Bitlis'in büryanı tescillendi
Özel hazırlanan tandırlara sarkıtılarak buharla pişirilen ve günün ilk ışıklarıyla servisine başlanan büryan kebabı, coğrafi işaret tescil belgesi aldı
17.03.2021 16:13:00





Bitlis'te tandırlarda özenle hazırlanan ve kentin vazgeçilmez yemeklerinden büryan kebabına coğrafi işaret tescil belgesi verilmesinin sevinci yaşanıyor.
Büryan ustası Azmi Baydur, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının, kentin en önemli değerleri arasında yer alan büryan kebabının tescil edilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvuru sonucunda asırlardır sofraları süsleyen eşsiz lezzete, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Baydur, dedelerinden miras kalan mesleği sürdürdüklerini belirterek, "Büryan tarihi bir yemek. Sadece bizim ailede 120 yıldır yapılıyor. Katkısız yapılan bu yemek Bitlis'in olmazsa olmazıdır. Kente gelen herkes büryan kebabı istiyor. Ben bu tezgahta 6. kuşağım. Bu mesleği bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Tarihi çok eskilere dayanan büryan kebabı, keçinin etinin her tarafının tuzlanıp yıkanmasının ardından özel hazırlanan ve yakılan ateşle ısıtılan 2,5 metre derinliğinde ve içerisinde su ile doldurulmuş madeni bir leğen bulunan kuyu tandırlara sarkıtılmasıyla pişiriliyor. Büryan kebabı, sabah namazından sonra pide ekmek, kuru soğan, domates ve acı biber eşliğinde servis ediliyor. AA
Büryan ustası Azmi Baydur, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının, kentin en önemli değerleri arasında yer alan büryan kebabının tescil edilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvuru sonucunda asırlardır sofraları süsleyen eşsiz lezzete, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Baydur, dedelerinden miras kalan mesleği sürdürdüklerini belirterek, "Büryan tarihi bir yemek. Sadece bizim ailede 120 yıldır yapılıyor. Katkısız yapılan bu yemek Bitlis'in olmazsa olmazıdır. Kente gelen herkes büryan kebabı istiyor. Ben bu tezgahta 6. kuşağım. Bu mesleği bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Tarihi çok eskilere dayanan büryan kebabı, keçinin etinin her tarafının tuzlanıp yıkanmasının ardından özel hazırlanan ve yakılan ateşle ısıtılan 2,5 metre derinliğinde ve içerisinde su ile doldurulmuş madeni bir leğen bulunan kuyu tandırlara sarkıtılmasıyla pişiriliyor. Büryan kebabı, sabah namazından sonra pide ekmek, kuru soğan, domates ve acı biber eşliğinde servis ediliyor. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.