logo
24 HAZİRAN 2026

Boğaz ağrısına iyi gelen şifalı bitkiler

Yutkunamama, boğazda şişkinlik, acı, kızarıklık, yanma gibi sağlık problemleri ile birlikte kendini gösteren ve özellikle kış aylarında can sıkıcı bir hal alan boğaz ağrısı, çeşitli hastalıklar ve çevresel faktörler dolayısıyla ortaya çıkabilir. 
Evde doğal ve bitkisel yöntemlerle bu soruna çözüm bulmak isteyenler, boğaz ağrısına ne iyi gelir, evde doğal yöntemlerle nasıl geçer sorularına yanıt arıyor. Boğazda bir enfeksiyon gelişmiş olması ağrı problemini doğurabileceği gibi bu durum farklı hastalıkların bir belirtisi olarak da meydana gelmiş olabilir. 
Özellikle boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum diyenler ve yutkunma zorluğu problemine öksürük, boğazda yanma, şişkinlik gibi sorunların eşlik ettiği durumlar için mutlaka öncelikle bir doktor görüşüne başvurulmalıdır.
Bir taraftan doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uyarken diğer taraftan da doğada bizlere sunulan şifalı bitkilerden faydalanabilirsiniz.
Şimdi gelin boğaz ağısına iyi gelen besinlerin hangileri olduğuna birlikte bakalım.

01.03.2026 12:01:00
Ahmet Turan Yiğit
Boğaz ağrısına iyi gelen şifalı bitkiler
Boğaz ağrısına iyi gelen şifalı bitkiler
1- Adaçayı
Boğaz ağrısına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri arasında adaçayı sayılabilir. Mukozayı koruyucu bir tabaka şeklinde kaplayan adaçayı, gargara yapıldığı takdirde daha etkili olur. Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor. Fakat uçucu bileşenlerden etkin bir şekilde yararlanabilmek adına demleme tekniği de büyük bir önem taşıyor. 1 bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı kadar adaçayı ilave edip 10-15 dakika ağzını kapatarak demlenmesini bekleyin. Sonra adaçaylarını süzüp afiyetle için. Adaçayından günde 2 fincandan fazla tüketmemeye özen gösterin.






2- Rezene
Boğaz ağrısına iyi gelen çaylardan bir tanesi de rezene çayıdır. Boğazdaki iltihabı gidermesinin yanı sıra güçlü bir balgam söktürücü bitki olarak bilinen rezene, boğaz ağrısının yanı sıra bu soruna eşlik eden öksürük probleminin sonlandırılması için de etkilidir.






3- Nane
Boğaz ağrısı ne iyi gelir sorusuna yanıt olabilecek çaylardan biri de nanedir. Özellikle geçmeyen boğaz ağrısı sorunlarına nane çayı iyi gelebilmektedir. Nane içerisinde boğaz ağrısını ve öksürükleri hafifleten mentol içermektedir. Ayrıca iyileşmeyi teşvik edebilecek antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Doktorlar tarafından nane çayı, özellikle soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar dolayısıyla ortaya çıkan boğaz ağrısının tedavisinde önerilir. Günde 1-2 fincan nane çayı içebilirsiniz.






4- Nar kabuğu
Narın kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkinliğini azaltarak boğaz ağrısına iyi gelebilmektedir. Nar kabuğunu yemek yerine kurutup çay olarak tüketmek daha sağlıklıdır. İki çay kaşığı kurutulmuş nar kabuğunu, üzerine 1 bardak su ilave ederek kapalı ve mümkünse cam bir fincanda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz.






5- Karanfil
Karanfilin içeriğinde bulunan faydalı uçucu bileşenler boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında karanfil antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.






6- Meyan kökü
Boğaz ağrısı için ne iyi gelir sorusuna doğal çözüm arıyorsanız meyan kökü çayı size iyi gelebilir. Hem virüs hem mikroplara karşı etkili olan meyan kökü, boğazda oluşan balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur. 3 bardak suya, 3 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edip, 15 dakika demledikten sonra her gün bir fincan tüketebilirsiniz.
Meyan kökü çayını aşırı tüketmemeye lütfen dikkat ediniz.






7- Papatya
Boğaz ağrısına faydalı bitkilerden biri de papatyadır. Papatya çayı özellikle yutkunurken boğaz ağrısı yaşıyorsanız, bu ağrıyı doğal olarak yatıştırır. İtihap karşıtı ve antioksidan özellikteki papatya çayı ayrıca soğuk algınlığı semptomlarını da azaltmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ağrıdan dolayı sesiniz kısıldıysa, papatya çayı bunu da düzeltmeye yardımcı olabilmektedir.






8- Zerdeçal
Boğaz ağrısına karşı zerdeçal da iyi bir yardımcıdır. Zerdeçal çayı antiseptik, antioksidan ve iltihap giderici özelliklere sahiptir. Bu özellikleri ile boğaz ağrısı ve soğuk algınlığının diğer semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Bu yazı sadece genel bilgi verme amacı taşımaktadır ve doktor tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Yazıdaki önerilerden hareketle kişilerin doktora danışmadan kendi kendilerine koyduğu teşhislerden ve yaptığı uygulamalardan yenimesaj.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa uygulayacağınız şeyleri mutlaka doktora danışarak uygulayınız.

Kütahya'da zehirlenme vakası: 114 kişi hastaneye başvurdu

Kütahya'da okul etkinliğinde yedikleri yemeğin ardından rahatsızlanan ve sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısı 114'e yükseldi. Öğrencilerden 113'ü taburcu edilirken, 1 kişinin ise tedavi ve gözlem süreci devam ediyor

24.06.2026 09:09:00
İHA
Kütahya'da zehirlenme vakası: 114 kişi hastaneye başvurdu
Kütahya'da zehirlenme vakası: 114 kişi hastaneye başvurdu
Olay, Meydan Mahallesi'ndeki Şule Mete Tetik İmam Hatip Ortaokulu'nda meydana geldi. Okulda gerçekleştirilen etkinlik kapsamında öğrenci ve davetlilere tavuklu pilav ikram edildi.








İkram sonrası rahatsızlanan çok sayıda kişi kendi imkanlarıyla ve ambulanslarla Kütahya Şehir Hastanesi ile çeşitli sağlık kuruluşlarına müracaat etti. Yapılan kontrollerin ardından zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvuranların sayısının 96'sı öğrenci ve 18'i de yetişkin olmak üzere toplam 114 ulaştığı öğrenildi.








Tedavi altına alınan öğrencilerden 113'i taburcu edilirken, 1 kişinin ise hastanelerde müşahede altında tutulduğu ve kontrollerinin sürdüğü bildirildi.

Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti

Dünyanın en büyük üçüncü yarı batık vinç gemisi 'Saipem 7000'in İstanbul Boğazı'ndan geçti. Geminin Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün altından geçtiği anlar havadan görüntülendi

17.06.2026 12:04:00
İHA
Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti
Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti
Dünyanın en büyük üçüncü yarı batık vinç gemisi olan devasa boyutlardaki "Saipem 7000", sabah erken saatlerinde İstanbul Boğazı'na giriş yaptı.






Kritik geçiş nedeniyle İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği, sabah saat 06.00'dan itibaren çift yönlü olarak askıya alınmıştı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştireceği geçişte, dev gemiye çok sayıda kurtarma römorkörü ve kılavuz kaptan eşlik etti. 






Dev geminin Yavuz Sultan Selim Köprüsünün altından geçiş anları havadan görüntülendi.













Emniyet şeridinde katliam gibi kazada iddianame hazırlandı

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin davanın 12'nci duruşmasında savcı, tutuksuz yargılanan sanığın "taksirle ölüme neden olma" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mütalaaya karşı savunma yapan sanık, "Kaza sırasında 4 evladım ve eşim vardı arabanın içinde, çok üzgünüm, keşke böyle bir kaza yaşanmasaydı" dedi

17.06.2026 12:01:00
İHA
Emniyet şeridinde katliam gibi kazada iddianame hazırlandı
Emniyet şeridinde katliam gibi kazada iddianame hazırlandı
Kaza, 16 Haziran 2023 tarihinde Korkuteli-Elmalı yolu Beğiş Yaylası Öküzgözü mevkiinde meydana geldi. Erhan Deniz yönetimindeki 07 YBN 01 plakalı otomobil, emniyet şeridinde bulunan Muharrem Ertör yönetimindeki 07 L 9456 plakalı araca arkadan çarptı. Kazada Muharrem Ertör olay yerinde hayatını kaybetti.






Aynı araçta bulunan Gülten Ertör (59), Berra Türkmen (8), Kübra Türkmen (34), Beyza Türkmen (4), Abdullah Türkmen (34) ile 07 YBN 01 plakalı otomobilin sürücüsü Erhan Deniz ve araçta yolcu olarak bulunan Sudenaz Deniz (13), Dürdane Deniz (8), Veli Deniz (10), Emine Deniz (35) ve Hatice Nur Deniz yaralandı. Durumu ağır olan Gülten Ertör ile torunu Berra Türkmen, sevk edildikleri hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yaralılar Elmalı Devlet Hastanesi ve Korkuteli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, yaşamını yitiren Muharrem Ertör'ün cenazesi otopsi işlemleri için Korkuteli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Tedavisinin ardından otomobil sürücüsü Erhan Deniz, jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.








Taksirle ölüme neden olma suçundan cezalandırılması talep edildi

Olayın ardından hakkında "taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan iddianame hazırlanan Erhan Deniz'in yargılanmasına Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 12'nci duruşmaya tutuksuz sanık Erhan Deniz, mağdurlar Abdullah Türkmen, Kübra Türkmen, Rasim Ertör ve taraf avukatları katıldı.








Müştekiler sanığın cezalandırılmasını talep ederken, Cumhuriyet savcısı ise sanığın "taksirle ölüme neden olma" suçundan cezalandırılması yönünde mütalaa verdi.

Sanık Erhan Deniz, mütalaaya karşı yaptığı savunmada suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Atılı suçları kabul etmiyorum. Kaza sırasında 4 evladım ve eşim vardı arabanın içinde, çok üzgünüm, keşke böyle bir kaza yaşanmasaydı" ifadelerini kullandı.








Mahkeme heyeti, dosyadaki eksik hususların giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.






logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.