logo
14 MAYIS 2025

'Avrupa Birliği Filistin’i tanımalı'

Yıllardır Filistin-İsrail anlaşmazlığına çözüm için uğraş veren Lüksemburglu bakan Jean Asselborn, “Filistin’i bir devlet olarak tanımak ne bir lütuf ne de açık çek, sadece Filistin halkının kendi devletlerine sahip olma hakkını kabul etmektir” dedi
 

09.12.2019 21:50:00

ŞEVKET TEPETAŞ / İSTANBUL

ABD'nin Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerini yasa dışı görmeme kararı sonrası Lüksemburg, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Filistin'i tanıması için gösterdiği çabayı daha da artırdı.
Lüksemburg Dışişleri Bakanı ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn, AB'nin yeni Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josef Borrell'in yanı sıra AB dışişleri bakanlarına mektup göndererek, "iki devletli çözümü korumanın tek yolunun İsrail ve Filistinliler arasında daha adil bir ortam oluşturmaktan geçtiğini" vurguladı. İsrail medyasının da dikkatinden kaçmayan mektupta Asselborn şu ifadeleri kullandı: "Avrupa Birliği içinde tüm üyelerin Filistin Devleti'ni tanımasına dair bir tartışma başlatmanın zamanı geldi.
Filistin'i bir devlet olarak tanımak ne bir lütuf ne de açık çek, sadece Filistin halkının kendi devletlerine sahip olma hakkını kabul etmektir. Bu, hiçbir surette İsrail'e karşı olmayacaktır. İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye katkıda bulunmak istiyorsak İsrail'in güvenlik koşullarının yanı sıra Filistin halkı için adalet ve haysiyeti de hiçbir zaman gözden kaçırmamalıyız." Dış politikada Asselborn'un başını çektiği Lüksemburg yönetimi, Ortadoğu'daki anlaşmazlıkta Filistin'in bir devlet sahibi olması için uzun süredir diplomatik düzeyde uğraş veriyor, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nı (UNRWA) destekliyor ve Filistin topraklarındaki yasa dışı İsrail yerleşimlerini kınayan kararlara imza atıyor.
Filistin'i henüz devlet olarak tanımamış olsa da Lüksemburg, BM kararlarında Filistin tezini destekleyen yönde oy kullanıyor.

Lüksemburg'un teklifi Ocak'ta tartışılacak

2004'ten bu yana Lüksemburg Dışişleri Bakanı olarak görev yapan ve bu süre zarfında Filistinlilerin devlet sahibi olma hakkına destek çıkarken, İsrailli yerleşimlere de itiraz eden açıklamalar yapan Asselborn geçen yıl Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği bir röportajda, Avrupalı devletlerin Filistin'i tanıması talebini dile getirmiş, Fransa'nın bu konuda öncülük etmesi halinde Lüksemburg dahil diğer ülkelerin de onu izleyeceğini ifade etmişti.
2012'de Lüksemburg Asselborn'un çabalarının da etkisiyle ilk kez 2013-2014 dönemi için BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmişti.
Lüksemburg Sosyalist İşçi Partisi  (LSAP) kökenli olan Asselborn, AB ülkeleri içinde en uzun süredir dışişleri bakanlığı yapan siyasetçi unvanını koruyor.
Lüksemburg'un son hamlesinin gelecek yıl Ocak ayında yapılacak AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısında tartışılması bekleniyor. İsrailli diplomatlarsa AB'den böyle bir karar çıkmasını engellemek için çaba sarf ediyor. 

Filistin'e bir destek de Çin'den

Öte yandan Çin'in Orta Doğu Özel Elçisi Zhai Jun, Çin hükümetinin İsrail-Filistin sorunu konusundaki tutumunu yineledi. Zhai, tüm ülkeleri uluslararası kurallar temelinde Orta Doğu barış sürecini desteklemeye çağırdı.
Zhai Jun, 8 Aralık'ta Filistin'e yaptığı ziyaret sırasında düzenlenen basın brifinginde, Filistin'in barış görüşmesiyle sorunun stratejik seçeneğini takdirle değerlendirdiklerini ve 'iki devletli çözüm', 'toprak karşılığında barış' ve Arap Barış Planı gibi uluslararası fikir birliği ve kurallar temelinde eşit diyalog yoluyla Filistin ve İsrail'in kabul edebileceği bir çözüm planını desteklediklerini ifade etti.
Filistin halkının meşru ulusal haklarını geri kazanmasına ve 1967 yılında belirlenen sınırlar temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, tam egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına destek verdiklerini dile getiren Zhai Jun, İsrail'in güvenlik konusundaki haklı kaygılarına da saygı gösterdiklerini belirtti.
Zhai Jun, Filistin ile İsrail arasında gerginliği yoğunlaştıran tüm söz ve eylemlere karşı çıktıklarını söyleyerek, İsrail'in temkinli bir şekilde davranması gerektiğini vurguladı. Zhai Jun ayrıca, ABD'nin bölgesel meselelerde aşırı sorumsuz bir tutum benimsediğini ve bölgesel sorunların çözümüne fayda sağlamadığını kaydetti. 

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Türkiye'nin aile istatistikleri açıklandı
Hane halkı büyüklüğü 3,11'e düştü
Riyad'da buluştular
Erdoğan çevrim içi katıldı
Irak'tan şehit haberi
Uzman Çavuş Mesut Karadağ şehit oldu
Mafya ve çeteler ülkemize çökmüş
Tabloyu Bakan Yerlikaya açıkladı
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da
Talep İran'dan geldi
Macron, İsrail'in yaptıklarına 'soykırım' diyemedi
"Kabul edilemez ve utanç verici"
Gazze'de açlık daha da artacak
Tam bir insani felaket!
Libya'da çatışmalar yeniden başladı
Çatışmalar başkent Trablus'ta yaşanıyor
6 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Datça açıkları
‘Milletimizin adalet duygusuna güveniyoruz’
BTP’den iddianame açıklaması
Boğaziçi'nde Nurettin Yıldız gerilimi
13 polis yaralandı, 97 kişi gözaltına alındı
Eurovision'un ilk yarı finalinde İsrail protestosu
Salondakiler Filistin bayrakları açtı
İsrail 9 füzeyle Avrupa Hastanesi'ni vurdu
Saldırıda 16 Müslüman öldü 70 Müslüman yaralandı
Tarihteki en büyük savunma anlaşması
ABD'nin kasası Suud'un parasıyla dolacak
ABD seviyeyi yükseltti
ABD Dışişleri Bakanı Rubio İstanbul'a geliyor
Türkiye'nin aile istatistikleri açıklandı
Hane halkı büyüklüğü 3,11'e düştü
Riyad'da buluştular
Erdoğan çevrim içi katıldı
Irak'tan şehit haberi
Uzman Çavuş Mesut Karadağ şehit oldu
Mafya ve çeteler ülkemize çökmüş
Tabloyu Bakan Yerlikaya açıkladı
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da
Talep İran'dan geldi
Macron, İsrail'in yaptıklarına 'soykırım' diyemedi
"Kabul edilemez ve utanç verici"
Gazze'de açlık daha da artacak
Tam bir insani felaket!
Libya'da çatışmalar yeniden başladı
Çatışmalar başkent Trablus'ta yaşanıyor
6 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Datça açıkları
‘Milletimizin adalet duygusuna güveniyoruz’
BTP’den iddianame açıklaması
Boğaziçi'nde Nurettin Yıldız gerilimi
13 polis yaralandı, 97 kişi gözaltına alındı
Eurovision'un ilk yarı finalinde İsrail protestosu
Salondakiler Filistin bayrakları açtı
İsrail 9 füzeyle Avrupa Hastanesi'ni vurdu
Saldırıda 16 Müslüman öldü 70 Müslüman yaralandı
Tarihteki en büyük savunma anlaşması
ABD'nin kasası Suud'un parasıyla dolacak
ABD seviyeyi yükseltti
ABD Dışişleri Bakanı Rubio İstanbul'a geliyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.