Avrupa'daki durgunluk makine ihracatını etkileyebilir
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Türk makinesinde başlıca ihracat pazarlarında hakim olan resesyon endişelerinin yerini yumuşak iniş beklentilerine bırakmasını umduklarını söyledi. Karavelioğlu, kış aylarıyla birlikte Avrupa'da yaşanması beklenen programlı elektrik kesintileri nedeniyle üretimde düşüşler yaşanabileceğini dile getirdi.
18.08.2022 15:39:00





Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye'nin makine ihracatındaki artış devam ediyor. Makine imalat sanayisinin Ocak-Temmuz ihracatı 14.2 milyar dolara ulaştı. İhracat artışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.7 olarak gerçekleşti. Makine ihracatı miktar bazında yüzde 1.6 artarak 2.2 milyon tona yaklaştı. En fazla makine ihracatının gerçekleştiği iki ülke Almanya ve ABD'ye yapılan satışların toplamı 2.5 milyar doları buldu. Rusya'ya ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.1 artışla 518 milyon dolara ulaşırken; İtalya, Birleşik Krallık ve Fransa'ya ihracat 500 milyon dolar eşiğini geçmeyi başardı.
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, başlıca ihracat pazarlarında hakim olan resesyon endişelerinin yerini yumuşak iniş beklentilerine bırakmasını umduklarını söyledi. Kış aylarıyla birlikte Avrupa'da yaşanması beklenen programlı elektrik kesintileri nedeniyle üretimde düşüşler yaşanabileceğini dile getiren Karavelioğlu, tedarikte bölgeselleşme stratejilerini Covid-19'dan önce hayata geçirmeye başlayan Avrupa'nın, enerji arzında yüzleştiği birçok tehditle baş edebilmek için yakın coğrafyalara ihtiyacının arttığını söyledi. Karavelioğlu, "Makine üretimindeki artışın geçen yılın aynı dönemine göre dünya genelinde yüzde 3'ün altında, Çin'de ise yüzde 1 civarlarında kaldığı ikinci çeyrekte, biz üretimimizi yüzde 14 artırdık. İç pazarda bazı belirsizlikler olsa da yaşanan daralmayı, uluslararası ölçekte büyük talep gördüğümüz bu dönemde dış ticaretle bertaraf etmek istiyoruz" dedi.
Karavelioğlu, sanayicilerin eş zamanlı birçok sorunu yönetmek zorunda olduğuna ve tüm dünyada arz-talep dengesinin bozulduğuna değinerek, ham madde temini, arz yetersizliği, ticaret yollarında kayma, aksayan üretim ve geciken teslimat gibi problemlerden bahsetti. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.