logo
08 EKİM 2025


Bayburt Lor Dolması: Dağların lezzetiyle sarılmış bir kültür mirası

Bayburt'un yalın ama derin mutfak kültürü, Anadolu'nun kadim geleneklerini yaşatan tariflerle doludur. Bu tariflerin en özgünlerinden biri de Lor Dolmasıdır

07.10.2025 00:08:00 / Güncelleme: 07.10.2025 00:13:18
Hasan Gündoğdu
Bayburt Lor Dolması: Dağların lezzetiyle sarılmış bir kültür mirası
Bayburt Lor Dolması: Dağların lezzetiyle sarılmış bir kültür mirası
Her lokmasında hem doğanın hem emeğin tadını barındıran bu yemek, sadece bir dolma değil; Bayburt'un toprağından, yaylasından, insanından izler taşıyan bir kültür öğesidir.


 

Kökeni ve anlamı

 
Lor dolması, Bayburt'un yüksek rakımlı yaylalarında yetişen evelik otu (yabani pazı) ve yörede üretilen taze lor peyniri ile hazırlanır. Bu iki temel malzeme, bölgenin coğrafi yapısının ve hayvancılığa dayalı yaşam biçiminin bir yansımasıdır. 
 
Evelik, Bayburt halkı için sadece bir ot değil; baharın gelişiyle birlikte toplanan, kurutulan ve yıl boyu tüketilen bir nimettir.

 

Malzemelerin hikâyesi

 
Lor Peyniri: Bayburt'un yaylalarında beslenen hayvanlardan elde edilen sütle yapılan lor, bu yemeğin kalbidir. Tuzsuz ve taze olması, dolmanın iç harcına yumuşak ama karakterli bir tat verir.
 
Evelik Yaprağı: Kuzukulağı ailesinden gelen bu ot, dolmanın dışını sarar. Hafif ekşimsi tadı, lorun nötr lezzetiyle mükemmel bir denge kurar.
 
Bulgur: Anadolu'nun vazgeçilmezi. Lor dolmasının iç harcına hem kıvam hem besleyicilik katar.
 
Tarhun (Dargun): Bayburt'a özgü bir baharat olan tarhun, dolmaya aromatik bir derinlik kazandırır. Bu detay, yemeği diğer dolmalardan ayıran en belirgin farktır.
 
Tereyağı ve kaymak: Üzerine gezdirilen bu ikili, dolmanın son dokunuşudur. Fırından çıkan dolmanın üzerine döküldüğünde, hem görsel hem tat olarak zirveye ulaşır.

 

Yapılışın ritüeli

 
Bayburt Lor Dolması, sadece bir yemek değil; bir ritüeldir. Evelik yaprakları özenle haşlanır, lor ve bulgur karışımı yoğrulur, tarhunla tatlandırılır. 
 
Her dolma elde sarılır, tepsiye dizilir ve fırında pişirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirildiğinde, mutfakta yayılan koku Bayburt'un dağlarını anımsatır.

 

Kültürel bağlam

 
Bu yemek, özellikle bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde sofraları süsler. Bayburt halkı için lor dolması, misafirperverliğin ve paylaşmanın simgesidir. Her evin kendine özgü bir yorumu olsa da, temel malzemeler ve yapım şekli kuşaktan kuşağa aktarılır.
 
Bayburt Lor Dolması, sade malzemelerle yapılan ama derin anlamlar taşıyan bir yemektir. Her lokmasında doğa, gelenek, emek ve sevgi vardır. 
 
Eğer bir gün Bayburt'a yolunuz düşerse, bu dolmayı yerel bir sofrada tatmak, sadece bir yemek deneyimi değil; bir kültürle tanışmak olacaktır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
TGSD Başkanı'ndan son çağrı
'Hazır giyim sektörü feda edilemez'
Kim bu hain veya hainler?
Şehidin hayrına yapılan çeşme 3'üncü defa tahrip edildi
İhalesi 2019 yılında yapılmıştı
Yapımı yılan hikayesine dönen yurtta öğrenciler perişan
TÜİK, 'Kadına şiddet' araştırmasının sonuçlarını paylaştı
Türkiye'de fiziksel şiddete uğramış kadınların oranı yüzde 12.8 oldu
"Vatana sahip çıkmak çocuğumuza sahip çıkmakla başlar"
BTP bu sefer Şanlıurfa'dan seslendi
Bahçeli İmralı'yı işaret etti
'Milletvekilleri Öcalan'la görüşsün'
Trump Gazze anlaşması hakkında konuştu
'Anlaşmaya çok yaklaşıyoruz'
Erdemli 'de trafik faciası
İşçi servisi şarampole devrildi: 5 ölü, 14 yaralı
Otopsi raporu hazırlandı
Şişli'de öldürülen avukata onlarca kurşun sıkılmış
Trump'ın 'saldırıları durdurun' çağrısı İsrail'i durdurmadı
72 saatte 106 Filistinliyi katletti
Suriye güvenlik güçleri ile SDG arasında ateşkes
Anlaşma yürürlüğe girdi
Trump'tan Türkiye ve Arap ülkelerine övgüler
"Herkes bizim tarafımızda"
Acil yağmur şart!
En kaliteli içme suyunun kaynağı Bursa'da susuzluk kapıda!
Beyin göçü hızlandı
Türkiye, nitelikli mühendislerini kaybediyor
Zengin abat oluyor, fakir ekmek bulamıyor
Türkiye, gelir eşitsizliğinde Avrupa lideri
TGSD Başkanı'ndan son çağrı
'Hazır giyim sektörü feda edilemez'
Kim bu hain veya hainler?
Şehidin hayrına yapılan çeşme 3'üncü defa tahrip edildi
İhalesi 2019 yılında yapılmıştı
Yapımı yılan hikayesine dönen yurtta öğrenciler perişan
TÜİK, 'Kadına şiddet' araştırmasının sonuçlarını paylaştı
Türkiye'de fiziksel şiddete uğramış kadınların oranı yüzde 12.8 oldu
"Vatana sahip çıkmak çocuğumuza sahip çıkmakla başlar"
BTP bu sefer Şanlıurfa'dan seslendi
Bahçeli İmralı'yı işaret etti
'Milletvekilleri Öcalan'la görüşsün'
Trump Gazze anlaşması hakkında konuştu
'Anlaşmaya çok yaklaşıyoruz'
Erdemli 'de trafik faciası
İşçi servisi şarampole devrildi: 5 ölü, 14 yaralı
Otopsi raporu hazırlandı
Şişli'de öldürülen avukata onlarca kurşun sıkılmış
Trump'ın 'saldırıları durdurun' çağrısı İsrail'i durdurmadı
72 saatte 106 Filistinliyi katletti
Suriye güvenlik güçleri ile SDG arasında ateşkes
Anlaşma yürürlüğe girdi
Trump'tan Türkiye ve Arap ülkelerine övgüler
"Herkes bizim tarafımızda"
Acil yağmur şart!
En kaliteli içme suyunun kaynağı Bursa'da susuzluk kapıda!
Beyin göçü hızlandı
Türkiye, nitelikli mühendislerini kaybediyor
Zengin abat oluyor, fakir ekmek bulamıyor
Türkiye, gelir eşitsizliğinde Avrupa lideri
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.