Bir teşekkür ne kapılar açar
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Senden razı olan birine teşekkür etmen, onun daha çok razı ve vefakâr olmasına neden olur. Senden hoşnut olmayan kimseye teşekkür etmen ise rahatsızlığının ortadan kalkmasına ve sana karşı merhametli olmasına sebep olur”
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Teşekkür iki mükafattan biridir." (Gurer'ul Hikem, 1686).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Teşekkür niyetin tercümanı ve bâtının dilidir." (a.g.e., 1300).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "En iyi şöhret yayılan teşekkürdür." (a.g.e., 3013).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Senden razı olan birine teşekkür etmen, onun daha çok razı ve vefakâr olmasına neden olur. Senden hoşnut olmayan kimseye teşekkür etmen ise rahatsızlığının ortadan kalkmasına ve sana karşı merhametli olmasına sebep olur." (a.g.e., 5668-5669).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Teşekkür etmek iyilik etmekten daha değerlidir. Zira teşekkür kalıcıdır. İyilik ise (nimet) yok olur gider." (a.g.e., 2716).
İmam Hasan (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bayağılık insanın nimete teşekkür etmemesidir." (Tuhef'ul Ukul, 233).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İyilik görmeden teşekkür eden kimse, kötülük görmeden kınar." (Gurer'ul Hikem, 8693).
İmam Sâdık (a.s), kendisine, "Ama Rabbinin nimetini dile getir" ayetini soran Fazl Bekbak'a şöyle buyurmuştur: "Bir kimse ki, verişi ve ihsanıyla sana bağışta bulundu. O halde dinini Allah'ın kendisine bağışladığı şeyi ve Allah'ın ona verdiği nimeti dile getir." (el-Kafi, 2/94/5).
İmam Zeyn'ul Abidin (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sana iyilik eden kimsenin hakkı ona teşekkür etmen, iyiliğini dile getirmen, kendisini iyilikle anman ve kendinle Allah arasında halis bir şekilde dua etmendir. Eğer böyle yaparsan şüphesiz gizli ve açık ona hakkıyla teşekkür etmiş olursun. Ardından bir gün iyiliğini telafi etme imkânın olursa iyiliğini telafi et." (el-Hisal, 568/1).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kendisine iyilik edilen kimsenin görevi iyilik eden kimseye iyilikle karşılık vermesidir. Eğer bunu yapmaya gücü yetmezse ona iyilikle teşekkür etmeli, eğer dili buna da güç yetiremezse o iyiliğin değerini bilmeli, iyilik edeni sevmelidir. Eğer bu konuda da ihmalkârlık ederse, iyiliğe layık değildir." (Emali et-Tusi, 501/1097).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bedeninden bir diken çekip alan kimseye, 'Allah da senden sevmediğin şeyi çekip alsın' de." (el-Hisal, 635/10).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim kendisine yapılan iyilik gibi bir iyilikte bulunursa o iyiliği mükafatlandırmış olur. Eğer o iyilikten daha az bir iyilikte bulunursa o iyiliğe teşekkür etmiş olur." (Mean'il Ahbar, 141/1). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL