Yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve bilinçsiz beslenme, özellikle 40 yaş üstü erkeklerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında bulunuyor Sağlık Bakanlığı, 40 yaş üstü erkekleri "karşı karşıya oldukları sağlık riskleri'' konusunda uyarıyor. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin yaşam süreleri kadınlara oranla daha kısa ve ülkemizde erkeklerin karşılaştığı sağlık risklerinin başında koroner kalp hastalıkları geliyor. Açıklamaya göre, Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı, tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada. Bu ölümlerin önemli bir bölümü 41-58 yaş grubundaki erkeklerde gerçekleşiyor. Koroner kalp hastalıklarının erkeklerde kadınlara göre daha erken yaşlarda görüldüğü belirtilen açıklamada, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve bilinçsiz beslenmenin, özellikle 40 yaş üstü erkeklerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer aldığı kaydediliyor. Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin yaklaşık yüzde 53'ünün sigara içtiğine dikkat çekilen açıklamada, bu yaş grubunda bulunan erkeklere yönelik şu uyarılar yer alıyor: "Yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme 4 grupta bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bunlar süt grubundaki süt, peynir ve yoğurt; et grubundaki et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubuyla tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir. - Alkol ve sigaradan uzak durun. Sigara, öldürücü zararları nedeniyle çok önemli bir halk sağlığı sorunu. - Yağlar konusunda ölçülü olun ve doymamış yağları tercih edin. - Günlük protein ihtiyacınızı hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalardan dengeli olarak alın. - Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin. Kolesterol miktarı, kırmızı et, sakatat gibi hayvansal gıdalarda yüksektir. - Posalı besinleri sıkça tüketin. - Şekerli içecek ve tatlı tüketiminizi azaltın, şeker içeriği az olan besinleri tercih edin. - Tuz tüketimine dikkat edin. - Sebze ve meyve tüketimini artırın. - Vücut ağırlığınızı dengede tutun, fiziksel aktivitenizi artırın. - Hareketli bir yaşam sürmeye çalışın, sözgelimi kısa mesafeleri yürüyün. Çok gerekmedikçe asansör ve yürüyen merdivenleri kullanmamaya özen gösterin. Her gün en az 30-45 dakika yürüyüş yapın."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.