Bitik ülke Lübnan'da ilaç da bulunmuyor
Dünyanın en kötü yönetilen ülkesi Lübnan'da eczanelerin çoğunda ilaçların tamamen tükenmesi nedeniyle 23 Temmuz sabahından itibaren 'zorunlu kapanma' kararı alındı.
23.07.2021 17:22:00





Lübnan'daki eczaneler ilaçların tükenmesi nedeniyle 'zorunlu kapanma' kararı aldı. Eczane Sahipleri Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, yaşanan ilaç sıkıntısı yüzünden bu sabahtan itibaren eczanelerin kapanma kararı aldığı belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Eczane sahipleri, krizin başından bu yana hastalara ilaç temini konusunda ellerinden geleni yaptı ancak eczanelerin büyük bir kısmında ilaçlar tümüyle tükenme aşamasına geldi. Bu üzücü duruma karşılık Sağlık Bakanlığı, İthalatçılar Sendikasıyla ilaçların eczanelere teslim edilmesi yönünde anlaşma yapana kadar zorunlu kapanma kararı aldık."
Kriz 'geliyorum' diyordu
Ekonomik krizdeki Lübnan'da dağıtım şirketlerinden yeterli miktarda ilaç temin edemeyen eczaneler, bir süre önce greve gitmişti. Lübnan İlaç İthalatçıları ve Ecza Depoları Sendikası, 4 Temmuz'da döviz likidite sorunu nedeniyle bir aydan uzun süredir ithalata ara verilmesi neticesinde ilaç stoklarının tükenebileceği uyarısında bulunmuştu. Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, 5 Temmuz'da yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen öncelikler doğrultusunda ilaç sektörüyle ilgili bankalardan gelecek kredi ve faturaların ödemesini yapacaklarını duyurmuştu.
Lübnan'daki ekonomik kriz
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor. Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada büyük değer kaybıyla farklı fiyatlardan işlem görüyor. Dinsel ve mezhepsel siyasi gruplar, yaklaşık bir yıldan beri istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yenisini kurma konusunda anlaşamadığı için kriz her geçen gün farklı sektörleri vurmaya devam ediyor. İlaç, akaryakıt ve gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerini bir yılı aşkın süredir sübvanse eden Merkez Bankasının rezervleri de günden güne eriyor.
Ülkede gıda krizi de kapıda
Lübnan'da yerel para biriminin dolar karşısında aşırı değer kaybetmesi ve bazı ülkelerin Lübnan'dan tarım ürünü ithalatını kısıtlamaları nedeniyle tarım sektörü ve gıda güvenliği büyük tehdit altında bulunuyor. Lübnan Tarım Bakanı Abbas Murteza, ülkenin bir gıda krizine sürüklendiği uyarısında bulundu. Bakan Murteza, "Lübnan'daki ekonomik ve mali çöküşün hızlanması, ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu durum, tüm nüfusu vurabilecek bir açlık dalgasının habercisidir" dedi. Murteza, ekonomik ve siyasi krizin çözümüne dair herhangi bir işaret olmaması karşısında korkunun her geçen gün arttığını belirtti.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programına göre, Lübnan, gıda ihtiyacının yüzde 85'ini ithal ediyor. Lübnanlıların yaklaşık yarısı bu durum nedeniyle gıda güvenliğinden endişe duyuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.