Bağ bozumu başladı
Anadolu’nun farklı yerlerinde farklı cinslerdeki üzümler tezgahları ve sofraları süslemeye başladı.
09.09.2024 16:57:00
Kamil Alili
Kamil Alili





Türkiye'de bağ bozumu olarak nitelendirilen üzüm hasadı başladı.
Anadolu'nun farklı yerlerinde farklı cinslerdeki üzümler tezgahları ve sofraları süslemeye başladı.
Türkiye, üzüm üretiminde dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz, bağ alanı bakımından dünyada 4. sırada, yaş üzüm üretiminde ise 6. sırada yer almaktadır. Üzüm, Türkiye'nin verimli topraklarında bolca yetişen ve severek tüketilen bir meyvedir. Hem sofralık olarak tüketilir hem de çeşitli işlemlerden geçerek farklı amaçlar için kullanılır.
Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak en yoğun üretim Ege Bölgesi'nde gerçekleşir. Manisa, İzmir ve Denizli illeri, üzüm üretiminde öne çıkan şehirlerdir.
Manisa, özellikle kurutmalık üzüm üretiminde %90'lık bir paya sahiptir.
Akdeniz Bölgesi'nde ise Mersin, Adana ve Antalya illeri üzüm üretiminde önemli bir yere sahiptir. Marmara Bölgesi'nde Edirne ve Trakya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır üzüm üretimi ile bilinir.
Türkiye'de yetiştirilen üzüm çeşitleri, iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak farklılık gösterir. Ege Bölgesi'nde sofralık ve kurutmalık üzümler yaygındır. Akdeniz Bölgesi'nde ise erkenci sofralık üzüm çeşitleri yetiştirilir.
Türkiye, üzüm ihracatında da önemli bir yere sahiptir. Başlıca ihracat yapılan ülkeler arasında Rusya, Irak ve Suudi Arabistan bulunur.
Anadolu'nun farklı yerlerinde farklı cinslerdeki üzümler tezgahları ve sofraları süslemeye başladı.
Türkiye, üzüm üretiminde dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz, bağ alanı bakımından dünyada 4. sırada, yaş üzüm üretiminde ise 6. sırada yer almaktadır. Üzüm, Türkiye'nin verimli topraklarında bolca yetişen ve severek tüketilen bir meyvedir. Hem sofralık olarak tüketilir hem de çeşitli işlemlerden geçerek farklı amaçlar için kullanılır.
Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak en yoğun üretim Ege Bölgesi'nde gerçekleşir. Manisa, İzmir ve Denizli illeri, üzüm üretiminde öne çıkan şehirlerdir.
Manisa, özellikle kurutmalık üzüm üretiminde %90'lık bir paya sahiptir.
Akdeniz Bölgesi'nde ise Mersin, Adana ve Antalya illeri üzüm üretiminde önemli bir yere sahiptir. Marmara Bölgesi'nde Edirne ve Trakya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır üzüm üretimi ile bilinir.
Türkiye'de yetiştirilen üzüm çeşitleri, iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak farklılık gösterir. Ege Bölgesi'nde sofralık ve kurutmalık üzümler yaygındır. Akdeniz Bölgesi'nde ise erkenci sofralık üzüm çeşitleri yetiştirilir.
Türkiye, üzüm ihracatında da önemli bir yere sahiptir. Başlıca ihracat yapılan ülkeler arasında Rusya, Irak ve Suudi Arabistan bulunur.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.