HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 29 HAZİRAN 2022, ÇARŞAMBA

Balık tüketiminde geriyiz

2011 yılını yüzde 48'lik ihracat artış hızı ile zirvede tamamlayan Türkiye'nin ihracatta son yıllardaki yıldız sektörlerinden su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Türkiye'deki balık tüketimini arttırmayı hedefliyor
25.12.2012 00:00:00
“Haftada İki Gün Balık Yaşam Boyu Sağlık” sloganıyla her eve balık girmesini hedefleyerek yola çıkan Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel ve Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye'nin balık üretiminde ileri, tüketiminde ise geri olduğunu belirttiler. Türkiye verilerine göre 2011 yılında avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı 704 bin ton olduğunu bildiren Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, “Türkiye verilerine göre 2011 yılında avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı 704 bin tondur. Bu miktarın 515 bin tonu avcılık yoluyla, 189 bin tonuna yani toplam üretimin yüzde 27'sine karşılık gelen kısmı yetiştiricilik yoluyla temin ediliyor. Türkiye'nin birçok ilinde su ürünleri yetiştiriciliği gerçekleştirilmekte ve ekonomimize 1.5 milyar tutarında bir katkı sağlanıyor” dedi.

Japonlar 80 kilo tüketiyor
Türkiye'de yeterince balık tüketilmediğinden yakınan İşliel, “Avrupa Birliği ülkelerinde 25 kg. Japonya'da 80 kg. olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazık ki 9 kg.dır. Üretilen balıklarımızın yüzde 37'si başta Avrupa Birliği olmak üzere toplam 75 ülkeye ihraç ediliyor. Tüm dünyada beğeni ile tüketilen su ürünlerimizin, yurdumuzda da hak ettiği saygınlığa ulaştığını görmek bizi motive edecektir. Bu anlamda, balık tüketiminin ülkemizde daha da arttırılmasına yönelik çalışmalarımız ve çağrılarımız devam edecektir” şeklinde konuştu. Yetiştiricilik yoluyla yetişen balıkların çok sağlıklı olduğuna değinen Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2011 yılında iç piyasada yaklaşık 120 bin ton yetiştiricilik ürünü balık tüketildiğini belirtti.

Deniz ürünlerinin yarısı kültür üretimi
Tüketilen deniz ürünlerinin yaklaşık yarısı yetiştiricilik yoluyla üretildiğini hatırlatan Melih İşliel, “Ülkemizde, denizlerde levrek ve çipura, ayrıca yetiştiriciliği yapılan orkinos, iç sularda ise alabalık yetiştiriciliği ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Başta Muğla, İzmir ve Aydın olmak üzere tüm yurt sathına yayılmış 32 ilimizdeki deniz ve iç sularımızda toplam 2 bin 44 yetiştiricilik tesisi bulunuyor. Dünyada tüketilen deniz ürünlerinin yaklaşık yarısı yetiştiricilik yoluyla üretiliyor. Avcılık ile yakalanan deniz ürünlerinin sürekli artan tüketim talebine yetişmesi mümkün olamadığından, yetiştiricilik yoluyla yıl boyunca kesintisiz gerçekleştirilen üretim, her geçen yıl artan bir ivme ile talebin önemli bir bölümünü karşılıyor” dedi. HABER MERKEZİ.

Yeni Mesaj arşivinde 'tarihte bugün'

Yeni Mesaj Gazetesi arşivi 2001 yılına kadar eksiksiz içerikle erişime açık olup ayrıca tüm arşivde anahtar kelimelerle arama yapmak da mümkündür.

25.12.2011, 25.12.2010, 25.12.2009, 25.12.2008, 25.12.2007, 25.12.2006, 25.12.2005, 25.12.2004, 25.12.2003, 25.12.2002, 25.12.2001, 25.12.2000, 25.12.1999, 25.12.1998, 25.12.1997, 25.12.1996, 25.12.1995, 25.12.1994, 25.12.1993


logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 425 10 66
Faks: (212) 424 69 77
E-posta: [email protected] [email protected]


WhatsApp haber: (0542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2022

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez.