Afetlerin faturası ağır
Sigorta şirketi Aon'un Küresel Doğal Afetler Raporu'na göre, doğal afetler 2020’de 268 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oldu. Rapora göre geçen yıl dünyada belli başlı 416 afet yaşandı. Geçen yıl en fazla can kaybına yol açan deprem ise İzmir'de meydana geldi.
16.02.2021 16:59:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Risk, emeklilik ve sağlık konularında veri ve analizlerden faydalanarak profesyonel hizmetler sunan sigorta şirketi Aon, 2020'nin Yıllık Küresel Doğal Afetler Raporu'nu yayınladı. Aon'un yayınladığı rapor, 2020'de yaşanan küresel doğal afetlerin toplam ekonomik kaybının tahmini 268 milyar dolar olduğunu ortaya koydu. Küresel afet kaynaklı ekonomik kayıpların, bu alanda zirvenin görüldüğü 2011 (557 milyar dolar) ve 2017 (485 milyar dolar) yıllarındakinden düşük olmakla birlikte genel ortalamanın (244 milyar dolar) ve 21'inci yüzyıl orta değerinin (246 milyar dolar) üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekiyor.
En ciddi deprem Türkiye'de
Sigortalanan yıllık kayıplar 97 milyar dolar civarında gerçekleşirken, sigortalanmamış kayıpların (171 milyar dolar) toplam kayıplara oranı yüzde 64 olarak ölçüldü. 2020 yılında ciddi seviyede 416 adet küresel afet yaşanırken yaklaşık 8 bin 100 civarında insan bu afetlerde yaşamını yitirdi. Doğal afet nedeniyle ölümlerin yüzde 68'i Asya Pasifik bölgesinde yaşandı. Haziran ile Eylül ayları arasında etkili olan Hindistan muson taşkınları bin 992 kayıtlı ölüm ile 2020'nin en çok can kaybına neden olan küresel afeti oldu. Türkiye'de Ege bölgesini etkileyen ve 117 vatandaşın ölümüne neden olan deprem, 2020'nin en çok can kaybına neden olan deprem felaketi oldu.
Covid-19 hariç tutuldu
Raporun bulgularını değerlendiren Aon Türkiye Eş CEO'su Ferhan Özay, "2020 yılında küresel afetlere Covid-19 salgınının etkileri de eklenince felaketlerin insani boyutu da olağanüstü seviyede arttı. Uluslararası kurumlar insani felaketlerin etkilerini en düşük seviyeye indirmek için seferber olurken, sigorta sektörü de risklere ve ekonomik kayıplara odaklandı. Reasürans alanında güçlü sermaye yapıları sayesinde söz konusu küresel felaketlerde teminatlar çok başarılı bir şekilde karşılandı" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.