Az balık tüketiyoruz
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, AB ülkelerinde kişi başına düşen balık tüketiminin yıllık 24, dünya genelinde 18, Japonya'da ise 34 kilogram olmasına karşılık Türkiye'de tüketimin 8.6 kilogramd
03.09.2015 00:00:00
YENİ MESAJ/İSTANBULDenizlerde avlanma sezonunun 1 Eylül itibariyle başlamasıyla birlikte ağlara takılan ilk balık sardalya oldu. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ilk ağların çekilmesinin ardından bu yıl hamsi ve palamutta bolluk olacağını söyledi. İhracat hedefi 3 milyar dolarTürkiye balıkçılık sektörünün Avrupa'nın üçüncü büyük üreticisi olduğunu ve Birlik olarak 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 692 milyon dolar ihracat yaptıklarını belirten Sagun, "2015 yılının ilk 7 ayında su ürünleri sektöründe toplam 395 milyon dolar ihracat yaptık. Sektördeki hızlı büyüme nedeniyle 2023 ihracat hedefimizi de revize ettik. Hem büyümemizi devam ettirmek hem de 3 milyar dolara çıkardığımız hedefi tutturmak için tüm birliklerimiz, dünyanın pek çok yerinde pek çok aktivite gerçekleştiriyorlar, fuarlara katılıyorlar, heyetler düzenliyorlar, görüşmeler yapıyorlar" dedi. Türkiye'de tüketim yetersizDünyanın bir çok ülkesine balık yedirdiklerini vurgulayan Ahmet Tuncay Sagun, iç piyasada tüketimin azlığından şikayet etti. AB ülkelerinde kişi başına düşen balık tüketiminin yıllık 24 kilogram, dünya genelinde 18, Japonya'da ise 34 kilogram olmasına karşılık, Türkiye'de tüketimin 8.6 kilogramda kalmasına dikkat çeken Sagun, vatandaşların gönül rahatlığıyla işlenmiş, donmuş balık tüketmelerini istedi.Balık olmazsa balıkçı olmazİstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ise Türkiye'deki su ürünleri üretiminin yüzde 15'iNİN İstanbul'da yapıldığına işaret ederek, "Avlanma, üretim üzerine teknolojiler sürekli gelişiyor. Fakat daha fazla balık yakalamak kadar daha fazla balığın yetişeceği ortamlar yaratmak da önemli. Bu konuda denetimler ve projelerle 350 bin kişiye istihdam sağlayan bu sektörü korumak için balıkçıların da özverili olması gerekli. Unutmamalıyız ki balık olmazsa balıkçı olmaz, sürdürülebilirlik bizim için çok önemli" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.