan çıkarız. Miçotakis benim için bitmiştir, söylemleri var. 

İşin bu noktaya geleceği belli değil miydi? Hadi insanları geç! Bizzat Yüce Allah (c.c), 'Onlar birbirlerinin dostudurlar, onların dinine tabi olmadıkça onlar, senden razı olmazlar, izzet ve şerefi onların yanında aramayın, kim onları dost edinirse o da, onlardandır' ilahi ikaz ve tehditlerini de mi anlamadınız. (Maide 51, Bakara 120, Nisa 139) 

Miço'ya gelirsek!

Yunan başbakanı ABD'ye gitti ve kongrede konuşma yaptı. Ne dedi Miçotakis? 

'Kıbrıs içimizde kanayan bir yaradır. Bizimdir, iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz'.

Başka?

'Doğu Akdeniz konusunda iyi düşünün. Türkiye'ye F-16 vermeyin.'

Bu sözlere Sayın Erdoğan çok kızdı ve "Biz bu yıl (Yunanistan) Stratejik Konsey Toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle böyle bir görüşmeyi yapmayı asla kabul etmiyorum… F-16'lar konusunda öyle zannediyorum ki Amerika, herhalde Miçotakis'in ağzına bakarak kararını vermeyecektir" dedi.

ABD kongresinin kararı ne olur?

Miçotakis'in, ABD kongresinde yaptığı konuşmayı Hükümete yakın Hürriyet gazetesi detaylı bir şekilde analiz etti. 

"Miçotakis'in 42 dakikalık konuşmasında 10'u ayakta olmak üzere, 37 kez alkışlandı. Kongre üyeleri, Kıbrıs ve Türkiye ile ilgili sözleri için Miçotakis'i 5 defa alkışladı.

Miçotakis, "Ben Yunan Parlamentosu'nda bile bu kadar alkış almıyorum" sözleri ile teşekkürünü dile getirdi. Sizce kararları ne olur?

ABD'de konuşan Yunanistan'ın devlet politikasıydı

Maalesef tarih bilmeyen, tarihten ders alamayan bir yönetim anlayışı ile yönetiliyoruz. 

Bu sözler Miçotakis değildir. Aynı zamanda Karamanlis'in, Andreas Papandreou'nun, Konstantinos Mitsotakis'in, Konstantinos Simitis'in, George A. Papandreou'nun, Alexis Tsipras'ın yani Yunan devletinin sözleridir. Yunanistan'ın devlet politikasıdır.

Hedefleri Megali idea'dır. Yani Ege adaları, Batı Anadolu, Karadeniz bölgesi, Rodos, Girit, Bozcaada, Kıbrıs, Makedonya, Batı ve Doğu Trakya ve nihayetinde İstanbul'u ele geçirip Bizans'ın şaşalı yılları hayaliyle Helen İmparatorluğunu kurmaktır.

Yunanistan'da iktidara kim ve hangi parti gelirse gelsin dış politikadaki hedefi budur.

Ya ülkemizde?

Maalesef net bir devlet politikamız yok. Parti politikaları var. Her gelen parti kendi anlayışına göre bir duruş gösteriyor. 

AKP, Yunanistan'a karşı nasıl bir politikaya izledi?

Ege'deki Yunan işgalini gündemde tutan birkaç medya organından birisiyiz. Bizim olan Ege adalarına, Yunanistan tek tek asker çıkardı, bayrak dikti. 

ABD gözetiminde Doğu Akdeniz'de malum adımları attı. Onlarca kez restleştik. Gemilerimizi Akdeniz'e gönderdik. Sonra ne olduysa bütün gemilerimizi Karadeniz'e çektik. Gaz arıyorlar.

11 ay önce BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, Ege'deki işgale ve ABD'nin yaptığı askeri yığınağa dikkat çekerek, 'hangi işgalin arifesindeyiz' başlığıyla tehdidin büyüklüğüne dikkat çekti.

Aylar sonra Sayın Erdoğan, 'Ege adeta ABD üssü olmuş durumda, say say bitmiyor' dedi.

Geçtiğimiz Mart ayında Mitçotakis ülkemize geldi. Önce Bartholomeos ile ayin yapıp ardından Vahdettin köşkünde Erdoğan ile görüştü.

Ortak açıklamada: 'Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara rağmen, iletişim kanallarının açık tutulması ve ikili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındı' denildi.

Diğer taraftan Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafı görüşmelerin 63'cü turu gerçekleştirildi.

Gelinen nokta ortada. Yunan medyası bırakın F-16'ları, ABD, Türkiye'ye vermediği F-35'leri bize veriyor, diye dalga geçiyor.

Ne diyorlardı? "Müslüman bir delikten iki kez ısırılmaz'. 

 
Akın Aydın / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.