evlet Bahçeli'nin de ortak olduğu Ecevit hükümeti 1999 ve 2002 yıllarında IMF'den 23,7 milyar dolar borç aldı. Bu borç 14 Mayıs 2013 tarihinde sıfırlandı.
Ama siyaseti hiç bitmedi. Hatta yıllarca 'IMF, bizden borç istiyor' söylemlerine tanıklık ettik.
En son IMF vurgusu ise geçtiğimiz Kasım ayında geldi. Malum Kemal Kılıçdaroğlu, 2 binli yıllarda Sayın Erdoğan'ın attığı adımları tekrarlıyor. Yurt dışında sermaye arıyor.
Tabi Sayın Erdoğan durumun farkında. Öyle ki Kemal Beyi, Atatürk ile eleştirdi.
Bakın ne dedi Sayın Erdoğan: "Temiz para arıyormuş ama gittiği yer tüm dünyanın iliğini kemiğini sömürenlerin kapısı.
Nerelere gittiğinin farkında mısın? Gazi Mustafa Kemal bu ülkeyi Düyun-u Umumiye'den, biz de emperyalist IMF'ten kurtardık. Bizim, onlarla işimiz yok".
Başka?
'Bunlar bizim gençliğimizi de bu milleti de tanımadılar, tanımıyorlar. Bunların şu anda tek bildiği IMF'den para alacaklarmış. Biz ne yaptık IMF ile bütün ipleri kopardık, paranı al çek git dedik.'
Tabi bu sözleri okuyan kişi zanneder ki, 'bu anlayışın yönettiği devletin kasası ful, borcu sıfır'. Ama zandan sakınma da dinimizin emri.
Ecevit, 23,7 milyarı IMF'ye olmak üzere 110 milyar dolar dış borç ile hükümeti Sayın Erdoğan'a devretti.
Sayın Erdoğan hükümetleri o 110 milyar dolarlık borcu 450 milyar dolar borçlanarak kapattı.
Hikmetini onlardan sorun…
450 milyar dolar borç ne demek?
'Biz milliyetçiyiz, biz şöyleyiz, biz milletimizi çok seviyoruz.' Diyor Bahçeli.
IMF'ye borçlanan kim, siz. IMF'e neyi ödediniz? Bütün bunlarla beraber enflasyon, yüzde 30. Devletin borçlanma faizini yüzde 63'e ey Bahçeli siz çıkardınız.
Yüzde 63 faizle Türkiye borçlanırken, bunun bedelini kim ödüyordu? Benim milletim ödüyordu. Bunu siz milletimize ödettiniz…
Bunlar bu ülkeyi yönetemediler. 3 buçuk yıl iktidar da kaldılar. Bırakıp kaçtılar, yönetemiyoruz dediler…
Ey Bahçeli! Kime, ne anlatıyorsun? Bu paralar benim memur kardeşimin, işçi kardeşimin cebinden çıktı. Bugün utanmadan konuşuyorlar…
MHP diyor ki bunlar, Türkiye'yi satıyor. Bana bak! O iş, sizin işiniz. Siz, Türkiye'nin itibarını sattınız. Türkiye'nin kredibiletisini yok ettiniz. IMF'den 28 milyar dolar borç aldılar. 22.5 milyar dolar borçla bize devrettiler."
23 milyar dolar borç için bu cümleleri kuran Sayın Erdoğan, muhalefette olsa 450 milyar dolar borç için hangi cümleleri kurardı?
Millet ile dalga geçiliyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye'nin 20 yıldan bu yana geldiği seviyenin gurur verici olduğunu söyleyerek, , 'bu ülkenin inanın fazlası var, Avrupa'dan gelişmiş ülkelerden eksiği yok. Tarihimizde ilk defa ekonomide Avrupa'yı yakalayacak noktaya geldik' dedi.
Sakıp Sabancı'nın kızı Dilek Sabancı bakın ne diyor?
"İnsanın iyi bir evi, arabası, rahat yaşayabileceği bir parası olması lazım ama bu para bana göre milyar dolarlar değil. Milyon dolarlar da yetebilir veya bazı insanlara 1-2 milyon dolar da yetebilir.
Onun dışında istediği zaman seyahat edebilmeli. 50 ile 100 milyon dolarınız olsa rahat rahat yaşarsınız ama bence 100 milyon dolara değil de daha düşük rakamlarla daha çok mutlu olabilmek daha büyük başarı.
İyi bir işiniz olsun, eviniz olsun, arabanız olsun, hastalandığınızda hastaneye gidecek paranız olsun, denize merakınız varsa tekneniz olsun, insan başka ne ister ki?"
Bakan Nebati: "Vatandaşların haksız fiyat artışları karşısındaki bilinçli duruşu, enflasyonla mücadelede tamamlayıcı bir rol oynuyor".
"ÖTV indirimi isteyene 'Araç bulabildin mi?' diyorum. 'Yok' diyor. 'Bulamadığın arabanın niye ÖTV'sini indireyim' diyorum."
Bakan Nebati: Kirada yüzde 25 sınırı Temmuz ayında bitiyor. Ondan sonra serbest piyasa çerçevesinde kendi aralarında anlaşacaklar. Bu geçici bir süreçti, 1 yıllıktı."
2023'te köprü ve otoyollara zam yapılmayacağını açıklayan Erdoğan, Bakan Nebati'ye dönerek: "Nureddin senden para çıkmıyor, rahat ol!" dedi.
Nasıl rahat mısınız?
- Milli güvenlik sorunlarımız / 06.10.2025
- Küresel itaatsizlik başladı / 05.10.2025
- Erdoğan’ın ‘kazan kazan’ modelini hatırlar mısın? / 04.10.2025
- Gülen’e nasip olmadı, Erdoğan’a mı nasip olacak? / 03.10.2025
- ABD’ye nasıl ve neden peşkeş çekildiğimizi yazıyorum / 02.10.2025
- Aşağıdaki vasıfları taşıyan yöneticiler aranıyor / 30.09.2025
- Peygamberimiz itibardan asla taviz vermemiştir / 29.09.2025
- Çakma kral ve HTŞ’li Şara / 28.09.2025
- Her şey ABD’nin rızası için mi? / 27.09.2025