Avokadoda hedef 30 bin ton üretim
Anavatanı Meksika olan avokadoya yurt içinden ve dışından talep artınca meyvenin Antalya'daki üretim alanı da genişledi. Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Türkiye'de halen 9 bin ton olan üretimin yaklaşık 7-8 yıl sonra30 bin tonlara ulaşabileceğini ifade etti. Dünyada geçen yıl 8 milyon ton avokado üretilmişti.
30.05.2022 21:00:00





Yaş sebze, meyve üretiminde söz sahibi olan Antalya'da ürün çeşitliliği her geçen yıl artıyor. Mangodan ananasa, papayadan kamkata, ejder meyvesinden passifloraya kadar 30'un üzerinde tropikal meyvenin de yetiştirildiği kentte, avokado üretimi son yıllarda ciddi miktarda artış gösterdi. Üretim artışında hem avokadonun ekonomik getirisinin yüksek oluşu hem de talepteki artış belirleyici oldu. Türkiye'nin 9 bin ton olan avokado üretiminin 7 bin tonu Antalya'da yapılıyor. Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Antalya'daki üretim alanının da 21 bin dekara çıktığını ifade etti.
5 yılda 3 kat artış
Çiftçilerin üretim planı yaparken katma değeri yüksek ve daha fazla tercih edilecek ürünlere yöneldiklerini belirten Karaca, "Kentte son 5 yılda avokado üretimi 3 kattan fazla arttı. Meyve vermeyen bahçelerde çok fazla avokado fidanı toprakla buluştu. Önümüzdeki yıllarda da üretimin artacağını gözlemlemekteyiz." dedi. Karaca, avokadonun diyet listelerine girdiğini, bunun da ürüne talebin artmasında etkili olduğunu söyledi. Karaca, şöyle konuştu: "Şu anda 2 bin 100 çiftçimiz ekonomik anlamda avokado üretimi yapıyor. İhracatı da yapılıyor ama aynı zamanda ithalatı da yapılan bir meyve. Bu açıdan önceliğimiz kendi ihtiyacımızı karşılamak. İhracatı az olsa da önümüzdeki yıllarda üretimin hızla artmasıyla avokado önemli bir ihracat ürünümüz olacak." Yaklaşık 7-8 yıl sonra Türkiye'de avokado üretiminin 30 bin tonlara ulaşabileceğini ifade eden Bayram, "Avokado ekonomik değeri yüksek bir ürün. Üretim noktasında Akdeniz bölgesinde domates ve biberden sonra avokado üçüncü sıraya yerleşebilir. Eğer avokado ciddi anlamda yayılırsa güzel paralar kazanılacaktır" dedi.
Dünyada toplam üretim 8 milyon ton
Dünyada geçen yıl yaklaşık 8 milyon ton avokado üretildi. Ürünün anavatanı Meksika, 2.4 milyon ton ile açık ara ilk sırada. Dominik Cumhuriyeti 700 bin ton, Peru 600 bin ton, Endonezya 450 bin ton, Kolombiya 340 bin ton, Brezilya 250 bin ton, Kenya 245 bin ton ile Meksika'yı izliyor. İsrail 150 bin tonla 10. sırada. Avrupa'nın en büyük üreticisi ise 90 bin ton ile İspanya. Üretimin yarısını tek başına ABD tüketiyor. Avrupa'nın payı yüzde 33, Kanada'nın payı ise yüzde 4. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.