logo
06 HAZİRAN 2025

2004 Aralık'ta görüşelim

14.12.2002 00:00:00
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Danimarka Başbakanı Andres Fogh Rasmussen akşam yemeğinin ardından düzenlediği basın toplantısında, devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye'ye Aralık 2004 tarihinde koşullu randevu tarihi vermeyi kararlaştırdığını açıkladı. Basına sızan sonuç bildirgesinde de, 2004 yılında Türkiye için hazırlanan ilerleme raporunun olumlu olması halinde 2004 yılı Aralık ayında, Türkiye'ye mümkün olan en yakın tarihin verileceği belirtildi. Danimarka Başbakanı Rasmussen, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye güçlü ve olumlu sinyal vermek istediğini söyleyerek başladığı açıklamasında yeni hükümetin kararlılığını takdir ettiklerini belirtti.

Türkiye ile müzakerelere kriterler yerine getirilirse başlanacağını söyleyen Rasmussen, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğine inanması halinde, 2004 Aralık ayında Türkiye ile müzakerelere başlama kararının değerlendirileceğini açıkladı. Rasmussen koşulların yerine getirilmesi halinde mümkün olan en kısa zamanda müzakerelerin başlayacağını kaydetti.

"1 Temmuz 2005'ten farklı"

Rasmussen bir gazetecinin "Kararın Almanya-Fransa önerisinden farkı var mı?" şeklindeki sorusuna "Almanya-Fransa önerisine göre müzakereler 1 Temmuz 2005 yılında başlayacaktı ve koşulluydu, aldığımız karara göreyse müzakereler karardan sonra mümkün olan en kısa zamanda başlayacaktır." şeklinde cevap verdi.

Kıbrıs kriter değil ama...

Danimarka Başbakanı "Aralık 2004 tarihinde gözden geçirmeden sonra karar verilirse Kıbrıs konusunda bir gelişme bir sonuç elde edilebilir mi? sorusunu ise " Doğrudan bir bağlantı görmüyorum. Kıbrıs'ı Türkiye'ye bir kriter olarak sunmak adil olmaz. Türkiye sorumlu bir hükümete sahip. Liderler Kıbrıs'ın AB'yle ilişkilerinin etkileneceğini biliyor. Burada sorun görmüyorum." diye cevapladı.

Aralık 2004 kesinleşti

AB liderleri, Rasmussen'in açıkladığı, Türkiye'ye verilecek tarihi Aralık 2004 olarak kesinleştirdi ve değiştirilmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Türkiye Kopenhag kriterlerini bu tarihe kadar yerine getirirse, en kısa sürede AB'yle müzakerelere başlayabilecek. Konuyla ilgili olarak Reuter haber ajansına açıklamada bulunan İsveç Başbakanı Goran Persson, AB'nin kararının tartışmaya açık olmadığını söyledi. Persson Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları siciline atıfta bulunarak "Artık müzakerelere başlanıp başlanmayacağı Aralık 2004'te kararlaştırılacak. Avrupa Parlamentosu'nun raporu doğrultusunda Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirip getirmediği değerlendirilecek. Eğer kriterler yerine getirilmişse çok kısa süre içinde müzakerelere başlanacaktır" dedi.

Fransa ve Almanya'nın dediği oldu

Liderlerin akşam yemeğinde Türkiye'ye müzakere tarihi konusunda üç görüşü dile getirdiklerini açıklayan Yunanistan Başbakanı Simitis, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in 2004 başında tarih verilmesinden yana tavır koyduklarını söyledi.

İskandinav ülkelerinin Türkiye'ye diğer adaylardan farklı uygulama yapılmaması görüşünü dile getirdiklerini kaydeden Simitis, şunları söyledi: "Bu ülkeler de AB Komisyonu ne zaman Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğine karar verirse, o zaman Konsey'in bu konu hakkında karar alması yolunda görüş bildirdiler. Üçüncü ve benimsenen görüş ise, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve diğer ülkeler tarafından dile getirildi. Buna göre, 2004 Aralık'ında AB Komisyon'unun raporuna göre değerlendirme yapılacak, olumluysa müzakereler başlayacak ancak müzakereler için spesifik tarih bulunuyor. AB, hazır olduğu zaman müzakereler başlar. Bunu çoğunluk destekledi."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Soykırım sürüyor
İnsan kasapları bayramda da durmadı
Sadece 'Arefe' günü 863 trafik kazası meydana geldi
10 kişi hayatını kaybetti, bin 319 kişi yaralandı
Sayı 226'ya çıktı
Vahşi tayfası meslektaşlarımızı da katlediyor
Trump'tan Musk'a şok!
Araları daha da açılmış durumda
'Kanıma dokundu. Canım acıdı'
Özel'den sevk görüntülerine tepki
Bahçeli'den yeni anayasa çağrısı
CHP'ye dikkat çekici mesajlar verdi
Bayramımız mübarek olsun
Kurban Bayramı idrak ediliyor
Elon Musk, Trump'ın azledilmesini istedi
Tartışma giderek büyüyor
Anne ve baba öldü bebekleri kurtuldu
İzmir'de acı kaza
"İsrail'in Beyrut saldırıları anlaşma ihlalidir"
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan tepki
İsrail Lübnan'a saldırdı
Beşkent Beyrut' vurdu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Kurban
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Soykırım sürüyor
İnsan kasapları bayramda da durmadı
Sadece 'Arefe' günü 863 trafik kazası meydana geldi
10 kişi hayatını kaybetti, bin 319 kişi yaralandı
Sayı 226'ya çıktı
Vahşi tayfası meslektaşlarımızı da katlediyor
Trump'tan Musk'a şok!
Araları daha da açılmış durumda
'Kanıma dokundu. Canım acıdı'
Özel'den sevk görüntülerine tepki
Bahçeli'den yeni anayasa çağrısı
CHP'ye dikkat çekici mesajlar verdi
Bayramımız mübarek olsun
Kurban Bayramı idrak ediliyor
Elon Musk, Trump'ın azledilmesini istedi
Tartışma giderek büyüyor
Anne ve baba öldü bebekleri kurtuldu
İzmir'de acı kaza
"İsrail'in Beyrut saldırıları anlaşma ihlalidir"
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan tepki
İsrail Lübnan'a saldırdı
Beşkent Beyrut' vurdu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Kurban
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.