Almanya'da çok iş var!
Nüfusu hızla yaşlanan Almanya’nın kalifiye eleman sorunu artıyor. Ülke farklı yöntemlerle dünya genelinde ‘yetenek avı’na çıktı. Almanya’da maaşlar yüksek ancak hayat da pahalı. Özellikle yüksek ev kirası ve maaşlardan alınan yüzde 50’ye yakın vergi ülkeye gelen nitelikli insan gücünün kısa sürede işten ayrılmasına da yol açıyor.
07.05.2023 14:57:00





HASAN PARLAK / DETAY HABER
Nüfusu hızla yaşlanan ve deneyimli çok sayıda elemanın emekliğe ayrıldığı Almanya'da birçok nedene bağlı olarak gelişen iş gücü açığı, farklı sektörlerde üretimi sekteye uğratıyor. Bu kapsamda 1960'larda mavi yakalı göçmenlere kapılarını açan Almanya, şimdilerde "nitelikli iş gücü açığını kapatmayı" hedefleyen Nitelikli Göçmenlik Yasası'nı onayladı. Avrupa'nın en büyük, dünyanın 4. büyük ekonomisine sahip Almanya'da nitelikli iş gücü açığı başta üretim ve hizmet olmak üzere birçok sektörde krize yol açtı. Düşük doğum oranı, gitgide yaşlanan nüfus ve pandemi sürecinde yurtdışından eleman girişinin kesilmesi gibi birçok neden, kalifiye eleman sorununu daha da arttırdı. Bu durum ülkedeki işletmeleri de zor duruma sokuyor. Alman Ticaret ve Sanayi Odaları (DIHK), Almanya'da her iki işletmeden birinin şu anda bile boşalan iş yerlerini doldurmakta zorlandığını açıkladı. Öyle ki Ekim 2022'de Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı videoda, insanlar Almanya'ya davet edilerek iş ve yüksek yaşam standartlarıyla birlikte vatandaşlığa başvurma imkanı da vaadedildi. Son olarak da hükümet, "nitelikli iş gücü açığını kapatmayı' hedefleyen Nitelikli Göçmenlik Yasası'nı onayladı.
Mühendise de, şoföre de ihtiyaç var
Alman işverenlerle Türkiye ve diğer ülkelerden çalışanları kendi online platformunda buluşturan Jobstas.com'un Kurumsal İletişim Müdürü Ertuğrul Uzun, şunları söyledi: "Almanya'da 1.8 milyon elemana ihtiyaç var. 2030 yılına kadar açığın 3 milyonu bulması bekleniyor. Şuanda pek çok alanda acil işe alım yapılması gerekiyor. İlk 10 meslek grubu ise şöyle: Sosyal pedagog (20 bin 578), çocuk bakıcı, eğitmen (20 bin 456), hasta bakıcı (18 bin 279), elektrik uzmanı (16 bin 974), hemşire (16 bin 839), yazılımcı (13 bin 638), fizik tedavi uzmanı (12 bin 80), tır veya otobüs şoförü (10 bin 562)... Bu meslek gruplarının yan ısıra inşaat sektöründe kalifiye ustalar ve her alan ve branşta mühendisler aranıyor. Bu rakamlar sadece ulusal iş kurumuna iletilen rakamlar... İşverenler, yurtdışından gelecek personelin vize, ev bulma, uçak bileti, dil kursu dahil tüm yasal prosedürleriyle ilgileniyor. Biz de sistem aracılığıyla 2025 yılı sonuna kadar 35 bin kişiyi Türkiye'den Almanya'ya çalışmak için götürmeyi hedefliyoruz."
Maaşlar güzel ancak birikim yapmak zor
Almanya'daki maaşlar konusunda bilgi veren Uzun, "Öğretmen yıllık 40 bin Euro brüt ücret ile işe başlıyor. Bir yazılımcı 70 bin Euro, tecrübeli doktor ise 100 bin Euro alabiliyor" dedi. Bu arada Yeni Mesaj, net ücretleri de araştırdı. Türkiye'den giden genç bir bilgisayar uzmanı Almanya'da Berlin'de yıllık brüt 60 bin Euro maaşla işe başladı. Bunun 25 bin Euro'su vergi olarak devlete ve ilgili kurumlara gitti. Kalan 35 bin Euro'nun 14 bin Euro'su 50 metrekarelik evin kirasına harcandı. Dolayısıyla 60 bin Euro'dan ele net 21 bin Euro kaldı. Yıllık mutfak ve kıyafet gibi zaruri ihtiyaçlara ise 12 bin Euro harcandı. Bekâr olan ve tek başına yaşayan bu kişinin net birikimi yıllık 9 bin Euro... Almanya'daki sistem yüksek maaş veriyor ancak birikim yapmanızı da pek olanak tanımıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.