Avrupa, salgının merkezi oldu
Çin’de ortaya çıkan ve şu ana kadar dünya genelinde 5 bin 429 kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgınında Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) kritik bir açıklama geldi. WHO, Avrupa’nın koronavirüs salgının merkezi haline geldiğini açıkladı





Çin'de ortaya çıkan kısa sürede Orta Doğu'ya, Avrupa'ya ve Afrika ülkelerine sıçrayan koronavirüs salgını hızla yayılıyor. Çin'de salgın kaynaklı toplam can kaybı sayısı 3 bin 193'e çıktı. Ülkede toplam vaka sayısı ise 3 bin 610'unun durumu ciddi olmak üzere 80 bin 824'e ulaştı. 14 Mart itibari ile dünya genelinde ise koronavirüs vaka sayısı 145 bini geçmiş durumda. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin 429'ü aştı. İsviçre'nin Cenevre kentinde koronavirüs salgınından dolayı 32 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti. Çin'den sonra en fazla can kaybının yaşandığı ülke ise İtalya oldu. Avrupa'da en fazla etkilenen İtalya'da 3 hafta içerisinde bin 266 kişi koronavirüs sonucu hayatını kaybetti. Bir günde ölümlerin rekor sayıda arttığı ülkede bir günde 250 kişi öldü. İtalya'da vaka sayısı ise 17 bin 660'a ulaştı. İtalya'da koronavirüsün yayılmasının hızının kesilmemesi üzerine tüm ülkenin karantinaya alınması, tarihi ve turistik kentlerin sokaklarının, meydanlarının bugüne kadar görülmemiş birşekilde boş kalmasına yol açtı. Koronavirüs sebebiyle karantina altında bulunan İtalya'da evlerinden çıkamayan halk ise balkon ve pencerelerde şarkı söylüyor.
WHO'dan kritik açıklama
Koronavirüsün Avrupa'daki yayılmasını değerlendiren Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Avrupa'nın koronavirüs salgınının merkezi haline geldiğini duyurdu. İtalya'dan sonra koronavirüsün en hızlı etkilediği ülke İran oldu. İran'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 611'e vaka sayısı 12 bin 729'a yükseldi. Türkiye'nin diğer bir komşu ülkesi Yunanistan'da da salgın kaynaklı ikinci ölüm gerçekleşti. Yunanistan'da geçen Perşembe günü de 66 yaşındaki bir erkek hasta virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti. Tüm dünyada hızla yayılmaya devam eden koronavirüs salgını İsrail'i de etkisi altına aldı. İsrail Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 164'e çıktığını ve bunlardan 3 kişinin durumun ciddi olduğunu duyurdu. Ülkede vaka sayısının artmasıyla büyük panik yaşayan İsrail halkı marketlere akın etti.
En kötü senaryo
ABD merkezli Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan değerlendirmede 'en kötü senaryo' üzerinde duruldu. Bu senaryoya göre koronavirüs ABD'de nüfusun yüzde 65'ini enfekte edebilir ve 1 milyon 700 bin kişinin ölümüne neden olabilir. CDC'nin geçtiğimiz haftalarda düzenlediği kapalı oturuma dünyanın farklı ülkelerinden epidemi uzmanları katıldı. Toplantıda muhtemel senaryolar üzerinde tartışan epidemiyolojistler, salgının ABD'de nasıl yayılabileceği ve olası sonuçları konusunda A, B, C ve D planlarını çıkardı. ABD federal hükümetin resmi ajansı CDC, en kötü senaryoda virüs nedeniyle 160 ila 214 milyon insanın hastalanabileceğini öngördü. Ajansın öngörüsüne göre gerekli acil önlemler bugünden itibaren alınsa dahi mevcut şartlarda bile yaklaşık 3 milyon Amerikalı bu salgından etkilenebilir. Yine en kötü senaryoya göre Amerika'da 21 milyon kişi hastanelik olabilir ve 1 milyon 700 bin kişi de ölebilir. Öte yandan koronavirüse karşı yeterince hızlı davranmadığı ve ciddiye almadığı eleştirilerine hedef olan ABD Başkanı Donald Trump, 13 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ülkede acil durum ilan etti.
İyileşen de kurtulamıyor
Öte yandan koronavirüsle ilgili korkutan bir haber de iyileşen bazı hastaların akciğer fonksiyonlarında zayıflama tespit edilmesi oldu. Hong Kong'da doktorlar, iyileşen koronavirüs hastalarının zayıflamış akciğer fonksiyonlarından mustarip olabileceğini, bazılarının hızlı yürürken nefes nefese kaldığını açıkladı. Taburcu olan bazı hastaların geçmişte yapabildiklerini artık yapamadıkları ifade edildi. Hong Kong Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi'nin tıbbi direktörü Dr. Owen Tsang Tak-yin, "Bu kişiler biraz daha hızlı yürüdüklerinde nefes nefese kalıyor. Bazı hastaların (iyileşmelerinin ardından) akciğer fonksiyonlarının oranında yüzde 20 ile 30 arasında düşüş olabilir" dedi. Tsang, koronavirüsün iyileşmiş hastalar üzerindeki uzun süreli etkisinin henüz anlaşılamadığını söyledi.
















































































