logo
08 AĞUSTOS 2026

ABD trilyonlarca dolar zararda

ABD ekonomisi, şubat sonu başlayan ABD-İsrail, İran savaşının yarattığı jeopolitik gerilimle ciddi baskı altında. Uzmanlar savaşın kısa sürmesi halinde ekonominin toparlanma ihtimali olduğunu söylüyor ancak savaşın uzaması ABD için büyük yıkım olacak gibi

23.03.2026 14:04:00
Eyüp Kabil
 
ABD trilyonlarca dolar zararda
ABD trilyonlarca dolar zararda
ABD borsaları, şubat sonu başlayan ABD-İsrail, İran çatışmasının yarattığı jeopolitik gerilimle ciddi baskı altında. Petrol fiyatlarındaki keskin yükseliş, enflasyon korkusu ve Fed'in faiz indirim beklentilerindeki erteleme, piyasalarda dördüncü haftalık kayıp serisine yol açtı. Ancak uzmanlar, savaşın kısa sürmesi halinde hızlı toparlanma potansiyeli olduğunu belirtiyor.






Dördüncü haftalık düşüş

Savaşın başlangıcından bu yana ABD endeksleri belirgin değer kaybetti. En son 20 Mart kapanışına göre, S&P 500 savaş başından beri yaklaşık yüzde 5,4 değer kaybı yaşadı ve üst üste dördüncü haftayı da kayıpla kapattı. Dow Jones savaş etkisiyle toplamda yüzde 7 civarında gerileme gösterdi. Nasdak, teknoloji ağırlıklı endeks, riskten kaçışın en fazla vurduğu alan oldu.

Piyasalar genel olarak "düzeltme" modunda; Russell 2000 küçük ölçekli hisse endeksi de resmî düzeltme (correction) bölgesine girdi. Volatilite endeksi VIX ise savaşın ilk haftasından itibaren belirgin yükseldi ve yatırımcıların korku modunda olduğunu gösteriyor.






Enflasyon baskısı

Savaşın en doğrudan etkisi enerji piyasasında yaşandı. Brent petrol varil fiyatı savaş öncesi 70-75 dolar bandından zirvede 120 doları aşarak yüzde 40'ın üzerinde artış kaydetti. 20 Mart itibarıyla 107-113 dolar aralığında seyrediyor.

Bu petrol rallisi, küresel enflasyon beklentilerini yeniden alevlendirdi. Analistler, enerji maliyetlerindeki artışın tüketici fiyatlarını yukarı çekeceğini ve Fed'in 2026 faiz indirim takvimini erteleyebileceğini vurguluyor. Moody's Analytics'in son raporuna göre, ABD'de resesyon olasılığı yüzde 49'a yükseldi. Uzmanlar, "Petrol 100 doların üzerinde kalırsa stagflasyon riski artar" uyarısında bulunuyor.






Savunma kazanıyor, havayolları ve teknoloji kaybediyor

Savaş, sektörler arasında net ayrışmaya da yol açtı.

Savunma ve enerji şirketleri rekor seviyelere tırmandı. Lockheed Martin, RTX (Raytheon) ve Northrop Grumman gibi savunma devleri savaş haberleriyle yüzde 10-15 değer kazandı. Enerji sektörü de petrol rallisi sayesinde pozitif ayrıştı.

Havayolu şirketleri (American Airlines, Delta, United) yakıt maliyeti ve bazı uçuş rotalarının iptali nedeniyle yüzde 10-20 düşüş yaşadı. Teknoloji ve büyüme hisseleri (Nasdaq ağırlıklı) ise risk iştahının azalmasıyla en sert darbeyi aldı.






Genel olarak riskten kaçış modu hakim, yatırımcılar güvenli limanlara yöneldi.

Wall Street analistleri temkinli iyimserlik taşıyor. Tarihi verilere göre jeopolitik şoklar genellikle kısa vadeli oluyor ve piyasalar 3-6 ay içinde toparlanıyor. Ancak savaşın uzaması durumunda yüzde 10-15'lik ek düzeltme riski var.






ABD'nin doğrudan askeri maliyeti 30 milyar doları aştı

Pentagon'un Kongre'ye sunduğu brifinglere göre savaşın ilk 6 gününde maliyet 11,3 milyar doları aştı (sadece mühimmat ve operasyonel harcamalar). Center for Strategic and International Studies (CSIS) bu rakamı tamamlayıcı maliyetlerle (kayıp uçaklar, operasyonel giderler) 12,7 milyar dolar olarak güncelledi.






Günlük ortalama maliyet 800 milyon - 1 milyar dolar arasında tahmin ediliyor. Bazı kaynaklar 1-2 milyar dolar diyor.

Şu anki toplam tahmin (savaşın 23. gününde) 25-30 milyar dolar civarında. Eğer 2 ay sürerse 200 milyar dolar ek yük gelebilir.

Penn Wharton Bütçe Modeli gibi bağımsız tahminler ise toplam ekonomik kaybın 50-210 milyar dolar arasında olduğunu belirtiyor.

Bu rakamlar sadece askeri harcamaları kapsıyor; öncesi yığınak maliyetleri ve gelecekteki onarımlar hariç.






ABD ekonomisine maliyeti

ABD ekonomisi şu ana kadar 25-30 milyar dolar doğrudan askeri maliyet + trilyonlarca dolarlık borsa erimesi + hanehalkı için yüzlerce dolar ek yakıt faturası ile karşı karşıya.
Toplam ekonomik zarar (askeri + enflasyon + büyüme kaybı) 100-300 milyar dolar bandında tahmin ediliyor, ancak savaşın süresi kritik.

Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

Amasya'da vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor

05.08.2026 10:48:00
İhlas Haber Ajansı
 
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'da vatandaşlar 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor
Amasya'nın Taşova ilçesinde vatandaşlar, arazilerinin kıyısından geçip Yeşilırmak Nehri'ne akan derenin üzerine 20 yıldır baraj inşa edilmesini bekliyor. Yukarı Baraklı ve Özbaraklı köylüleri, yıllardır büyükşehirlere göç veren bölgedeki durumun baraj sayesinde tersine döneceğine inanıyor.






Baraklı Şelalesi'nin de bulunduğu bölgede inşa edilecek barajın 20 yıldır gündemde olduğunu hatırlatan Yukarı Baraklı Köyü Muhtarı Osman Yıldız, "Yetkililer bize 2006 yılında baraj yapılacağını söylemişti. Tüm aşamalar geçildi. ÇED raporu hazırlandı. Fakat henüz faaliyete geçip kazmayı vuramadık. Baraj olmadığından dolayı suyumuz boşa gitmektedir" dedi. Önceden belde olan iki komşu köyün toplam arazisinin 8 bin dönüm olduğunu anlatan Yıldız, "Çevremizde de su ihtiyacı olan komşu köyler var. Eğer baraj yapılsaydı komşu köylerin içme suyu ihtiyacı da karşılanabilir" diye konuştu.








"Baraj yapıldığı an köye geri dönüşler başlayacak"

Birçok arkadaşının büyükşehirlerden köye dönüş planı yaptığına değinen Özbaraklı köyünden Hasan Ünkan, "Büyük şehirlerde yaşamak çok sıkıntılı hale geldi. Nüfus yoğunluğu var. Köylerde ise hayvancılık artıyor. Sulama sıkıntısından dolayı köyümüze geri dönüş yapamıyoruz. Baraj yapıldığı an geri dönüşler başlayacak. Köyler canlanacak" dedi. Köylerinin etrafında geniş ormanlar bulunduğunu vurgulayan Ünkan, "Orman yangınlarının arttığı günümüzde burada baraj olması muhtemel yangın tedbirleri açısından çok önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.







Yıllardır barajın inşa edilmesini beklediklerini söyleyen Yukarı Baraklı Derneği Başkanı Ömer Evci ise, dereye yakın arazilerde elektrik pompaları kullanılarak sulama yapılan sebze ve meyve üretiminde barajın etkisiyle artış olacağına inandığını belirtti.








Ev hanımı Nevin Ünkan ile kahveci İsmail Kılıç da yetkililerden baraj konusunda destek beklediklerini söyledi.

Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı

Büyükçekmece'de meydana gelen göçükte 2 kişinin toprak altında kaldığı ihtimali üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmaları, göçük altında kimsenin bulunmadığının tespit edilmesinin ardından sona erdi

04.08.2026 00:30:00 / Güncelleme: 04.08.2026 06:17:18
İHA
 
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Büyükçekmece'de toprak kayması: Çalışmalar tamamlandı
Mimar Sinan Sahili'nde meydana gelen toprak kaymasının ardından göçük altında 2 kişinin bulunduğu iddiasına ilişkin yürütülen arama kurtarma çalışmaları sona erdi. AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin iş makineleri desteğiyle yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir kişiye rastlanmadı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ekipler bölgeden ayrıldı.








Akşam saatlerinde olay yerinde inceleme yaparak bilgi alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Nuri Arslan, "Saat 18.00 civarı, Büyükçekmece Mimar Sinan Mahallesi'nde bir toprak kayması oldu. Olay duyulunca itfaiye, AFAD ekiplerimiz, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekilimiz, Kaymakamımız, Valiliğimizle berabere olay yerine geldik. Şu an itibariyle toprak kayması olduğu yerde, toprak kaldırıldı. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Hiçbir can kaybı ile karşı karşıya değiliz, şu an itibariyle de olay yeri temizlenmiş durumda. Burası, kum kaya dediğimiz bir sistem üzerine oturtulmuş ama yukarıda anladığım kadarıyla, tarım yapmış veya yoğun bahçe sulama nedeniyle oluşan bir toprak kayması. İlk ihbar, bir anne ve bir çocuk kaldığı, sonra üç kişi diye bir ihbar geldi ama tüm yetkililerle birlikte bir çalışma yaptık ve olumsuz bir şeye rastlamadık" dedi.








Toprak kayması anında bölgede olduğunu belirten Metin Küçük isimli bir vatandaş, "Buradan geçip sahile giderken bir patırtı koptu. Orada bir aile gördüm. Toprak gelince aile kalktı, oradan çıktılar" diye konuştu.

Olay hakkında konuşan görgü tanığı Çağlayan İşgören ise, "Yıkım anını görmedim ama ambulanslarla itfaiyeyi görünce yangın vardır diye tahmin ettim. Merak edip aşağı indim. Bir anne ile çocuğunun toprak altında kaldığını söylediler ama tam belli değildi. Allah'tan pazar günü olmadı. Yoksa çok insan altında kalırdı. Çünkü pazar günü iğne atsan yere düşmüyor buralarda" şeklinde konuştu.
 

Karadeniz yaylalarında trafik levhaları kevgire döndü

Karadeniz'in eşsiz doğası ve yaylalarına ulaştıran karayollarındaki yön ve işaret tabelaları son yıllarda magandaların atış poligonuna dönüştü

01.08.2026 11:56:00 / Güncelleme: 01.08.2026 12:00:52
İHA
 
Karadeniz yaylalarında trafik levhaları kevgire döndü
Karadeniz yaylalarında trafik levhaları kevgire döndü
Bölge genelinde yollara güvenliği sağlamak amacıyla yerleştirilen yüzlerce trafik işaret ve yön levhası, kimliği belirsiz şahısların ateşli silahlarla hedef tahtası haline getirilmesi sonucu kevgire döndü. Sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atan bu durum, aynı zamanda ülke ekonomisine de milyonlarca liralık dev bir yük bindiriyor.






Özellikle Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin'in virajlı, dik ve sık sık sis çöken yayla yollarında hayati önem taşıyan "Keskin Viraj", "Dur" ve "Heyelan Riski" gibi uyarı levhaları magandaların kurşunlarıyla parçalanmış durumda. Kurşun delikleri sebebiyle üzerindeki reflektörleri (gece parlayan kaplama) özelliğini yitiren tabelalar, gece seyahat eden sürücüleri adeta kör noktada bırakıyor. Bölgede sürekli yolculuk yapan yerel halk ve sürücüler duruma isyan ederek, "Zaten yollarımız engebeli ve sisli. Tabelalara bakarak yolumuzu bulmaya çalışıyoruz ama tabelalar delik deşik. Virajı göremiyoruz, uçurumu fark edemiyoruz. Bir tabela magandalığı yüzünden her an canımızdan olabiliriz" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.








Milli servet çöpe gidiyor, tabela başına maliyet katlanıyor

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ekipleri, kurşunlanan levhaları yenilemek için yoğun mesai harcıyor ancak takılan her yeni tabela kısa süre içinde yeniden hedef tahtası haline geliyor. Yapılan son maliyet hesaplamalarına göre; yalnızca bir tek trafik levhasının sökülmesi, yeniden imal edilmesi ve sahada montajının yapılmasının maliyeti 3-5 bin TL arasında değişiyor. Yılda belki binlerce tabelanın tahrip edildiği ülkede harcanan milyonlarca liralık milli servet magandaların "zevk" uğruna yaptığı atışlar nedeniyle çöpe gidiyor.

Tabelaları kurşunlayan kişilerin tespit edilmesi durumunda ise cezai işlem uygulanıyor. Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 152 uyarınca "Kamu malına zarar verme" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor. TCK Madde 170 kapsamında meskun mahalde veya yolda silah ateşlemekten "Genel güvenliği kasten tehlikeye sokma" suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar ek hapis cezası uygulanabiliyor. Zarar verilen tüm tabelaların maliyetleri, faizleriyle birlikte faillerden nakit olarak tazmin ediliyor. Jandarma ve emniyet birimleri, vatandaşları da tabelalara ateş açan kişileri gördüklerinde plakalarıyla birlikte derhal 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbar etmeye çağırıyor.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.